אל סלוודור תומכת בביטקוין. אלו לא חדשות טובות לקריפטו.

כשאל סלוודור אימצה את הביטקוין כמטבע רשמי, חובבי קריפטו התלהבו. לצערי זאת לא באמת בשורה או מהלך שיעודד עוד מדינות בעולם ללכת בדרכה. זאת הסיבה:

תוכן עניינים

ביטקוין הוא ניסוי כלכלי מעניין שאני חלק ממנו. קניתי ביטקוין, אני מחזיקה ביטקוין, ואני סקרנית לאן ילך עולם הקריפטו.

כשמדברים על ביטקוין, בשלב כלשהו יעלה בשיחה שאל סלוודור אימצה את הביטקוין כמטבע רשמי.

לפחות בערוץ היוטיוב של מאניטיים, רוב הקהל הוא גברים. זה הגיוני, כי בתחום הכלכלי באמת רוב צרכני התוכן הם גברים מסוג בן זכר. העניין הוא שחוץ מלקרוא על כלכלה, יש עוד תחומי עניין נפוצים אצל גברים: כדורגל (ספורט בכללי) וגאופוליטיקה. כלומר פוליטיקה בין מדינות שונות. שילוב של יחב"ל וגאוגרפיה.

את המבוא המגדרי הזה אני מציינת כי אני לעומת זאת, אישה מסוג בת נקבה. בדרך כלל זה לא אישיו וכל מי שאוהב לדבר על כלכלה ורוצה ללמוד איך לעשות כסף – אהלן וסהלן. אבל פה לראשונה הפער המגדרי בעולם התוכן הזה תפס אותי לא מוכנה.

כשרציתי לכתוב על אל סלוודור, חשבתי שיהיה ממש מגניב אם יהיו לי נתונים על זה שבסקר קצר ולא מחייב שערכתי בחשבון הטוויטר שלי, באמת אף אחד לא מכיר את אל סלוודור. הבעיה פה היא שטעיתי בענק. הרבה יותר אנשים משחשבתי מכירים את אל סלוודור!

האשמים הם כדורגל ועניין בגאוגרפיה או גאופוליטיקה.

אז אני מתחילה בהתנצלות בפני אל סלוודור. מסתבר שזאת לא מדינה אנונימית שמוכרת רק בהקשר של פשיעה ושל ביטקוין. יש להם גם אחלה קבוצת כדורגל.

אל סלוודור והביטקוין

בספטמבר 21 אל סלוודור הפכה למדינה הראשונה שהופכת את הביטקוין למטבע רשמי. היא אפילו מציעה אזרחות לאנשים שיש להם שלושה ביטקויינים.

עד כאן – מגניב! כרגע הבעיה הכי גדולה בביטקוין היא שהוא לא משמש כמטבע אלא כמוצר הון. מבחינת היכולת שלכם לקנות איתו במכולת הוא יותר דומה למנייה מאשר למטבעות שיש לכם בארנק, ואם תנסו לפדות אותו ולהמיר אותו חזרה לכסף – אתם עלולים להיתקל בבעיות. אז אז על פניו, מדינה שמאפשרת לקנות במכולת עם ביטקוין זאת התחלה טובה מאוד ואנחנו מקווים שעוד מדינות ילכו בעקבותיה!

או שלא?

כי אל סלוודור היא לא דמוקרטיה מערבית (או משהו ששואף לשם). המצב שלה יותר חמור משל טורקיה, ושם יש כספומטי ביטקוין בכל מקום. כשחושבים על אל סלוודור, תחשבו יותר בכיוון של השכונה המרכז אמריקאית שלה: מדינות כמו מקסיקו או קולומביה.

למי שמעדיפים לקבל את ההסברים שלי בסרטון, הנה. מי שיותר בקטע של טקסט מוזמן להמשיך לגלול.

חוץ מכדורגל, מה יש באל סלוודור?

כלכלה – מדינה ענייה שלא מצליחה להתרומם

אל סלוודור היא מדינה במרכז אמריקה. יש בה קצת פחות מ-6.5 מליון תושבים. היא מדינה ענייה. מקום 120 בתוצר לנפש (ישראל היא 34). אמנם זה מתוך 198, אבל זה שיש מדינות במצב ממש רע, לא אומר שמצבה של אל סלוודור טוב.

לאל סלוודור היה מטבע, הקולון, מאז 1892 ועד 2001. ב-2001 הם הפכו את הדולר האמריקאי למטבע הרשמי שלהם במטרה למשוך השקעות זרות. היום דולר וביטקוין משמשים מטבעות רשמיים ביחד.

באופן לא מפתיע, השנים שלהם עם הדולר לא היו הצלחה מסחררת, בלשון המעטה. הכלכלה לא התרוממה והשקעות זרות לא ממש זרמו.

משטר – היסטוריה דמוקרטית קצרה, בפועל כנופיות משתוללות

על פניו אל סלוודור היא דמוקרטיה. רק שלמדינה אין מסורת דמוקרטית. בשנות ה-30 התחיל בה שלטון צבאי שנמשך כמה עשורים. ב-2019 עלה לשלטון הנשיא נאיב בוקלה, שכינה את עצמו "הדיקטטור המגניב בעולם" (הלוואי שהייתי ממציאה). הוא יליד 81, צעיר נאה וכריזמטי, פופוליסט.

לזכותו יאמר שלפחות למראית עין האג'נדה שלו היא מלחמה בכנופיות. אבל מתנגדים מאשימים אותו שהוא מעוות את הנתונים כך שיציגו את המלחמה שלו בפשיעה כהרבה יותר מוצלחת משהיא בפועל. כשממשלה מעוותת נתונים ביודעין – זאת פגיעה גדולה באמון בבית ובחוץ.

זאת כתבה עליו, או יותר נכון על מה שהוא לא עושה. היא מציגה תמונה של מצב הפשע במדינה וההתנהלות שלו כמנהיג שלה. כבר כמה עשורים שמנסים, ללא הצלחה, לחסל את הכנופיות, לשווא. לא צריך לראות הכל, אפשר לצפות בכמה דקות עד שאתם עוברים הלאה.

לפני שאתם מתלהבים מכמה הוא נאה, כדאי לחדד שהבחור עם מבט החזון והבלורית בתמונה זה הכתב, לא הנשיא בוקלה:

המעבר של המדינה לביטקוין התרחש בועידה במיאמי, וההודעה נמסרה באנגלית.

יש חשיבות למיקום ולשפה של הודעות כאלו, ומסירת ההודעה במדינה זרה ושפה זרה אמרה שהקהל של המהלך הזה הוא לא תושבי אל סלוודור עצמם, אלא יתר מדינות העולם.

באיסטנבול למשל הפופולריות של ביטקוין צמחה מלמטה, מהאזרחים, כדרך לשמור על ערך הכסף שלהם מפני ההיפר-אינפלציה במדינה. הכלכלה הטורקית מאוד לא יציבה, וביטקוין הוא אפיק השקעה פופולרי מאוד במדינה. באל סלוודור המעבר הגיע מהממשלה. יתרה מזאת: המהלך התקיים על דעת הממשלה בלבד. לא התייעצו עם נציגים של המגזר העסקי, ועדי עובדים, או נציגי ציבור אחרים. המשטר החליט להפוך את החיים של כל המדינה על הראש – וזהו.

אזרחים – האזרחים בורחים, ויש סיבה

אחד מענפי הייצוא המרכזיים של אל סלוודור הוא כוח אדם. בדומה למדינות כמו אתיופיה (שמייצאת עובדים למדינות ערב העשירות), או תאילנד והפיליפינים שמייצאים כוח עבודה למשל לישראל – גם אל סלוודור מייצאת כוח אדם (בין אם בצורה חוקית, והמוני פליטים), בעיקר לארצות הברית.

כתבתי מוקדם יותר שהמטבע הרשמי של המדינה, לצד ביטקוין, הוא דולר. חלק מהדרך שלהם להכניס דולרים למדינה (הרי אסור להם להדפיס אותם. רק לבנק המרכזי של ארה"ב מותר) הוא באמצעות הדולרים שעובדים סלוודוריים בחו"ל שולחים הביתה.

בטחון

המדינה מלאה בארגוני פשע שמנהלים את העניינים. זה אומר שאל סלוודור היא לא מדינה בטוחה. סן סלוודור הבירה מחזיקה במקום 24 במדד הלא מכובד של הערים עם שיעור הרצח הגבוה בעולם נכון ל-2022. הם ממש סופרים שם ימים ללא רציחות. בנוסף, נשמעת טענה נגד הנשיא בוקלה שהוא לא מציג נתונים מהימנים, ושיש יותר רציחות מהנתונים הרשמיים. אם אין גופה והאדם פשוט נעלם מעל פני האדמה – זה לא רצח ואין מה לדווח.

כמו שאפשר לראות במלחמה הכלכלית בין דובאי לערב הסעודית, אחד הדברים שמושכים השקעות זרות הוא יציבות ובטחון במדינה. כשארגוני פשיעה שולטים במדינה, למה שמישהו ישקיע? האנשים שלו עשויים להיעלם ולהיסחט, וכך המדינה לא מצליחה להתרומם כלכלית. במצב עניינים כמו שיש באל סלוודור, שום מטבע – לא דולר ולא ביטקוין – ימשוך השקעות זרות.

Statistic: Ranking of the most dangerous cities in the world in 2022, by murder rate per 100,000 inhabitants | Statista
Find more statistics at Statista

עוד נקודה בבטחון האישי הוא הפלות.

הפלות אסורות באל סלוודור, ללא יוצא מן הכלל. אל תחשבו על מדינה חופשית ושמרנית כמו טקסס, ארה"ב. תחשבו על מדינה שמנוהלת על ידי ארגוני פשע שבה נשים רבות הן כלי לפורקן מיני של חברי כנופיות. כל הריון שלהן הוא בהכרח מאונס.

זה עוד יותר חמור: גם אובדן הריון, הידוע בתור "הפלה טבעית", הוא רצח ונשים יכולות להיכנס לכלא בעוון אובדן הריון.

אני מעדיפה את הביטקוין שלי עם שלטון חוק

כשהתחלתי לכתוב, חשבתי שהבעיה הגדולה של אל סלוודור היא שהם אימצו את הביטקוין כמטבע רשמי כמהלך שקשור לשחיתות ובאופן שלא רואה את האזרחים בכלל. אבל בתחקיר לקראת הכתיבה – לא גיליתי שחיתות יוצאת דופן לאזור.

אני לא מומחית לגאו-פוליטיקה, ואני לא יודעת אם המעבר לביטקוין קשור גם למהלכים הכלכליים של הכנופיות. כל המהות של בלוקצ'יין היא שאפשר לאתר כל פעולה שנעשתה לאורך השרשרת (ה-chain ב"בלוקצ'יין"). מצד שני, אפשר לבצע פעולות כאלה ולמרות התיעוד להישאר אנונימיים.

כרגע נראה שהמעבר של אל-סלוודור לביטקוין הוא מהלך כמעט נואש כדי לנסות להזיז את הכלכלה. אבל עד שימגרו את הפשע, זה כנראה לא יקרה.

ובכל זאת, מדינת עולם 2.5 שמאמצת ביטקוין היא לא משהו שיגרום ליתר העולם להכיר במטבע. אני לא יודעת אם זה ישפיע על מדינות אחרות לאפשר שימוש בביטקוין, או שזה יהפוך למפלט של מדינות נואשות. הייתי שמחה לראות מדינות מתקדמות, מפותחות ומתועשות שמאמצות ביטקוין. בינתיים אימוץ הביטקוין כמטבע רשמי מוביל למשיכה בכתף ואמירת "נו שוין". נראה שלא מאל סלוודור תגיעה הישועה.

* כל האמור באתר מאניטיים הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ. אנחנו לא יועצי השקעות, סוכני ביטוח או יועצי פנסיה, אנחנו כן אוהבים שלאנשים יש יותר כסף פנוי ושמחים לעזור בזה.

שיתוף

המלצה מסחרית לעזרה הדדית

לפתיחת חשבון מסחר באקסלנס טרייד שדורשים את ההון הכי נמוך לפתיחת תיק (20K). אני אשמח שתפתחו אותו דרך הקישור שלי. כשנרשמים דרכי מקבלים, חוץ מכל ההטבות למצטרפים חדשים, גם 100 ש"ח מתנה. להצטרפות

המלצות קריאה

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר. גלו משהו חדש!

לקריאה נוספת

להגדיל חסכון ב-5 צעדים פשוטים

1. מלאו את הפרטים
2. פתחו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות עם הטבה בדמי הניהול
3. בנו את התמהיל המתאים לכם ביותר בעזרת היועצים של טרפז פיננסים
4. הפקידו כסף עד סוף השנה
5. הגדילו את החסכון שלכם.

ימים
שעות
דקות
שניות

עד סוף השנה

* ההטבה גם לשכירים וגם לעצמאים
** ההטבה ללא עלות מעבר לדמי הניהול

ב-31.12 נגמרת שנת המס וההפקדה מתאפסת. חבל לפספס שנה.

עוסקים פטורים? חושבים על פתיחת עוסק?

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים