איך לצבור נסיון מקצועי

פרדוקס הנסיון הוא סיוט. מצד אחד, כולם רוצים נסיון. מצד שני - אף אחד לא יעסיק אותך כדי לצבור את הנסיון הזה. איך בכל זאת פותרים אותו וצוברים נסיון?

תוכן עניינים

המאמר הזה מכוון בעיקר למי שרוצים להיות עצמאים, אבל הוא יכול לעזור גם לשכירים.

להיות פרילנסרים, עצמאים שנותנים שירותים לבעלי עסקים אחרים, זאת דרך מדהימה להגדיל הכנסות ולעשות כסף. יותר מזה: אם עושים את כל זה (תמחור, מציאת לקוחות, מינהלות וכו') כמו שצריך – אפשר לעשות יופי של כסף.

אני לא יודעת אם אתם בוגרים טריים של קורס, שכירים שרוצים לפרוש כנפיים, אנשים שרוצים לצבור קצת הכנסה מהצד – אבל אתם בחברה טובה. מציאת לקוחות זה התחום הכי קשה לכל בעל עסק. נתקלתי במעט בעלי עסקים שלא רוצים להביא עוד לקוחות. בדרך כלל השגת לקוחות תלויה בותק ובנסיון – וגם בלהיות במקומות הנכונים כדי למצוא בהם לקוחות.

דרך שלישית היא באמצעות שיווק: להביא את הלקוחות אליך. זה תחום אחר ואני לא מתעסקת פה בשיווק. המאמר הזה מתעסק בחלק הראשון – איך לצבור נסיון. החלק השני של המאמר יתעסק במאיפה להביא לקוחות.

קורות חיים: הדבר שלא יקדם אתכם מקצועית

פרילנסרים לא עובדים עם מסמך קורות חיים. יכולים לשאול אתכם על לקוחות קודמים ועל פרויקטים קודמים, אבל את מסמך קורות החיים תשאירו לשכירים.

במקום זה לפרילנסרים יש לקוחות קודמים, ובמקצועות מסויימים – יש תיק עבודות. תיק העבודות צריך להציג את היכולת שלכם להשיג את התוצאות הרצויות בתחום שלכם: יצירתיות, דייקנות, הבאת לידים – כל פרילנסר והתחום שלו.

בהרבה קורסים שיעורי הבית או פרוייקט הגמר נועדו להיות תיק העבודות שלכם. אם לא למדתם בקורס (כמוני) תצטרכו לבנות את תיק העבודות שלכם בדרכים אחרות.

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים

מה צריך כדי לפתוח עוסק; דרכים חוקיות לשלם פחות מס; תמחור כמו מקצוענים; למקסם את רואה החשבון; ועוד

תתחילו כשכירים

זה קצת סותר, כי נושא המאמר הוא איך לצבור נסיון כפרילנסרים, כלומר עצמאים, והנה אני אומרת לכם להיות שכירים. אבל תהיו איתי רגע.

אם עכשיו סיימתם קורס ואתם רוצים להתחיל לעבוד, גם אם המטרה היא להיות עצמאים – הדרך הכי טובה לצבור נסיון היא להיות שכירים. העבודה תחת מישהו תיתן לכם כתובת להפנות אליה שאלות כשמתעוררת בעיה; היא תיתן לכם יעדים ברורים להגיע אליהם; היא תכריח אתכם להתחיל ללכלך את הידיים ולעבוד במקום להסתובב סביב הזנב של עצמכם.

מתוך העבודה בתור שכירים תוכלו לקחת פרוייקטי צד נוספים. יש מעסיקים שמחתימים בחוזה על סעיף שאומר שאסור לכם לקחת עבודות נוספות. זה סעיף שבעיני לא אמור להתקיים, אבל לא אני המעסיק שלכם…

אם רוצים להחתים אתכם על סעיף כזה בחוזה – דברו עם המעסיק. חוזה נתון למשא ומתן. אפשר להגיד שאתם צריכים את זה מהמקום הכלכלי או מההתפחות המקצועית שלכם.

חוץ מזה, בהרבה מקרים מדובר באות מתה. יש לי חבר שחתום על סעיף כזה, בתעשייה שבה נהוג שגם אם אתה שכיר – אתה לוקח פרוייקטים מהצד. הוא אמר שכשהוא התחיל, אחת העובדות הותיקות במשרד הרגיעה אותו שכל עוד זה לא פוגע בעבודה שלו במשרד – הוא יכול להיות רגוע. זה לא מעניין אף אחד.

תתנסו על חברים ומשפחה

הראשונים שאפשר להתנסות עליהם הם חברים או משפחה. הם גם קהל אוהד שיהיה יותר סובלני אם העבודה לא תהיה מושלמת, או יהיו טעויות.

במקצועות הביוטי לא מסובך למצוא חברות וקרובות משפחה שיסכימו שתאפרי אותן ותצלמי. לאירועים, את יכולה להציע לאפר את המלוות או את בנות המשפחה.

במקצועות אחרים כמו שיווק דיגיטלי זה יכול להיות קצת יותר מסובך, אבל לא בלתי אפשרי. אתם יכולים להציע בחינם (או בתשלום נמוך) עבודות עבור חברים ומשפחה, ולשים את הקלפים על השולחן: זה כדי לצבור נסיון.

תתנדבו

עמותות לא פעם יחפשו כוח אדם טוב ויש להן מעט תקציב. לא כולן ישמחו לקבל מתנדבים שהם לא מכירים, אבל אם אתם מכירים מישהו מבפנים, או שהם כן מחפשים מתנדבים – זה יכול להיות מצויין.

אתם יכולים לפנות בעצמכם לעמותות ולבקש להעביר פעילות או הרצאה או להתנדב ולעשות משהו אצלם שיקדם אתכם מקצועית. לא חייבים בחינם לגמרי, אפשר לנסות בתקציב נמוך.

פוסט ברשת חברתית שבו אתם אומרים מה אתם עושים ושאתם מחפשים עסק או עמותה לעבוד בו בחינם – יכול להביא לכם התנסויות ראשונות.

תתארגנו על התמחות

עבודה בחינם יכולה גם להיות לחפש התמחות, או להציע לבעל עסק להתמחות אצלו בחינם לפרק זמן מוגבל. זה לא צריך לשאוב לכם את כל שעות העבודה, בסוף אנחנו צריכים להתפרנס איכשהו. אבל לעבוד אצלם כמה שעות בשבוע – יכול לקדם אותם ואתכם.

אל תחכו שיציעו לכם. במידת האפשר, תיזמו אתם את הפנייה. תנסו להבין מי מתעסק בתחום שלכם ויכול להקדיש כמה שעות ללמד אתכם בתמורה לעבודה. לעצמאים קטנים יש בד"כ תקציב קטן והם שמחים לעזרה בעסק. לא כולם כמובן, ותתכוננו לקבל גם "לא", אבל עם מספיק פניות, תמצאו.

איך לצבור נסיון מקצועי

פרויקטים אישיים שלכם

"לעשות פרוייקטים" הם צמד המילים מהמעצבנות בעולם, כי כשאני ניסיתי (ולא הצלחתי) להתחיל לתכנת, אמרו לי לעשות פרוייקטים – והמילה הזאת לא אמרה לי כלום. מה יכול להיות פרוייקט ריאלי ברמת הידע שלי ומאיפה מתחילים?

אז בתחום שאתם מנסים להיכנס אליו, נסו להבין מה יכול להיות פרוייקט ריאלי. פרוייקט הוא ליצור מוצר או לפתור בעיה – כשאתם הלקוח. המטרה היא להראות שאתם יודעים מה אתם עושים בתאוריה, ויודעים פרקטית איך להגיע לשם.

בכל תחום, כשתחפשו בגוגל "רעיונות לפרוייקט גמר" או "פרוייקט גמר" ותוסיפו את שם התחום – תמצאו. באנגלית גם תמצאו יותר.

רעיונות לפרוייקטים:

  • בתחום כלכלת המשפחה, פרוייקט יכול להיות לצמצם חוב, להקטין הוצאות, למצוא דרכים להגדיל הכנסות.
  • בתחום בניית האתרים, פרוייקט יכול להיות בניית אתר תדמית לעסק – אמיתי או דמיוני. זה גם יכול להיות העסק שלכם.
  • בתחום קידום האתרים, זה יכול להיות הקמת נכס דיגיטלי והשגת מיקומים וטראפיק.
  • בתחום החוזים (משפטי) תעברו על הסכמי השכירות שלכם, הסכמי קדם נישואין, הסכמי עבודה עם ספקים ולקוחות.
  • עריכת לשון ותרגום: תרגמו ספר שלא תורגם לעברית, או מאמרים שאתם אוהבים.

תענו על שאלות בקבוצות מקצועיות

בקבוצות בפייסבוק, בקבוצות ווצאפ מקצועיות ובפורומים מקצועיים – עולות מלא שאלות.

לענות על השאלות האלו, או לפחות לחקור את התשובות לשאלות האלו – יכול לתת לכם מלא ידע תאורטי ופרקטי מצויין. רק להתחיל לפענח את הטרמינולוגיה יתן לכם הבנה יותר רחבה של התחום. לקרוא שאלות יתן לכם מידע על בעיות אפשריות, וגם על כלים קיימים שאנשי מקצוע משתמשים בהם.

אם תתחילו לחקור ולקרוא בדרך לתשובה – תצברו ידע שלצעירים שיושבים על הכיסא ומחכים שיתקשרו אליהם – אין.

מתי כבר עשיתם משהו דומה?

הסעיף הזה יכול להיות טריוויאלי, רק שהוא לא באמת טריוויאלי. בהרבה ארגונים קטנים, אנשים עושים יותר מדבר אחד והטייטל בפועל לא אומר המון. בארגונים קטנים המזכירה היא גם מנהלת השיווק ורכז המתנדבים הוא גם מנהל שיתופי פעולה ומשאבים.

גם אם בטייטל שלכם אין משהו דומה לתחום שבו אתם רוצים להיות פרילנסרים ולצבור בו נסיון, נסו לפרק את העבודה לדברים שעשיתם בפועל. מה מתוך הדברים שעשיתם בעבודות קודמות שלכם כן קשור איכשהו?

את הדברים שכן קשורים איכשהו אפשר להציג כשמדברים איתכם.

לסיכום

דרך אחת לבנות את תיק העבודות יכולה להיות עבודה בחינם. עמותות, עצמאים קטנים בלי הרבה תקציב, חברים וקרובי משפחה.

החסרון הוא שזה בחינם ואנחנו בכל זאת צריכים לפרנס או רוצים לחסוך. היתרון הוא שזה יתן לכם נסיון. בטווח הקצר זאת עסקה גרועה, אבל בטווח הארוך – עסקה מצויינת.

טיפ: תתחמו בזמן את תקופת ה"חינם" שלכם. תגדירו X שעות בשבוע או בחודש לזה. וגם מתי (כמה פרוייקטים או כמה זמן) אתם מתחילים לחפש גם דברים בתשלום.

* כל האמור באתר מאניטיים הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ. אנחנו לא יועצי השקעות, סוכני ביטוח או יועצי פנסיה, אנחנו כן אוהבים שלאנשים יש יותר כסף פנוי ושמחים לעזור בזה.

שיתוף

המלצה מסחרית לעזרה הדדית

לפתיחת חשבון מסחר באקסלנס טרייד שדורשים את ההון הכי נמוך לפתיחת תיק (20K). אני אשמח שתפתחו אותו דרך הקישור שלי. כשנרשמים דרכי מקבלים, חוץ מכל ההטבות למצטרפים חדשים, גם 100 ש"ח מתנה. להצטרפות

המלצות קריאה

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר. גלו משהו חדש!

לקריאה נוספת

להגדיל חסכון ב-5 צעדים פשוטים

1. מלאו את הפרטים
2. פתחו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות עם הטבה בדמי הניהול
3. בנו את התמהיל המתאים לכם ביותר בעזרת היועצים של טרפז פיננסים
4. הפקידו כסף עד סוף השנה
5. הגדילו את החסכון שלכם.

ימים
שעות
דקות
שניות

עד סוף השנה

* ההטבה גם לשכירים וגם לעצמאים
** ההטבה ללא עלות מעבר לדמי הניהול

ב-31.12 נגמרת שנת המס וההפקדה מתאפסת. חבל לפספס שנה.

עוסקים פטורים? חושבים על פתיחת עוסק?

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים