מישהי כתבה בפייסבוק שהיא פתחה בעצמה תיק עוסק, וקיבלה לשלם מקדמות 8.2%. היא רצתה לדעת אם חייבים רואה חשבון או שאפשר לבד, ומה זה מקדמות לעוסק פטור. ואם זה מעניין אותה, בטח יש עוד כמה אנשים שיוכלו להעזר בהסבר הזה.
מה זה מקדמות מס
שכירים ועצמאים צריכים לשלם מס על ההכנסה שלהם (וביטוח לאומי).
כשאדם הוא שכיר מי שמשלם עבורו מס הכנסה הוא המעסיק. זה יורד מהתלוש ושלום על ישראל. כשאותו אדם פותח עוסק פטור, פתאום הוא צריך לשלם על עצמו מס הכנסה וביטוח לאומי.
מבחינת המדינה אין שינוי: בשני המקרים – המעסיק משלם. אבל לעוסק הפטור החדש לוקח זמן להבין שהוא המעסיק עכשיו.
"מקדמות מס" זאת הערכה של כמה מס העוסק הפטור צריך לשלם. "הערכה" היא מילת המפתח, והסכום המדוייק נקבע בדיעבד, כשמגישים את הדוח השנתי.
במקום שתשלמו בבת אחת מלא כסף על מס של שנת עבודה שלמה, אתם משלמים כל חודש (ביטוח לאומי) או כל חודשיים (מס הכנסה). זה מחלק לך את התשלום ומקל לך על הכיס.
אפשר לשלם בהוראת קבע בכרטיס האשראי ואפשר לשלם באתר של הרשויות הרלוונטיות. טכנית אפשר גם לשלם עם פנקס בבנק הדואר, אבל חבל על הזמן שלנו.
אגב, כדאי לדעת שלא בכל מצב חייבים לפתוח עוסק פטור ויש אלטרנטיבות לעוסק פטור.
מקדמות מס של עוסקים פטורים
עוסקים פטורים משלמים על בסיס הערכה. בתחילת שנה הייתי מדווחת לרואה החשבון שלי כמה אני מעריכה שאני ארוויח בחודש. הכוונה פה היא לא "בינואר אני בטח ארוויח 7,000 ש"ח ובפברואר 3,000 ש"ח", אלא "אני מעריכה שבחודש ממוצע אני ארוויח 5,000 ש"ח.
הערכת הרווח צריכה לכלול גם את ההוצאות המוכרות שיש לעסק. למשל אם לעסק יש הכנסות על סך 6,000 ש"ח בחודש והוצאות מוכרות על סך 1,000 ש"ח בחודש, למס הכנסה ידווחו על הכנסה של 5,000 ש"ח.
אני אף פעם לא הצלחתי לקלוע לא לכמה הכנסות יהיו לי ולא לכמה הוצאות יהיו לי. לא היה לי שמץ של מושג, בטח בשנה הראשונה כשלא היה לי למה להשוות. אז כל שנה שלפתי מהמותן את המספר, אבל זה התאזן עם הדוח השנתי.
מקדמות מס של עוסקים מורשים
בתור עוסקת מורשית, יש לי הנהלת חשבונות והן מטפלות לי בזה. אני מעבירה להן את כל הקבלות והתקבולים (כלומר ההוצאות וההכנסות שלי) ועל בסיס זה הן מחשבות את חבות המס שלי. זאת כבר לא הערכה גסה וכבר לא שליפה מהמותן. גם עכשיו קורה לפעמים שאני מאתרת קבלה ישנה שמפחיתה את חבות המס שלי אפילו יותר, או שיש לי חודשים טובים יותר ופחות ושאני מטיילת בין מדרגות המס. זה לא מרגש אותי. אני מעדיפה לשלם יותר מס משאני חייבת ולקבל החזר אחרי הדוח השנתי.
איך לסדר את מקדמות המס
חשוב לשלם מקדמות מס. אם אתם לא משלמים מס הכנסה וביטוח לאומי – אתם צפויים לריביות, קנסות ועיקולים. אל תשחקו עם זה. אם אתם חושבים שקבעו לכם מקדמת מס גבוהה מדי, יש כמה דברים שאפשר לעשות:
רואה חשבון
אם יש לך רואה חשבון, הוא יכול לסדר את זה עבורך בשניות. טלפון אחד לרו"ח ומסדרים את זה.
לדבר עם נציגי מס הכנסה
אם אין לך רואה חשבון – אפשר להגיש בקשה לביטול או הקטנת מקדמות מס (טופס 2216א'). בעקרון אפשר להגיש אותו עד ה-31.1 של כל שנת מס, אבל בתכל'ס אם פתחת את העוסק באמצע השנה, או שיש לך סיבה טובה אחרת – אפשר להגיש גם אחר כך. יש גם יתרונות לזה שישראל היא שכונה.
לשלם למרות שזה גבוה (הפתרון המועדף עלי)
גם אם מקדמת המס שלכם גבוהה – אני במקומכם לא הייתי נוגעת בה (כמובן בהנחה שאתם יכולים לספוג את זה). אם שילמתם יותר מדי מס, אתם תקבלו את הכסף בחזרה אחרי הדוח השנתי.
הדוח השנתי כשמו כן הוא: שנתי. הדוח השנתי בודק כמה הרווחתם וכמה מס שילמתם ביחס לזה. אם מגלים ששילמתם יותר מדי – אתם מקבלים בחזרה כסף מהמדינה עם ריבית והצמדה. זאת תכנית ההשקעות הסולידית עם הריבית הכי טובה שיש בשוק.
בחודשים בשנת 2020 שבהם הייתי עוסקת פטורה (הפכתי לעוסק מורשה רק בספטמבר) שילמתי יותר מדי מס. אז בתחילת 2022 קיבלתי בחזרה 17,000 ש"ח ממס הכנסה וביטוח לאומי (ביחד) על עודפי המס ששילמתי בשנת 2020.
ככל שאני יודעת, לדווח בכוונה על סכום גבוה יותר – זאת עבירה. אבל לטעות זאת לא עבירה. זאת היתה השנה הראשונה שלי בתור עצמאית במשרה מלאה, לא היה לי למה להשוות וטעויות קורות.
לסיכום
מקדמות מס נועדו כדי שלא תשלמו את כל חבות המס השנתית שלכם בבת אחת, אלא לפרוס אותם לתשלומים. עד הגשת הדוח השנתי – זאת רק הערכה.
אפשר לשנות את הסכום עם רואה חשבון, עם טופס 2216א' לרשות המיסים או לשלם את הסכום במלואו ולדעת שתקבלו החזר.