בכל פעם שאני נתקלת בסלב שאומר שאין לו כסף ושהוא נכנס למינוס, מתבאסת. פעם גלגלתי עיניים: איך מישהו שהרויח 30 אלף ש"ח בחודש יכול לבכות על מינוס? היום אני מתבאסת בשבילם שהם לא שמו כסף בצד. לא לעולם חוסן, ומי שהרויח 30 אלף ש"ח כשהיה שם לוהט בתעשייה – מחר יכול למצוא את עצמו הולך ומתקרר כשאף אחד לא מתקשר אליו. מעבר לדרעק שזה עושה בנפש, זה עושה דרעק גם בחשבון.
מייקל לואיס כמובן לא היחיד. מדי פעם יש ידיעות בעיתון על מוזיקאים שהיו מאושיות התרבות של ישראל לפני כמה עשורים ונפטרים בחוסר כל, או אפילו יוצאים עם גיטרה לרחוב בשביל כמה שקלים. קולגות מתרעמים "ככה המדינה מתייחסת לאנשי התרבות שלה?", לפני שסומכים על המדינה שתדאג לאנשי התרבות שלה (שהדם שלהם לא אדום יותר משל מזכירות, עורכות דין או גרפיקאיות), כדאי לסמוך על עצמנו.
כשנכנסים לערכי ויקיפדיה על מפורסמים, רואים לא פעם שבהגדרה שלהם כתוב, בין היתר, "אשת עסקים". זה קורה אחרי שהם או מי מטעמים הבינו שלא לעולם חוסן. לא לעולם הופעות וקמפיינים. הם צריכים לייצר אפיקי הכנסה שלא תלוים באהבת הציבור.
כסף מצריך תאוצה. כשיש כסף קל לייצר יותר כסף, כשיש שם קל לייצר יותר שם – אבל כשזה דועך, טוב שיש תוכנית מגירה שתאפשר לך להישאר ברמת החיים שהתרגלת אליה, ואפילו יותר.
17 אפיקי השקעה
רעיונות ל-17 אפיקי השקעה שיגדילו לכם את ההכנסות.
חלקם יותר נגישים ופשוטים, חלקם יותר מוכרים, כמה יפתיעו אתכם.
את כולם כדאי להכיר כי כל אחת מהן היא דרך לעשות כסף.
בר רפאלי
בר רפאלי הגיעה מכסף. אמא שלה ציפי היתה דוגמנית מפורסמת ומצליחה. בר הופיעה מול מצלמות כבר הילדה ובתיכון החלה להשתתף בקמפיינים לחברות אופנה ישראליות מוכרות. עד גיל 20 זכתה בתואר "דוגמנית השנה" ממספר מגזינים והמשיכה לזכות בהם. עד 2013 היא הזניקה קריירה בינלאומית מפוארת. ב2013 נכנסה שותפה בחברת "קרולינה למקה" כחלק מהחוזה שלה כפרזנטורית שלהם. קמפיינים זרו, הצעות עסקיות גם כן.
ואז, ב-2015, היא נישאה לעדי עזרא. משפחת עזרא היא מהמשפחות העשירות בישראל (נכון ל-2020, הרשימה המעודכנת ביותר של דהמרקר, הם היו במקום 163 בישראל). פתאום ההון של בר, 20 מליון ש"ח לפי הערכה שפורסמה במאקו לקראת נישואיהם.
ב-2015 בר רפאלי גם נחקרה בחשד להעלמת מס. הטיעון שלה היה שמרכז החיים שלה לא נמצא בישראל, רשות המיסים לא התרשמה והטילה עליה ועל אמא שלה קנס. בר קיבלה עבודות שירות וציפי נכנסה לכלא.
גם אם מחר בבוקר יפסקו הקמפיינים של בר והמוניטין שלה יפגע באופן שלא ניתן יהיה לשקם, היא לא תהיה רעבה. גם כי ההון של משפחת עזרא וגם כי יש לה מספיק הון משל עצמה. אני מקווה שהוא מושקע בתבונה באופן שיאפשר לה לעבוד רק אם היא רוצה.
ותעשו טובה ותשתדלו לא להעלים מס. מספיק אנשים נפלו בזה. קובי פרץ, בר רפאלי ועד המאפיונר אל קפונה.
בפרק המעולה הזה של חיות כיס, צליל אברהם וצליל הופמן מנתחות את הפער בין הסיפור שבר רפאלי מספרת לציבור – על פרסום, הצלחה ועושר, לבין התדמית שהיא מספרת לרשות המיסים, שהיא אחרת:
עומר אדם
עומר אדם הוא אחד הזמרים הרווחיים בישראל. הוא לא רק זמר הוא גם פרזנטור, וטונות של כתבות יח"צ שאמורות לספר לציבור סיפור של הצלחה: עומר אדם הוא לא רק זמר סופר-מצליח, הוא גם עיש עסקים מרובה נכסים.
שימו לב לטקסט באתר כיפה: "עומר אדם מוכר כזמר, אולי המצליח בישראל, כעת נחשף שמדובר גם באיש עסקים.". כשנכנסים לכתבה בכיפה רואים שהיא נפתחת מילים:
"עומר אדם, הזמר המצליח בישראל, עשה הון רב מהקריירה, ולפי הערכות, הוא מכניס מדי שנה עשרות מיליוני שקלים. אדם בן ה-26 בלבד מרוויח בעיקר מהופעות, קמפיינים פרסומיים ומצפיות ביו־טיוב. לאחר ההון שצב אדם חיפש לקיים השקעות שיניבו פירות נוספים. ככל הנראה לשאלה מה לעשות עם ההון שצבר ובהתחשב לנוכח הריבית האפסית במשק, הגיע למסקנה כי משתלם להשקיע בנדל"ן."
הטקסט השיווקי הזה, לצד "חדשות כיפה" שחתום על המאמר – רומז (רמז די כבה) שמדובר בקומוניקט: טקסט שיווקי שנשלח לתקשורת בתקווה שיתפרסם כלשונו או יהיה בסיס לכתבה.
ב-2018 עומר שוברט כתב ב"הארץ" על ההכנסות של עומר אדם: "על הקמפיין לרשת האופנה מנגו בשנה שעברה קיבל, לפי גיא פינס, 600 אלף שקל. מבזק קיבל, לפי הערכות, כ-800 אלף שקל. על פרסומת אחת. כמעט כמו מה שגידי גוב מקבל לשנה שלמה (מיליון שקל)."
נוסף על ההכנסות של אדם מקמפיינים, מתמלוגים על השמעות של השירים שלו (אותם הוא חולק עם חברת ההפקות. ריהאנה עלתה על הטריק) וממכירות של הופעות וכרטיסים, אדם הוא גם הבעלים של נדל"ן מניב: קניון ונדל"ן למגורים.
תוצאות החיפוש (והתכנים הכתובים) מייצרות תמונה של מצליחנות כלכלית ועסקית. אנחנו לא יודעים מה היקף ההוצאות שלו, והאם הוא גם מרוויח מההשקעות או שהוא ממנף את עצמו לגמרי. אני מקווה בשבילו שכן.
מה אפשר ללמוד מהסלבס האלו על איך לנצל את הפרסום כדי לעשות עוד כסף
מקצוע עיקרי ואפיקי הכנסה נוספים
הם לא התחילו כמו שהם ביום אחד. בר רפאלי התחילה בהופעה בתוכניות ילדים – ילדה. הדוגמנות נכנסה בהמשך. אחריהם נוספו העסקים. למעשה בר רפאלי התחילה לפני שהיא היתה בר רפאלי, עם אמא שלה ציפי.
אדם התחיל כזמר. הבמשך נוסף פרזנטור, והטייטל "איש עסקים" הצטרף אליהם אחר כך. הוא בנה את המותג לאט.
משפחה היא נכס
בר רפאלי היא הבת של אמא שלה, שהיה לה שם והיו לה קשרים. אח שלה און משתמש בהם גם הוא. אם היא היתה "סתם" יפה, היא כנראה היתה מצליחה פחות.
גם עומר אדם נעזר במשפחה. אבא שלו מנהל חלק מהאופרציה והוא שותף עסקי שלו. הקשרים המשפחתיים לאנשים עם קריירה צבאית נותנים לביוגרפיה שלו נקודות זכות בציבור הישראלי. אדם עצמו לא מתראיין אבל בני משפחה אחרים שלו מתראיינים, נהנים מהקרבה לאדם, ואדם עצמו מקבל נופך נגיש יותר.
המוניטין מייצר כסף
אדם ורפאלי התחילו בלעבוד כדי לייצר את השם שלהם ואת הכסף שלהם. רפאלי בעסקי הדוגמנות מאז הילדות והיא נהנית נוסף על המראה ועל הכישורים – גם מהיותה הבת של אמא שלה. גם אדם, חוץ מהמוזיקה, משמש כפרזנטור של רשתות.
השימוש בסלבריטאים בקמפיינים, ובקנה מידה קטן יותר גם העבודה עם משפיענים ומיקרו-משפיענים, משרת את החברות המפרסמות. סלבריטאים ומשפיענים בונים את עצמם כמותג. יש להם ערכים ואישיות. הם משדרים דברים וקהל מסוים עוקב אחריהם. הפניה לסלב היא גם פניה לקהל שלו.
להשקיע ולספר
אדם התחיל בתכנית ריאלטי אבל בנה לעצמו קהל ושם והפך מאוד מאוד רווחי, ואת הרווחים האלו הוא השקיע בנדל"ן ובלספר לעולם על זה. גם רפאלי מספרת לעולם על ההצלחות שלה. אפשר לשמוע בפרק של חיות כיס שזה קצת התפוצץ לה בפנים, אבל היה לה חשוב שנדע.
הידיעה שסלב כלשהו השקיע במשהו – שווה כסף לשני הצדדים. המיזם המושקע מקבל קצת פרסום ואבק כוכבים, הסלב מקבל תדמית רצינית ומחושבת ולא רק בליינית. התדמית הזאת, בתורה, תורמת למוניטין – וחוזר חלילה.
לא לעולם חוסן- תמיד יכול להיות שההצלחה תרד, יהיו פחות קמפיינים או פחות עניין בסלב. מי שלא חשב על כך מבעוד מועד, חסך או יצר אפיקי הכנסה נוספים- יכול בקלות להתרסק לעוני.
סלבס רבים משתמשים בקשרים של המשפחה שלהם כדי להתברג ולהצליח. אצל רבים מהם המשפחה אף שותפה בעצמה ב'עסק'.