מאז שהתחלתי לכתוב את הבלוג הזה אני מטורגטת להרבה יותר יוטיוברים שעוסקים בהגדלת הכנסות ובהגעה לחירות כלכלית.
הרבה מהיוטיוברים מתייחסים להכנסות מהצד, בין אם כמשהו שהם עשו, בין אם כדי לספר על אופציות. שני היוטיוברים פה, עמאן וכריסטינה, סוקרים רשימה מכובדת של Side Hustles שאפשר לעשות באתרים שונים שפונים לקהל דוברי אנגלית. אדושם, כמה שזה חסר לי בארץ.
אתרים להכנסה צדדית – תחום שהולך וגדל, אבל עוד לא בישראל
"אתרים להכנסה צדדית" הם חלק ממה שנקרא "כלכלת חלטורה", תרגום לא מחמיא למילה gag, שיש לה קונטציה פחות "חאפרית" ממקבילתה העברית. הרבה מהאתרים האלו הם מה שנקרא "כלכלה משתפת" או "כלכלה שיתופית". זה אומר אומר שאם יש לכם משהו שמישהו אחר עשוי לרצות – משהו להשכיר, ידע, זמן – אתם יכולים לעשות ממנו הכנסה צדדית.
החברות הכי מוכרות בתחום בארץ הן כנראה וולט ואובר. וולט לא מעסיקה שליחים אלא אפשר להפוך שליחים שלה כפרילנסרים. אובר לא פועלת בישראל בגלל פוליטיקות ועסקנים, אבל מאפשרת לכל אדם להפוך לשירות הסעות תמורת תוספת תשלום.
שתי חברות נוספות שאתם כנראה מכירים הן בוקינג.קום ואיירבנב. שם זה קצת פחות הכנסה מהצד וקצת יותר אפיק שיווק והכנסה לאנשים שיש להם נכס נדל"ני. חברה נוספת היא גט טקסי, שלא מעסיקה נהגי מוניות משלה אלא משדכת בין נהגים לנוסעים.
נראה שתחום ה"שידוך" בין נותן השירות למבקש השירות תמורת עמלה רק ילך ויגדל בגלל הביקוש להכנסה צדדית לנותני השירותים והעלות היחסית נמוכה של הפעלת אופרציה כזאת.
אההערכה המלומדת שלי היא שגם אם יש חברות ישראליות כאלו – הן פונות לקהל בחו"ל בגלל שהשוק בישראל קטן מאוד. 9 מליון ישראלים דוברי עברית הוא מספר נמוך לעומת 328 מליון תושבים בארה"ב, או 572 דוברי ספרדית בעולם. בניכוי ערבים שלא בהכרח גולשים באתרים בעברית, וחרדים שאני לא יודעת מה הרגלי הגלישה והעבודה שלהם – והקהל הזה מאוד לא משתלם. אגב, תחום שסובל מבעיה דומה הוא שיווק שותפים.
רעיון: להקים חברה כזאת בארץ
בפוסט על איך לעשות כסף בגיל צעיר כתבתי שהדרך לעשות הרבה כסף היא לפתור בעיה שלהרבה אנשים יש. אחת הבעיות היא שיש מלא אנשים שרוצים לעשות כסף. אתרים להכנסה צדדית. אם אתם מחפשים רעיון לעסק שיעשה לכם מלא כסף – לכו על משהו כזה.
אתם אפילו לא צריכים להמציא רעיון. אתם יכולים להעתיק לגייר מודלים שמצליח בחו"ל ולהתאים אותם לארץ. אתם מכירים את הקהל יותר טוב מהם, רק כדאי לוודא מראש שאין להם זכויות על הרעיון או משהו שיכול לסבך אתכם. את זה יכול לעשות עורך דין, שבלאו הכי תצטרכו להיעזר בו אם תרצו לפתוח חברה.
בסוגריים אני אגיד שכדי להיות עוסק פטור או מורשה אתם לא צריכים להקים חברה. זה דבר אחר לגמרי.
ניהול עוסק לעצמאים מתחילים
מה צריך כדי לפתוח עוסק; דרכים חוקיות לשלם פחות מס; תמחור כמו מקצוענים; למקסם את רואה החשבון; ועוד
החברות האלו מוציאות כסף על פיתוח הפלטפורמה (אפשר להוזיל עלויות באמצעות פיתוח בחו"ל), שיווק ומשכורות לעובדים במדינה הרלוונטית. הן מרוויחות כסף מהעמלה על השידוך בין הלקוח לספק שהן גובות.
אם זה כזה רעיון טוב, למה את לא מקימה אחת כזאת בעצמך?
כי רעיון הוא טוב כשהוא מתאים ליזם. לי לא בא לעמוד בראש חברה כזאת ואין לי מספיק הון עצמי לשלם למישהו ולהגיד "קח, תקים לי משהו כזה" ואני לא מעוניינת לקחת הלוואה בשביל זה.
להירשם לשירות של חברה כזאת
שמעו, זה די פשוט. יש אתרים להכנסה נוספת, בעיקר בחו"ל, ויש מצב שאתם תצליחו לעשות מהם כמה שקלים. מחברות ישראליות או עם שלוחה ישראלית כמו וולט יהיה קל יותר, אבל לא בטוח שזה מה שמתאים לכם.
פה ושם יש אתרים שיש מצב שתקבלו מהם קצת הכנסה נוספת. לא כל האתרים פה הם אתרי כלכלת שיתוף, חלקם מצריכים אנגלית (ואנחנו חוזרים לבעיה שהתחום לא מספיק מפותח בעברית) – אבל אפשר לנסות להיעזר בהם לעשות כמה שקלים מהבית.
אני ממש לא מתכוונת ל"עבודות שיווק מהבית לרציניים בלבד", ולאתרים מפוקפקים (יש לי מאמר שלם על סימני אזהרה: איך לא לעשות כסף). אני מתכוונת לאתרים שבהם אתם מציעים שירות, ולא שיווק. שיווק הוא סיפור אחר ויש לי מאמר על נכסים דיגיטליים כולל שיווק באינטרנט. יש שם הרבה מיומנויות ללמוד לפני שעושים משהו. אני מדברת על לעבוד עם דברים שכבר יש לכם או שקל מאוד להשיג.
17 אפיקי השקעה
רעיונות ל-17 אפיקי השקעה שיגדילו לכם את ההכנסות.
חלקם יותר נגישים ופשוטים, חלקם יותר מוכרים, כמה יפתיעו אתכם.
את כולם כדאי להכיר כי כל אחת מהן היא דרך לעשות כסף.
אתרים שישראלים יכולים לעשות מהם הכנסה צדדית
חיפשתי אתרים להכנסה צדדית להמליץ לכם עליהם, ולצערי לא ממש מצאתי. המון אתרים אמריקאיים, המון ישראלים שממליצים על אתרים אמריקאיים, קצת אתרים ישראליים והמון מילוי סקרים.
יכולתי לגבש מהם רשימה מפוארת של אתרים להכנסה צדדית, אבל האמת שאני לא מכירה אף אחד מהאתרים האלו. הרבה מהם נראו לי מפוקפקים, רובם לא היו כלכלה שיתופית. אלו שלא נראו לי מפוקפקים – אני לא מספיק מכירה אותם כדי להמליץ לכם.
התחומים העיקריים להכנסה צדדית שפועלים בארץ הם בתחום התיירות והאירוח. אתרים אחרים הם בתחום הפרילנס, ואפשר לתת בהם שירותים לאנשים בכל מקום בעולם. אתרים שנראו לי סבבה:
Eatwith
האתר הזה מאפשר להזמין אנשים לאכול אצלכם תמורת תשלום. המטרה היא לא רק קולינרית ואתם מצופים להיות מסוגלים גם לארח. זה אתר שפונה למקומיים, אז אם יש תיירות באזור שלכם ואם זה הקטע שלכם – לכו על זה!
כשטיילתי באיסטנבול השתמשתי בשירותים של האתר הזה כדי להזמין ארוחת ערב אצל זוג מקומי. מומלץ לא רק כדרך להרויח כסף אלא גם כעוד משהו לעשות בטיול.
Traveling Spoon
קונספט שמאוד דומה ל-Eatwith: אירוח אצל מקומיים (כלומר אנחנו). לאתר
Momaboard
גם זה מתבסס על העיר שאתם גרים בה. אתר הזה שמציע להורים לבנות מסלולי טיול ידידותיים למשפחות – בעיר שהם גרים בה, תמורת תשלום.
https://momaboard.com/