17 דרכים לחסוך מאות שקלים בקניות בסופר ולהוציא פחות כסף על אוכל

אוכל הוא אחת משלוש ההוצאות הגדולות שלנו. להוציא פחות על אוכל (בלי להתכלב) אומר יותר כסף פנוי לדברים אחרים כמו השקעות או סגירת חובות. כך אפשר להוציא פחות על מזון:

תוכן עניינים

שלוש ההוצאות הגדולות של משק בית, בין אם אדם פרטי או משפחה, הן דיור, תחבורה ומזון. תוסיפו לזה את העובדה ששליש מהפסולת הביתית בישראל היא של מזון – והמשמעות היא שחלק מהכסף שלכם מגיע דוך לפח.

בדוח שהוציא ארגון לקט ישראל עם המשרד להגנת הסביבה, משפחה ישראלית ממוצעת זורקת בערך 2,000 ש"ח על אוכל בכל חודש. זה הרבה כסף. אני לא יודעת איפה אתם בדוח הזה, אבל גם אם אתם זורקים אוכל בשווי של 10 שקלים לפח – אני מעדיפה את הכסף הזה בכיס שלי או בתכנית חסכון – ולא בפח.

אפשר להסתכל על זה בהקשר כלכלי או סביבתני, אבל אם נוציא פחות כסף ונזרוק פחות אוכל יהיה לנו יותר כסף פנוי לדברים מועילים כמו סגירת חובות או הגדלת חסכון.

מטעמי איכות הסביבה או איכות החיים הכלכלית שלכם, הדרכים שיעזרו לכם להוציא פחות כסף על אוכל נחלקות לשלוש:

  1. קניות אוכל: מתי, איך, איפה ומה קונים
  2. חומרי גלם: אחסנה ושימוש
  3. אכילה: מתי ועם מי אוכלים

טיפים על איך להוציא פחות על קניות בסופר – עכשיו

1. תקנו עם רשימת קניות

לכו לסופר (או כנסו לאתר) עם רשימת קניות ותשתדלו להיצמד אליה. הסופר בנוי כך שבכניסה וליד הקופה תמיד יהיו דברים שינסו לשכנע אתכם לקנות. אם הם לא ברשימה – אתם יותר חזקים מזה.

כדאי שרשימת הקניות תכיל דברים שאתם באמת משתמשים בהם או מתכוונים להשתמש בהם. לתכנן תפריט מראש זה תמיד טוב, אבל גם – לא כל דבר שנגמר צריך לחדש.

רשימת הקניות שלנו היא קבוצת ווצאפ. אפשר לשלוח דברים שאנחנו נזכרים בהם או שאנחנו רוצים, או כשאני במטבח אני יכולה לבקש ממנו להוסיף כי בדיוק שמתי לב שחסר.

אחרי כל הזמנה אנחנו פשוט שולחים הודעה: *הוזמן*.

2. תשלטו במבצעים ולא להיפך

מבצעים הם מלכודת קניות שנועדה להוציא מכם יותר כסף, על דברים שלא תכננתם. יש לי מאמר שלם על איך לקנות חכם למרות המבצעים. זה תת-סעיף של רשימת קניות, כי כשאתם נצמדים לרשימת בקניות, מבצעים על דברים שאתם לא צריכים – בלאו הכי לא יהיו רלוונטיים לכם.

מתי מבצעים זה טוב? כשיש מוצר עם חיי מדף ארוכים שאתם בלאו הכי תשתמשו בו.
צריכים משחת שיניים, תכננתם אחת ויש מבצע על שלישייה? יאללה.
יש מבצע על עוד פסטה? מעולה, זה לא מתקלקל.

איך זה חוסך: היצמדות לרשימת קניות תמנע מכם להוסיף לעגלה מוצרים שאתם לא צריכים, שסתם יעלו לכם כסף ויש מצב שחלקם יגיע דוך לפח.

3. בחירת הסופר חוסכת כסף

קניות בסופר זה אופטימום של זמן, הרגלים וכסף. זה הטיפים בחלק הזה הם הטיפים הכי טובים שלי לאיך לחסוך בקניות בסופר:

א. סופר פיזי

הסופר הזול לא תמיד זול יותר. יכול להיות שיש שם מוצרים עם חיי מדף קצרים יותר, או באיכות פחות טובה, או שהוא יותר יקר מהסופר הקרוב ואתם תחסכו 150 ש"ח בשבוע אבל תהיו עצבניים ותשלמו על חניה. אבל אם זה פשוט לכם, למשל זה נמצא בדרך מהעבודה – ללכת לעשות קניות בסופר היותר זול זה פתרון לא רע.

רשתות חרדיות כמו אושר עד ויש חסד גם זולות, ואם אתם עושים קניות לכמה נפשות – יש מצב טוב שמשנת יוסף תחסוך לכם לא מעט. ואף אחד לא יעשה לכם פרצופים אם אתם לא חרדים וקונים שם, מנסיון.

ב. הסופר בעיר עולה יותר

קחו בחשבון שרשתות השיווק עלו על הטריק של ללכת לעשות קניות ליד הבית. יש להן את הרשת בתוך שכונות המגורים, והרשת למתחמי קניות גדולים באזור התעשייה הקרוב למקום מגוריכם – במחיר יותר זול. הסופר השכונתי שלכם תמיד יהיה יקר יותר.

בשופרסל למשל יש את שופרסל דיל הזולה באזורי תעשייה; שופרסל שלי בשכונות מגורים, ושופרסל אקספרס שהן חנויות נוחות והיקרות ביותר מבין השלוש. רשת רביעית של שופרסל היא שופרסל אונליין. אתם יכולים לקבל מוצרים מהסניף הקרוב ביותר – אבל במחירים אחרים לגמרי.

ג. קניות אונליין

אנחנו עושים קניות אונליין. זה עולה קצת יותר אבל זה חוסך לנו את הנסיעה והחניה והליקוט – ואת כל הזמן שזה לוקח. באונליין גם יותר קל להיצמד לרשימת הקניות. אנחנו לא מסתובבים בסופר ולכן לא רואים את כל הדברים המפתים שאנחנו לא באמת צריכים (עובדה שהם לא היו ברשימה).

מהחברות שעושים משלוחים ואני בדקתי (ינואר-מאי 2024), רמי לוי עדיין הכי זולים. באלאדי יותר יקרים מהם אבל יותר זולים משופרסל, ושופרסל הכי יקרים.

אז מה שאפשר להזמין מרמי לוי – אנחנו מזמינים מרמי לוי. אנחנו לא מספיק עשירים בשביל להיות אנינים.

איך זה חוסך: או שאתם חוסכים בזמן ובריאות נפשית, או בכסף, או בשניהם.

4. אל תלכו לסופר רעבים

זה בסיסי, אבל נכון. אם אתם הולכים לסופר לקנות, תאכלו משהו קודם. כשאתם קונים רעבים, אתם קונים יותר דברים שאתם לא צריכים ועוד שטויות ונשנושים. תאכלו לפני כן ותראו ישועות.

איך זה חוסך: אתם לא מוסיפים דברים ל רק עגלה כי אתם רעבים וזה נראה ממש מפתה.

5. לא תמיד צריך להחזיק הכל

לא צריך לנהל רשימות של מה קניתם ומה נזרק. אף אחד לא מנהל את זה לאורך זמן. אבל אם אתם קולטים שמשהו נזרק – תפסיקו לקנות אותו. וזה בסדר גם לקחת הפסקה ממוצרים ולחזור אליהם.

אנחנו כמעט ולא מחזיקים ביצים בבית. אם אנחנו מחזיקים – זה כי אני מתכננת לעשות עם זה משהו. 
מלפפונים שאתם שוכחים להכין איתם אוכל ויומיים אח"כ נזרקים; כמויות גדולות מדי של אוכל; מאכלים שלא הולכים חזק בבית.

איך זה חוסך: לשים לב מה נזרק אומר שאתם יכולים לקנות פחות מחומר הגלם הזה או לרווח את תדירות ההכנה, ובכך ולהקטין את סל הקניות שלכם.

6. תשלום

אולי זה טריוואילי, אבל אם אתם מקבלים גיפט קארד מהעבודה – יש מצב שהוא תקף לכם גם בסופר. תו הזהב תופס בשופרסל (ובאתר שלכם כתוב שגם בשופרסל אונליין), עידן קיבל מהעבודה תווים שתופסים גם ברמי לוי אונליין. תשתמשו בזה, ואולי כדאי לעשות קניות במקום אחר פעם אחת רק כדי שהכסף ימומש.

כרטיס אשראי של הרשת יכול להיות משתלם – ובלבד שזה כרטיס האשראי היחיד שמשמש אתכם למשק הבית, ושגובה ההנחה שלכם בזכותו – יהיה נמוך יותר מדמי הכרטיס. במשפחות גדולות זה כנראה יותר קל.

איך זה חוסך: ליטרלי אתם משלמים פחות כסף על הקניה. בין אם בגלל הכרטיס או בגלל גיפט קארד.

טיפים על מה לקנות שיחסוך לכם כסף

7. תעדיפו מוצרים עם חיי מדף ארוכים

להמון מוצרים יש חיי מדף ארוכים ואפשר ללמוד לעבוד איתם. אלו לא רק חיי המדף, זה גם סגנון האחסנה.

אפשר להאריך את חיי המדף משמעותית עם אחסון נכון: לאטום טוב, ולשים במקום חשוך וקריר (מזווה ולא מדף למשל). האיטום ימנע כניסה של מזיקים וגם של לחות. החושך והקרירות ימנו דברים אחרים ונעימים פחות.

אלו מוצרי מזווה עם חיי מדף ארוכים במיוחד שיכולים להחזיק שנים, או לפחות עד פסח:

  • עדשים
  • שעועית
  • אורז
  • פסטה
  • כל השימורים כי זה הקטע שלהם
  • שמן
  • סוכר
  • מלח
  • תבלינים

טיפ לחובבי פטריות: אני מכינה בבית אבקת פטריות. לא אבקת מרק פטריות, אלא אבקת פטריות! כשאני בירושלים, בשוק מחנה יהודה אפשר לקנות פטריות לפי משקל (אני קונה באורגנו, חנות התבלינים בשוק העירקי). בבית אני טוחנת לאבקה במטחנת תבלינים, אפשר לטחון גם בחנות. זה מחזק טעמי פטריות בכל מנה, יותר זול מפטריות טריות ועם חיי מדף הרבה יותר ארוכים.

8. ירקות עם חיי מדף ארוכים שאפשר להסב

אנחנו לא קונים מלפפונים הביתה כי כשהם מתעייפים אין מה לעשות איתם. אם קונים – זה רק על דעת זה שנשתמש בזה ביומיים הקרובים. עם מלפפונים עייפים פשוט אין מה לעשות.

ירקות בהתחלה הולכים לסלט, ואח"כ כשמתעייפים אפשר לבשל איתם.

הנה רשימה של כמה ירקות:

  • ענבים טריים, אפשר לשמר אותם במקפיא. לא אותו מוצר אבל ענבים קפואים זה כיף.
  • עגבניות ופלפלים עייפים הופכים לרטבים מצויינים. או ככה כשהם עייפים או להעביר אותם בתנור לקלייה.
  • לתמרים יש חיי נצח. 
  • מלון פתוח מחזיק יותר זמן מאבטיח. שמים אותו על צלחת במקרר כשהפתח כלפי מטה.
  • לימונים
  • תפוחי אדמה ובטטות

9. אריזות חסכון

מניחה שלא מחדשת לאף אחד אבל ככל שהאריזה גדולה יותר – המחיר ליחידה נמוך יותר. גם אם אתם חיים לבד. אנחנו זוג ואנחנו קונים 5 קילו אורז ואז מעבירים לכלי קטן יותר. את היתר שימו בארון צדדי.

10. מזון מוצל עולה פחות

בחודשים האחרונים אני שומעת יותר ויותר על הצלת מזון. זה לא תחום חדש, כמובן, אבל איכשהו נהיה הייפ סביב זה לאחרונה וזה משמח אותי.

"מזון מוצל" הוא אוכל שהוא בסדר גמור, עם בעיה קטנה. לפעמים אלו ירקות פחות יפים, או מוצרים עם לקראת תפוגה (אבל בתוקף!) או מאפים בסוף היום.

שווקים ומקררים

בערים עם אוכלוסיית צעירים גדולה יכול להיות שוק אוכל מוצל או מקרר עם אוכל מוצל שאפשר לקחת או לקנות במחיר מוזל.

אם אתם רוצים לראות מה יש סביבכם – בווצאפים וקבוצות פייסבוק שכונתיות אפשר לשאול איפה יש דברים כזה אצלכם. באזור שלי (קטמונים, ירושלים) יש פעם בשבוע שוק של מזון מוצל בשם "השוק של קטמונים".

אפליקציית SpareEat

עוד אופציה לאוכל מוצל זול וכיפי היא דרך אפליקציית SpareEat. הרעיון שלה הוא להציל מזון ממסעדות, ירקנים, מאפיות וכל שאר בתי העסק הרלוונטיים – ולהעביר אלינו.

התפעול פשוט: מפעילים מיקום, מקבלים רשימת מקומות שקרובים אליכם, משלמים 30-50 ש"ח, מגיעים בסוף היום ומקבלים סל הפתעות מהמקום שאתם אוספים ממנו. אפשר זה להתפנק באוכל מוכן ואפשר לסגור פינה עם קניות.

הייתי אומרת שזה וולט של אוכל מוצל, אבל בוולט יש משלוח ופה צריך לצאת מהבית, ולכן אם אתם גרים קרוב או שזה בדרך שלכם מהעבודה, או שבא לכם לצאת או שזה שווה לכם את הנסיעה – לכו על זה.

בירושלים עיקר בתי העסק הם באזור השוק, ולי זה לא מאוד רלוונטי בגלל המרחק כדאי להוריד את האפליקציה ולראות מה יש סביבכם. בתקופה שגרתי בנחלאות זה היה עוזר לי לחסוך כסף כסטודנטית.

החברה שסיפרה לי על זה כתבה לי ככה: "היום ב-40 שקל קיבלתי כריך בייגל עם גבינות, 2 פרעצלים, סלט פסטה עם מוצרלה, ו-2 עוגיות אמסטרדם. אחותי היום לקחה סל ירקות של 6 קילו ב-30. בקיצור שווה לאללה לחובבי אקולוגיה או סתם שמנמנים."

איך להוציא פחות כסף על אוכל

טיפים על איך לזרוק פחות לפח

איך להוציא פחות כסף בכל קניה בסופר זה מעולה וחשוב ואני בעד.

אבל אחרי שעשיתם את כל האופטימיזציות האלה – לקנות בסופר הזול, ועם רשימה, ודברים שמחזיקים יותר זמן – עדיין אפשר להמשיך לאפטם הלאה: הסוד הוא להשתמש יותר במה שיש לכם.

זה ירווח לכם את הזמן בין קנייה לקנייה או יקטין לכם את כמות המוצרים בסל הקניות – מה שאומר שתוציאו פחות כסף.

כי עדיין יש לכם דברים יותר אז אתם לא צריכים עוד.

11. בהרבה מוצרים תאריך תפוגה הוא המלצה

יש הרבה מוצרים שטובים גם אחרי תאריך התפוגה שלהם. בעיקר מוצרים עם אחוזי שומן גבוהים.

בהרבה מקרים, תאריך תפוגה הוא הגזמה וכסת"ח. בשבוע של כתיבת שורות אלה אכלתי יוגורט שהתוקף שלו פג לפני חודש. הרחתי, טעמתי – ואלמלא היה כתוב על האריזה, לא הייתי מעלה על דעתי שהוא פג תוקף. חלב אפשר להקפיא אחרי תאריך התוקף.

לא מאמינים לי? לחיות כיס יש פרק מעולה על תאריכי תפוגה:

איך זה חוסך: מצמצם את בזבוז המזון והאוכל ששילמתם עליו ונזרק לפח. זה בתורו מרווח את תדירות הקניות שלכם.

12. מתכוני שאריות

לאוכל משאריות יש מקום של כבוד. צ'ולנט במקור היה אוכל מהשאריות של השבוע. ארנצ'יני – כדורי ריזוטו בטיגון עמוק שקונים ב-50 ש"ח לשלוש יחידות במסעדות איטלקיות התחילו בתור פתרון לריזוטו של אתמול.

כמה רעיונות לשאריות:

  • אורז עייף נטחן לקציצות (הולך טוב עם רוטב העגבניות והפלפלים). 
  • עוד אופציה זה להקפיץ אורז עייף עם כמה ירקות, רוטב סויה וחלבון.
  • פסטה ורוטב לארוז בנפרד אם אפשר. פסטה בת יום או יומיים מקבלת רוטב חלבי לפי מה שיש לי בבית, נכנסת לתנור והופכת לפשטידה. 

איך זה חוסך: בדיוק כמו קודם – זה מצמצם את בזבוז המזון והאוכל ששילמתם עליו ונזרק לפח. זה בתורו מרווח את תדירות הקניות שלכם.

13. לבשל בכמויות יותר קטנות

לבשל כמויות יותר קטנות גם יכול לצמצם בזבוז ולהוריד את תדירות הקניות שלכם.

אם יותר מדי אוכל נזרק כי הוא לא נאכל – זה לא משנה אם הוא לא טעים או שאתם לא מגיעים ללשדרג אותו. לפעמים אוכל טעים הוא פשוט אוכל לא טעים. ולפעמים זה באמת עניין של כמויות.

14. מקפיא מאובזר הוא חוסך הכסף על אוכל הגדול בעולם

אני מעריצה גדולה של מקפיא. באפיקי התוכן שלי, הטיפ הכי טוב בעיני הוא להחזיק תוכן במקפיא ולתזמן לפני פרסום.

מבחינת בישול, טריקי מקפיא זה החיים. מקפיא מאריך חי מדף של המון מאכלים, ומאפשר גם להכין כמות גדולה ואז להפשיר בכמויות קטנות. 

  • אם פתחתי שמנת לבישול או קרם קוקוס ואני לא אשתמשת בהכל תוך פרק זמן קצר – דוך למקפיא אחרי הפתיחה. אני אפשיר את הדברים האלו כשאני אצטרך אותם.
  • במקפיא שלי תמיד יש קרח לימון (לימון סחוט שהקפאתי בתבניות קרח ואז רוקנתי לקופסה)
  • עדשים מונבטות קפואות בתוך קופסה
  • חומוס מבושל שהקפאתי בתבניות קאפקייק
  • ציר ירקות שהקפאתי בתבניות קאפקייק
  • שקית לקליפות ועלים של ירקות שיהפכו לציר הבא כשתצטבר לי כמות.
  • לימון: לתבניות קרח והיידה יש קרח לימון
  • עלים: שמיר יבש נחתך קטן ולקופסה
  • כוסברה שאני לא אשתמש בה בקרוב נכנסת עם קצת שמן זית וטיפה שום ואז מניחה שקית על תבנית קרח ומקפיאה. השקית היא כדי שתבנית הקרח לא תריח כמו שום.
  • חלב פרה אפשר להקפיא, ולהפשיר במקרר.

איך זה חוסך: המקפיא מאפשר הכנה של כמויות קטנות וחוסך זמן וגם מוריד את הפחת והזריקות.

15. תלמדו לבשל

תתארגנו על כמה מתכונים לירקות עייפים, כמה מתכוני מזווה, כמה מתכוני שאריות. אפילו 3 מכל סוג. אתם יכולים גם לכתוב אותם או לשמור את הקישור.

טיפים על אוכל בחוץ

לא קניות בסופר, אבל ככה מוציאים פחות כסף על אוכל:

16. רעב זאת לא הפתעה

בדרך כלל אנשים אוכלים בחוץ מאחת משתי סיבות: או כי הם נתקעו בלי אוכל מהבית או כי הנורמה במקום העבודה הוא לאכול בחוץ או להזמין מבחוץ. זה מלא כסף. זה מלא כסף קודם כל בגלל שלאכול בחוץ יקר יותר מאוכל של בית; ולפעמים כי אתם מביאים אוכל מהבית אבל בסוף אוכלים עם חברים בחוץ ומכל מני סיבות האוכל הביתי שלכם נזרק. כן, אפשר לשים אותו במקרר. אבל לא תמיד זוכרים, או שזה סנדויצ' ומי יאכל סנדויצ' מאתמול.

אפשר להתכונן מראש למצבים האלה: להביא אוכל מהבית, ואשכרה לאכול אותו. אתם מכירים את עצמכם מספיק כדי לדעת מתי אתם תהיו רעבים, ולהביא סנדויצ', ארוחת צהרים או קופסת נשנושים זה סיפור די פשוט. רעב מפתיע בערך כמו הרצון בקפה.

איך זה חוסך: אוכל בחוץ תמיד יקר יותר. אתם חוסכים מראש על קניית אוכל בהפתעה בחוץ.

17. תבשלו עם חברים

למרות שעברו שנתיים, לא התגברתי על ההלם התרבותי שבו כשעידן עם חברים הנוהג הוא להזמין אוכל מבחוץ. אצלנו היה ברור שאוכלים אוכל ביתי מבושל – בין אם המארחים דואגים לזה ובין אם מביאים משהו. לא כי כולם בשלנים חובבים, זאת פשוט ברירת המחדל החברתית.

עוד דרך להוציא פחות כסף על אוכל היא לאכול אוכל ביתי עם חברים. הכנת האוכל יכולה להיות חלק מהפעילות.

נורמה חברתית יותר קשה לשנות, בטח אם המעמד שלכם לא מספיק בכיר כדי שתהיו מובילי טרנדים קולינריים. אבל אפשר לנסות.

איך זה חוסך: אוכל בחוץ כבילוי זאת הוצאה משמעותית. אוכל בבית עולה פחות מאוכל בחוץ.

* כל האמור באתר הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ. אנחנו לא יועצי השקעות, סוכני ביטוח או יועצי פנסיה, אנחנו כן אוהבים שלאנשים יש יותר כסף פנוי ושמחים לעזור בזה.

תמונה של ליאור שפירא

ליאור שפירא

מקדמת אתרים בגוגל (SEO), קוראת עיתונות כלכלית מגיל 14, מנהלת עסק ומשק בית. מאמינה בתכנון קדימה, בעצלנות מתוכננת מראש ושעבודה נועדה לשרת את אורח החיים שאנחנו רוצים. שמחה שיש לאנשים יותר כסף פנוי ודברים טובים לעשות עם הזמן שלהם.

המלצה מסחרית לעזרה הדדית

לפתיחת חשבון מסחר באקסלנס טרייד שדורשים את ההון הכי נמוך לפתיחת תיק (20K). אני אשמח שתפתחו אותו דרך הקישור שלי. כשנרשמים דרכי מקבלים, חוץ מכל ההטבות למצטרפים חדשים, גם 100 ש"ח מתנה. להצטרפות

המלצות קריאה

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר. גלו משהו חדש!

לקריאה נוספת

להגדיל חסכון ב-5 צעדים פשוטים

1. מלאו את הפרטים
2. פתחו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות עם הטבה בדמי הניהול
3. בנו את התמהיל המתאים לכם ביותר בעזרת היועצים של טרפז פיננסים
4. הפקידו כסף עד סוף השנה
5. הגדילו את החסכון שלכם.

ימים
שעות
דקות
שניות

עד סוף השנה

* ההטבה גם לשכירים וגם לעצמאים
** ההטבה ללא עלות מעבר לדמי הניהול

ב-31.12 נגמרת שנת המס וההפקדה מתאפסת. חבל לפספס שנה.

עוסקים פטורים? חושבים על פתיחת עוסק?

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים