קקייבו: השיטה היפנית לחסכון

קקייבו היא שיטה יפנית שנועדה לסייע לנהל תקציב, להגדיר יעדי חסכון ולעמוד בהם. היא גם יעילה, פשוטה ואסתטית. כל מה שצריך הן שתי מחברות, עט והתמדה.

תוכן עניינים

אם עייפתם מאפליקציות חסכון, אם אתם לא טיפוסים דיגיטליים או אם אתם רוצים שיטה נוחה ואסתטית לחסוך, תכירו את השיטה היפנית לחסכון: קקייבו.

יפן היא אחת המעצמות הכלכליות והטכנולוגיות הגדולות של ימנו. לפני מאה שנה, יפן היתה לא יותר מאומה חקלאית, אחת מהחצרות האחוריות של המערב. המילים "תוצרת יפן" לא היו חותמת איכות, בלשון המעטה. יפן נתנה קפיצה טכנולוגית וכלכלית מפוארת בשנות השישים עד שנות השמונים.

היחס ביפן לחפצים ולכסף הוא אחר מהיחס המערבי הסטדרטי. היפנים הביאו לעולם את הקינטסוגי – האסתטיקה בתיקון הדברים השבורים, ואת מארי קונדו שהפכה מינימליזם לטרנדי והפיצה את השאלה על כל חפץ אם הוא Sparks Joy. תרומה נוספת של יפן לאיכות החיים המערבית היא עם כלי פשוט ויעיל להגדלת חסכון ולשליטה בהוצאות.

מה זה קקייבו (Kakeibo)

לפני האפליקציות והאקסלים של התזרים, היה הקַקֵייבּוֹ. קייבו (או "קאקייבו") הוא דרך לנהל תקציב. המטרה היא לפרט את ההכנסות וההוצאות בפירוט כדי לעודד חסכון. הוא נראה כמו שאנחנו מתארים את היפנים: הוא כלי פדנטי מאוד, יסודי, קצת חסר רחמים – ואסתטי ויעיל להפליא.

קקייבו הופיע לראשונה ב-1904 והוא נמצא בשימוש מאז. על הפופולריות שלו אחראית העיתונאית היפנית האני מוֹטוֹקוֹ. לא מפתיע שמי שאחראית על הכלי הזה הוא אישה. ביפן, באופן מסורתי, העיסוק בכסף נחשב נשי והאישה מנהלת את הכספים.

מטרת השימוש בקקייבו היא להוציא כסף בחוכמה. יש כאלה שמשתמשים בו כדי לחסוך כסף, בין אם לתכנית חסכון או כדי לצאת מהמינוס.

קקייבו עובד על 4 שאלות

  1. כמה כסף יש לי
  2. כמה אני רוצה לחסוך
  3. כמה אני מוציאה
  4. איך אני יכולה להשתפר

איך למלא קקייבו

כדי ליצור תקציב קקייבו צריך שתי מחברות: אחת גדולה או אחת קטנה. את המחברת הקטנה (שבתכל'ס יכולה להיות פנקס) לוקחים איתנו כדי לתעד את ההוצאות בזמן אמת כדי לא לשכוח אף שקל ולא לעבוד על עצמנו ולהעלים מעצמנו הכנסות. מחקרים מראים שדברים שנכתבים ידנית נכנסים לראש יותר טוב מדברים שאנחנו מקלידים. הכתיבה מפעילה את החלק במוח שאחראי לזכרון. אנחנו מפנימים בזכרון השרירים את הכתיבה.

את המחברת הגדולה מחלקים ארבעה חלקים, לא שווים בגודלם. שורה אחת, ושלוש טבלאות שמחולקות לפי שבועות. אפשר גם טבלאות לפי יום בחודש, או נקודות. מה שיותר נוח לכם.

קקייבו

יעד חסכון חודשי

כותבים כמה כסף הייתם רוצים לשים בתכנית חסכון, בגבולות הריאלי. המטרה היא להציב יעדים ולעמוד בהם. יעדי חסכון אדירים – שימו בלוח ההשראה שלכם, לא כאן. בקקייבו תכתבו סכום ריאלי שאתם רוצים לשים בחסכון. אי אפשר לשנות את ההרגלים הכלכליים שלנו תוך יום או חודש, והסכום יוכל לגדול לאורך הזמן.

אפשר לכתוב את זה כשורה בראש העמוד ולא להקדיש לזה טבלה שלמה.

צפי הכנסות חודשי

כל שקל שנכנס צריך להיות מתועד. אפשר בטבלה ואפשר בנקודות. זה יכול לכלול מקדמות, משכורת, דיווידנדים, דברים יד שנייה שאתם מוכרים וכו'. בתחילת החודש כותבים את ההכנסות הודאיות ולאורך החודש, אם יש הכנסות נוספות – ממלאים גם אותן.

תכנית הוצאות חודשית

תיעוד הוצאות קבועות כמו חשבונות, שכירות, החזרי הלוואות, תכניות מנויים למשל נטפליקס וספוטיפיי. יכול להיות שבשביל זה תצטרכו לעבור על ההוצאות בכרטיס האשראי ואפילו תגלו שאתם משלמים מחירים מנופחים על תכניות, או שאתם משלמים מנוי על תוכניות שאתם לא משתמשים בהן או שאתם משלמים על דברים פעמיים.

17 אפיקי השקעה

רעיונות ל-17 אפיקי השקעה שיגדילו לכם את ההכנסות.
חלקם יותר נגישים ופשוטים, חלקם יותר מוכרים, כמה יפתיעו אתכם.
את כולם כדאי להכיר כי כל אחת מהן היא דרך לעשות כסף.

הכסף שנשאר

אחרי שכתבתם צפי הכנסות, כמה אתם רוצים לחסוך ואת ההוצאות הקבועות – אמורה להישאר לכם יתרת כסף. את היתרה הזאת מציעים לחלק לארבע קטגוריות:

  1. הוצאות מחיה: אוכל, מוצרי נקיון, אוכל, תחבורה
  2. תרבות וחינוך: קורסים, שיעורים, ספרים
  3. בילויים: יציאות עם חברים, חופשות, מסעדות, טיפוח, שופינג בשביל הכיף
  4. שונות: כל מה שלא נכנס לקטגוריות האלו

החלוקה לקטגוריות מצריכה יותר עבודה, אבל יש לה יתרון גדול: ככל שמפלחים יותר, אפשר להבין מה שואב לנו את הכסף. אבל מתוך הכסף שנשאר, השאלה כמה כסף ילך לכל קטגוריה – תלויה רק בכם.

לאורך החודש אנחנו מכניסים את הכסף שכתבנו במחברת הקטנה – למשבצות הרלוונטיות במחברת הגדולה.

חסכון יפנים
צילום: Miguel Á. Padriñán from Pexels

מעבר בסוף החודש

בסוף החודש יש לנו תמונה מלאה של ההוצאות שלנו ואנחנו יכולים לנתח האם עמדנו בתכנית שלנו:

  1. האם הגעתי ליעד החסכון שלי?
  2. אילו דרכים לחסוך גיליתי?
  3. איפה הייתי טובה?
  4. איפה הוצאתי יותר מדי?
  5. מה אפשר לשנות בחודש הבא?

המטרה בקקייבו היא לא להוריד לעצמנו. לכן חשוב לכתוב יעדים ריאליים ולהיות ריאליים עם המספרים. אם נתמקד יותר מדי במה עשינו לא בסדר – אנחנו עלולים לאבד מוטיבציה ולוותר. לכן חשוב כחלק מהניתוח גם לטפוח לעצמנו על השכם ולהכיר בהצלחות שלנו.

בחודש הבא עושים אופטימיזציה ומתקנים את התקציב. בין אם זה אומר להעביר יותר כסף מסעיף אחד לסעיף אחר, לגלות שאתם חייבים להגדיל הכנסות, שיש הוצאות שאפשר לוותר עליהן או להיות ריאליים יותר עם שיעור החסכון. גם אם אין לכם כוונת חסכון מיוחדת, זה יאפשר לכם לראות לאן הולך רוב הכסף ולראות איפה אפשר להתייעל.

כמו שכתבתי למעלה, אתם יכולים לגלות שאתם משלמים כפול על תוכניות, או שיש לכם שני מנויים שממלאים את אותו התקן. יכול להיות שאתם קונים דברים שאתם לא משתמשים בהם. יכול להיות שתגלו שגובים מכם סכומי ביטוח או טלפון מופרכים רק כי לא שמתם לב שנגמר לכם המבצע.

זה סרטון של יוטיוברית יפנית-אמריקאית שמספרת על קקייבו. שמראה איך היא משתמשת בקקייבו. הוא מתחיל בנקודה שהיא מראה את הקקייבו שלה, ומראה איך ממלאים אותו בערך 2 דקות.

פעולת כתיבת ההוצאות היומית ואז הזנה שלהן במחברת הופכת את כלכלת משק הבית לחלק מהשגרה.

קקייבו עובד על תכנון חודשי, אבל בשלב כלשהו לומדים להסתכל על השנה כיחידה אחת. אפשר להכניס פנימה יעדים כמו חופשה, חגים, מוצרים ועוד.

קקייבו?

קייבו (או "קאקייבו") הוא כלי שמגיע אלינו מיפן לניהול תקציב. הוא מתבסס על תיעוד של ההוצאות וההכנסות שלנו במחברות כדי לעודד חיסכון והתנהלות כלכלית טובה יותר.

איך לא מתייאשים ומאבדים מוטיבציה כשמתעסקים עם כסף ומאכזבים את עצמנו?

בוחרים יעד ריאלי לחיסכון- שסיכוי טוב שתוכלו לעמוד בו. וכמובן כחלק מהניתוח של התקציב גם לטפוח לעצמנו על השכם ולהכיר בהצלחות שלנו ולא רק בכשלונות.

* כל האמור באתר מאניטיים הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ. אנחנו לא יועצי השקעות, סוכני ביטוח או יועצי פנסיה, אנחנו כן אוהבים שלאנשים יש יותר כסף פנוי ושמחים לעזור בזה.

שיתוף

המלצה מסחרית לעזרה הדדית

לפתיחת חשבון מסחר באקסלנס טרייד שדורשים את ההון הכי נמוך לפתיחת תיק (20K). אני אשמח שתפתחו אותו דרך הקישור שלי. כשנרשמים דרכי מקבלים, חוץ מכל ההטבות למצטרפים חדשים, גם 100 ש"ח מתנה. להצטרפות

המלצות קריאה

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר. גלו משהו חדש!

לקריאה נוספת

מם השקעות
כסף
ליאור שפירא

אסטרטגיית ההשקעות שלנו

כל משקיע עם פז"ם של שבוע יגיד לכם שכדי להשקיע צריכה להיות לכם "אסטרטגיית השקעה", ושצריך "להיצמד לאסטרטגיה". אבל מה זה אומר בכלל ואיך מגבשים אחת?

קריאה נוספת >>

להגדיל חסכון ב-5 צעדים פשוטים

1. מלאו את הפרטים
2. פתחו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות עם הטבה בדמי הניהול
3. בנו את התמהיל המתאים לכם ביותר בעזרת היועצים של טרפז פיננסים
4. הפקידו כסף עד סוף השנה
5. הגדילו את החסכון שלכם.

ימים
שעות
דקות
שניות

עד סוף השנה

* ההטבה גם לשכירים וגם לעצמאים
** ההטבה ללא עלות מעבר לדמי הניהול

ב-31.12 נגמרת שנת המס וההפקדה מתאפסת. חבל לפספס שנה.

עוסקים פטורים? חושבים על פתיחת עוסק?

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים