איך להתקבל לעבודה בהייטק בלי ניסיון?

מדריך: איך להתקבל לעבודה בהייטק בלי נסיון. איך לצבור נסיון, איך להכניס רגל בדלת ואיזה תפקידים יש בהייטק בלי לדעת לתכנת. הנה כל מה שאתם יכולים לעשות:

תוכן עניינים

כולם מדברים על זה שכדאי לעבוד בהייטק. אבל מה אם לא סיימתם תואר של 3 שנים במדעי המחשב? או אין לכם ניסיון קודם בתכנות ואתם לא בוגרי 8200? האם עדיין תוכלו להתקבל לעבודה בהייטק?

התשובה היא: חד משמעית כן.

ישנם תפקידים בהייטק שההכשרה אליהם נמשכת מספר חודשים, או כאלו בהם אפשר להשתלב על סמך ניסיון מעבודות קודמות ויכולות קיימות. אז בואו נתחיל מהסיבות שבגללן יש נהירה להייטק:

שלוש הסיבות שבגללן כדאי לעבוד בהייטק:

תגמול כספי

המשכורות בהייטק גבוהות יותר באופן משמעותי מענפים אחרים במשק. כפועל יוצא, מעבר לעבודה בהייטק יכול לשדרג משמעותית את יכולת ההשתכרות שלכם. ניתן להעריך את השכר הצפוי על פי נתוני טבלאות השכר.

מגוון ועניין

ענף ההייטק התפתח מאוד בשנים האחרונות והוא כולל בתוכו תחומים רבים שדורשים יכולות מגוונות. ההטרוגניות בתחומי ידע להם נדרש מענה מושכת כעת לענף אנשים מתחומים חדשים שעד לא מזמן כלל לא נחשבו "הייטק", כמו: חינוך, עיצוב, בריאות, שפה ונוספים., תוכלו למצוא את התפקיד המאתגר, שישלב חדשנת עם האהבה שלכם.

ביטחון במציאות החדשה

המגפה האחרונה חשפה עד כמה מקור הפרנסה יכול להיות שברירי. גם כזה שנחשב בעבר לבטוח ויציב. ענף ההייטק היה הראשון לצאת מהמשבר ואפילו צמח מאוד בעקבותיו: המציאות המשתנה אילצה את פיתוחם המהיר של פתרונות מקוריים ופלטפורמות חדשות, עובדה שהכניסה הרבה מאוד עבודה והשקעה בענף ההייטק.
מעבר לזאת, חברות ההייטק הסתגלו במהירות לעבודה מרחוק בזמן הסגרים ואפשרו לעובדיהן להמשיך לעבוד כרגיל מהבית. זאת בניגוד לעובדים רבים שנאלצו להפסיק את עבודתם, הוצאו לחל"ת או פוטרו.

איך להיכנס לעבודה בהייטק אם אין לכם ניסיון?

כעת אני מניח שאתם אומרים, אוקי, מגניב, אבל אין לי ניסיון, ואף אחד לא יקבל אותי בלעדיו, אז הנה כמה פתרונות אפשריים וזמינים.

ללמוד לבד:

אתרים כמו Udemy או Coursera מציעים קורסים מקצועיים כמעט בכל נושא שעולה על הדעת.
יתרון: עלות נמוכה, אפשר ללמוד בקצב אישי ובזמן הפנוי.
חסרון: דרושה משמעת עצמית גבוהה, אין מישהו שמנחה אתכם ויודע לתת הכוונה ולעזור בבעיות, לעיתים החומרים אינם מעודכנים ולכן ההוראות שנותנים לכם בקורס עלולות להכשל.

קורסים, בוטקאמפים:

בשנים האחרונות שוק קורסי ההכנה לעבודה הייטק התפתח וגדל מאד, מתוך הצורך להכשיר במהירות עובדים לתעשייה. הקורסים האלה ממוקדים מאד בתוכן שהם מעבירים. לא ילמדו אתכם שם "חדו"א 1+2" או "מתמטיקה בדידה" כמו בלימודי תואר ראשון, אלא יעבירו בהם את השורה התחתונה: הנושאים הדרושים כדי להתחיל בעבודה מעשית.

יתרון: מסגרת מסודרת ללימודים המרוכזת בזמן קצר.
חסרון: יקר יחסית, לא מלמדים חומר תיאורטי נרחב שהיה מועבר במסגרת אקדמאית (יש כאלה שרואים בזה דווקא יתרון????)

Transferable skills

"כישורים בני-העברה" הם כישורים שניתן להעביר בין תפקידים. עולם ההייטק הוא דינאמי ונשען על חשיבה חדשנית ומקורית. הראייה הזו גם באה לידי ביטוי בעת גיוס עובדים.

ההתפתחויות הטכנולוגיות הן מהירות ודורשות עובדים שידעו להתאים את עצמם לידע חדש ולהטמיע אותו, במידת האפשר – לבד ומהר. לכן, אם בעולם התעסוקה ה"קלאסי", נדרשת השכלה אקדמאית מדויקת לתפקיד, ניסיון מוכח והמלצות, הרי שחברות ההייטק נוטות לצאת מגבולות המסגרת הכובלת הזו. הן בוחנות את המועמדים גם על סמך כישוריהם הנוכחיים, יכולות והמוטיבציה שלהם ללמוד ולהתפתח.

ההיגיון העומד מאחורי הפרדיגמה הזו הוא שכדאי לחברה לשכור מועמדים בעלי פוטנציאל התפתחות בה. אם יש להם כישור של יכולת למידה והתאמה, למשל, הם יוכלו לפרוח בכל תפקיד – עובדים כאלה הם נכס לחברה, גם אם לא עברו את מסלול הלימודים הקלאסי והמקובל.

כדאי להכיר את הז'רגון של עולם ההייטק בהקשר לכישורים הנדרשים ממועמדים.

הם יכולים להיות כישורים 'קשים', 'רכים' או להיות חלק מידע קודם והשכלה כללית:

  • hard skills– כמו: הסקה אנליטית, חשיבה ביקורתית. הבנה טכנית.
  • soft skills – כמו: יכולת התאמה ((adaptability, יצירתיות, עבודת צוות.
  • ידע קודם– כמו: business logic, הכרות עם השוק.

יתרון: זיהוי היכולות יאפשר לכם בידול משמעותי מיתר המועמדים.
חסרון הskills: אלו יכולות מולדות, אם כי ביחוד הכישורים הרכים ניתנים ללמידה ולשיפור. ניתן לעבוד עליהם לבד, אך מומלץ להיעזר במסגרת מקצועית ותומכת לשם כך (לדוגמא: בתוכנית junior+, עובדים על חידוד הכישורים האלה).

בידע קודם אין חסרונות, כל עוד הוא לא גורם לקיבעון מחשבתי, וכחנות וניסיון בלתי פוסק "להגן על הידע שלך", פעולות שללא ספק יחבלו ביכולת לעבוד היטב בצוות ולהתפתח מקצועית.

איך לצבור ניסיון מעשי פרקטי הלכה למעשה?

אוקי, אז למדתם אבל אתם לא מרגישים עם מספיק ידע או שלא מצליחים להתקבל לעבודה. איך תוכלו לצבור מעט ניסיון?

פרויקטים עצמיים

כל מסגרות הלימודים (הן קורסים אונליין שעושים לבד והן בוטקאמפים) מעודדות גישה של hands on – בגישה זו, הטמעת החומר התיאורטי נעשית ע"י ביצוע פרויקטים. זאת אומרת שבנוסף ללימוד והכרת החומר, יש צורך להתנסות בשימוש בו כדי ליצור את הפרויקט..

יתרונות בביצוע פרויקטים עצמיים:

  • הם יהוו את הבסיס לפורטפוליו שלכם, כשתציגו אותו בפני מעסיקים פוטנציאליים.
  • הם ישקפו למעסיקים שלכם (ולעצמכם!) שאתם נכונים ויכולים ללמוד לבד ולהשקיע. כפי שהוסבר, זוהי תכונה מוערכת מאד בכל חברה ששואפת לצמוח.

Internship (סטאז', התמחות)

נסו למצוא מקום שיהיה מוכן לקבל אתכם כמתמחים. אמנם ללא תשלום או עם תשלום נמוך , אך היתרונות לכך הם רבים: כיוון שאתם במעמד סטז'רים תוכלו להיעזר רבות בחברי צוות מנוסים שינחו וידריכו אתכם בביצוע המטלות השונות וזאת בדיוק בתחומים שהשוק צריך אתכם. כמו כן, תוכלו לצבור ידע מקצועי במסגרת שהיא עדיין יחסית "סלחנית" לחוסר הניסיון שלכם.

תוכניות גישור בין האקדמיה לתעשייה

בשעה טובה סיימתם את הלימודים, מה עכשיו? הרבה פעמים סטודנטים מנסים להתקבל לעבודה בשלב הזה ונתקלים בקשיים. האתגרים האלה נובעים מהפער בין מה שמלמדים בקורסים, לבין מה שנדרש בפועל במקום העבודה. ישנן תוכניות הבאות לתת מענה לפער הזה כדוגמת: ג'וניור פלוס, מהן תקבלו יתרון משמעותי על פני יתר המועמדים בשוק.

התנדבות

ישנם עמותות ומקומות שצריכים את עזרתכם, נסו ליצור קשר ולהציע את עזרתכם, אתם תרוויחו מכך ניסיון יקר מחד, ומאידך הצד השני יקבל את עזרתכם, אפשרי גם להציע עזרה לקרובי משפחה או חברים.
מרגע שלקחתם על עצמכם את ההתנדבות, חשוב מאוד שתשלימו אותה ולא תעזבו באמצע. מצב כזה יכול להיות גרוע יותר משלא הייתם עוזרים כלל; מי שבאתם לעזור לו, השקיע זמן ואנרגיות בלהדריך אתכם ולהסביר מה הוא צריך. אם תעזבו את ההתנדבות לפני שהושלמה, יהיה לו קשה למצוא מחליף שימשיך את "חצי העבודה" שהשארתם לו.

עבודות כפרילנסר

זו דרך נוספת לצבירת ידע באמצעות פרויקטים קטנים בתשלום. ישנם אתרים כמו Xplace ו Upwork בהם ניתן למצוא עבודות כאלה.

להמשיך ללמוד, לרענן את הידע הקיים ולהתעדכן בחומר חדש

הלמידה העצמית לעולם אינה מסתיימת ויש להתמיד בה כל הזמן ולהתעדכן במידע חדש ורלוונטי.
בזמנכם הפנוי, המשיכו להשתתף בעוד ועוד קורסים ולהגדיל את הידע שלכם לרוחב ולעומק– ככה זה בהייטק????
כדאי שתדעו שכמו שאתם מחפשים עבודה ורוצים כבר להתקבל לאחת, כך גם החברות זקוקות לעובדים. אתם יכולים להיות בטוחים שהאסטרטגיה שלהם היא לא "לשבת על הגדר" ולחכות שעובדים מוכשרים ידפקו להן על הדלת.

לעזור למגייסים למצוא אתכם

מי שמגייס עובדים להייטק, מחפש אתכם גם כן באופן אקטיבי, תעזרו להם למצוא אתכם! כיצד אפשר לעשות זאת?

מיצוב בשוק ונטוורקינג


בניית פרופיל אונליין
עולם ההייטק טבע מונח חדש: sourcing ,שבקצרה אומר: איתור מועמדים אטרקטיביים ברשתות החברתיות.(פעם היה מוכר אולי כ head hunting). מכאן ניתן להבין עד כמה חשוב לתחזק פרופיל ברשתות, בייחוד בעת חיפוש עבודה אקטיבי. ישנן מספר פלטפורמות לבניית הפרופיל האישי. הרלוונטית ביותר לעולם התעסוקה בכלל וההייטק בפרט היא Linkedin (אם תרצו עזרה בבניית פרופיל מקצועי בלינקדאין, אפשר לקבל פרטים נוספים כאן>>

פרופיל מעודכן ומפורט עוזר בהחלט לבידול שלכם מיתר המועמדים ונותן למגייסים הצצה לעולמכם האישי וליכולותיכם הייחודיות.

גם ידע בסיסי בתכנות או בקוד יכול לתרום לקבלה למשרות כניסה כמו: תמיכה טכנית tier 2 או QA. כשיבחנו את התאמתכם למשרה – סט כלים גדול יותר יהווה יתרון עבורכם ויגדיל לכם את אופציות ההתפתחות – לכן תהיו יותר אטרקטיביים עבור המעסיק הפוטנציאלי.

בהמשך לכך, אם אכן יש לכם קצת יותר ידע בקוד, ניתן לפתוח פרופיל אישי באתר Github ולהעלות לשם את הפרויקטים שעשיתם. גם שם, פרופילים פעילים ועשירים, עולים משמעותית יותר בתוצאות החיפוש של חברות בבואן לעשות סורסינג.

בניית רשת חברתית וקשרים

"No Man is an Island" נכון, מצד אחד, ביצוע נטוורקינג דורש הרבה פעמים לצאת מאזור הנוחות, להעז יותר ולפגוש אנשים חדשים.
מצד שני, הרווח יכול להיות גדול יותר, מפתיע ולהגיע מכיוונים בלתי צפויים בעליל.

תמיד תזכרו: בסביבה שלכם קיימים אנשים שמחפשים לגייס את מי שמוכנים להשקיע וללמוד. אם לשני הצדדים יש רשת של קשרים, הסבירות שתפגשו עולה.
מעבר להגדלת ההזדמנויות למציאת עבודה, נטוורקינג גם מגדיל בזמן העבודה את הסיכוי שלכם להביא משימות להצלחה, ולכן הוא חשוב כפליים 🙂

אילו משרות מתאימות לכם, אם אתם מחפשים כניסה להייטק בלי לתכנת?

אז לאחר שעברנו על כל המידע הזה,  אני רוצה לסקור בקצרה מספר סוגים אפשריים של משרות כניסה Entry Level.

המידע הזה יעזור לכם לדעת מה המיצוב שלכם בשוק לפי נטיית לבכם, הידע הקודם והכישורים הקשים והרכים:

מעצב UX

פעם קראו לזה "מעצב גרפי", היום המונח השגור הוא "מעצב ממשק משתמש" UI או "חווית משתמש" UX. אם יש לכם עין טובה לעיצוב וחוש טעם מפותח, יתכן שזה התפקיד בשבילכם. יעזור גם אם כבר יש לכם ידע קודם בתוכנות גרפיות כגון פוטושופ.

משרות QA

בעלי תשומת לב גבוהה לפרטים? נטייה לדקדקנות ופרפקציוניזם? אלו יכולות שניתן למנף למשרות בדיקה ידנית או אוטומטית של אתרים, אפליקציות ומוצרי תוכנה.

שיווק דיגיטלי ותוכן

למי שאין רקע טכנולוגי, יכול להתחיל לצבור ניסיון במשרות כגון אחראי מדיה חברתית או .web editor במשרות אלו עליכם יהיה לעדכן ולהעלות תוכן חדש באתר החברה וברשתות החברתיות (כמו מוצרים חדשים ופוסטים) אם אתם  יודעים לנסח את עצמם היטב בכתב, תוכלו אף לקחת חלק בעריכת התוכן והגהתו לפני הפרסום.

תמיכת IT

תחום מגוון מאד לאנשים טכניים, סבלניים ובעלי "ידיי זהב", מסגרת התפקיד תידרש מכם תמיכה במערכת המחשוב של החברה, מתן פתרונות גיבוי ואחסון בענן, התקנת תוכנות ואבטחת המידע, טיפול במערכות הפעלה (Microsoft, Linux), הגדרות מיילים ומדפסות, Office וכדומה.

תמיכה טכנית במוצר tier level 1-4:

אוהבים לעזור לאנשים וגם בעלי חוש טכני טוב? יכול להיות שזה המקום בשבילכם. בתפקיד זה תעזרו בפתרון בעיות בהן נתקלים משתמשי  המוצר.
להבדיל מתמיכת IT, התמיכה היא במוצרים שהחברה מפתחת (ולא במוצרים בהן היא משתמשת). המספור 1-4 הוא על פי מידת המומחיות והניסיון הנדרשים מהעובד: מ 1 – הזוטר ביותר ועד 4 המומחה והמנוסה ביותר. הבעיות מסווגות על פי רמת המורכבות שלהן והן מנותבות לפתרון בהתאם לכך.

דאטה אנליסט

לבעלי חשיבה אנליטית טובה ויכולת הסקת מסקנות. בשילוב של כלים אנליטיים כמו google analytics וקצת ידע בקוד, תוכלו להיות חוקרי נתונים מעולים.

לסיכום

דרכי הכניסה להייטק הן מגוונות; קיימות פוזיציות פתוחות רבות לאיוש ותוכלו להתקבל אליהן לאחר הבנת היתרונות והיכולות שלכם ומיצובכם בהתאם.

לאחר שעבדתי עם עשרות מועמדים, אני יכול להגיד בביטחון מלא שלכל אדם יש דרך אינדיווידואלית שמתאימה לו, כזו שתאפשר לו לפרוח ולהתקדם.

צבירת ניסיון מקצועי ובינאישי היא פונקציה של זמן, אבל גם של השקעה בעבודה ולמידה מתמדת.

ובסופו של יום, כדאי לזכור שכל עובד סניור התחיל את דרכו כג'וניור. אני רוצה להזכיר גם את חוק ה10,000, שאומר שבשביל להיות מומחה בתחום, צריך להקדיש 10,000 שעות בעבודה ולימוד שלו, אז איפה אתם בדרך ? יאללה לעבודה ????  

בהצלחה!

עידו, Enterview

עידו בוגר 8200, ראש צוות ומתכנת לשעבר. מרצה למקצועות ההייטק. בשנים האחרונות, מלווה הייטקיסטים צעירים לקבלה לעבודה.
עזרתי לעשרות רבות של הייטקיסטים לצלוח את מסע חיפוש העבודה, בכלים ותוכניות מיוחדות שפיתחתי.
להתקבל להייטק בלי נסיון.

* כל האמור באתר מאניטיים הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ. אנחנו לא יועצי השקעות, סוכני ביטוח או יועצי פנסיה, אנחנו כן אוהבים שלאנשים יש יותר כסף פנוי ושמחים לעזור בזה.

שיתוף

המלצה מסחרית לעזרה הדדית

לפתיחת חשבון מסחר באקסלנס טרייד שדורשים את ההון הכי נמוך לפתיחת תיק (20K). אני אשמח שתפתחו אותו דרך הקישור שלי. כשנרשמים דרכי מקבלים, חוץ מכל ההטבות למצטרפים חדשים, גם 100 ש"ח מתנה. להצטרפות

המלצות קריאה

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר. גלו משהו חדש!

עידן וליאור נוודים דיגיטליים
טיולים

נוודים דיגיטליים, מבוא

עידן ואני לא כבולים למשרד, אין לנו ילדים. אנחנו יכולים לגור ולעבוד מכל מקום. שבועיים פה, חודש כאן. בואו נראה אם הרעיון הזה ישים או שהוא נשמע טוב רק בתיאורה.

המשך קריאה »

לקריאה נוספת

הכסף של החיים עצמם
כסף
ליאור שפירא

הכסף של החיים עצמם

מה דעתנו על הפודקאסט "הכסף של החיים עצמם" של תומר ורון? | סקירת פודקאסטים וערוצים על כסף: איך הוא מתנהג, איך לעשות אותו, איך לא לאבד אותו.

קריאה נוספת >>

להגדיל חסכון ב-5 צעדים פשוטים

1. מלאו את הפרטים
2. פתחו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות עם הטבה בדמי הניהול
3. בנו את התמהיל המתאים לכם ביותר בעזרת היועצים של טרפז פיננסים
4. הפקידו כסף עד סוף השנה
5. הגדילו את החסכון שלכם.

ימים
שעות
דקות
שניות

עד סוף השנה

* ההטבה גם לשכירים וגם לעצמאים
** ההטבה ללא עלות מעבר לדמי הניהול

ב-31.12 נגמרת שנת המס וההפקדה מתאפסת. חבל לפספס שנה.

עוסקים פטורים? חושבים על פתיחת עוסק?

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים