אחרי שהוא רכש את הקורס שלי על ניהול עוסק (שכבר לא קיים יותר), עופר שלח לי שאלה מעולה במייל:
היי, צפיתי בשיעור הראשון של הקורס, ואין כאן התייחסות לשאלה הכי חשובה – מתי כדאי לפתוח עוסק פטור ומתי אפשר להסתדר בלי?
אני למשל מרוויח 2000 או 3000 בשנה בצד, האם כדאי לי לפתוח עוסק עם המסים שייקחו ממני?
האם לא, ועדיף להשתמש בעצמאי שכיר ודומיהם?
הוא לא האדם הראשון ששאל אותי את זה, אז סביר שזה יעניין עוד אנשים. לפני הפרסום עברתי עם רואה החשבון שלי על הפוסט כדי לוודא שכל מה שאני כותבת לכם – אכן נכון, וגם לטובת הרחבות.
האם כדאי לפתוח עוסק פטור?
השאלה האם לפתוח בכלל היא שאלה מאוד אישית. היא תלויה בסבלנות שלכם לביורוקרטיה, לכמה כסף אתם הולכים לקבל, לאורך כמה זמן (עד פעמי? קבוע?) ומכמה אנשים. הקורס שלי מיועד לאנשים שכבר החליטו שהם פותחים עוסק או שכבר יש להם אחד. נתת לי רעיון למאמר ולסרטון לערוץ היוטיוב שלי, וסוף סוף גם צילמתי אותו.
אפשר לצפות בסרטון ואפשר לקרוא את הגרסה הכתובה. כל אחד ומה שנוח לו. בסרטון אני גם מסבירה למה צילמתי אותו אחרת מכל הסרטונים שלי עד עכשיו…
לקבל כסף בלי להוציא על זה קבלה ולשלם מיסים – זה לא חוקי. זה כסף שחור. בין אם זה בייביסיטר, שיעור פרטי, תיקון רכב, הדרכת טיולים או מכירת בייגלה בצד הכביש. לי אסור להמליץ בשום פנים ואופן לעשות איזושהי העברת כסף בלי לדווח על זה כי זאת העלמת מס.
משזה נאמר: עוד לא שמעתי על מישהי שפתחה עוסק פטור בשביל לעשות בייביסיטר ומעולם לא קיבלתי קבלה ממוכר בייגלה בכביש. לא כולם פותחים עוסק.
תרונות וחסרונות של פתיחת עוסק פטור:
חסרונות: לעצמאי יש חובת הגשת דוחות והצהרת הון. זה יותר עיסוק ביורוקרטי.
יתרון: אפשר לנכות הוצאות מוכרות, אפשר לפתח ולהגדיל את העסק ואת ההכנסה ממנו.
איך לקבל תשלום בלי לפתוח עוסק פטור?
לוותר על הפרויקט
אופציה ראשונה היא היא לא לקבל תשלום ולא לקחת את הפרויקט בכלל. בכך להפסיד הכנסה או נסיון מקצועי שיוכל להיתרגם בעתיד להכנסה גבוהה יותר. מצד שני, יכול להיות שזה עדיף לך.
מצד שלישי, למה? יש אלטרנטיבות. לא בכל מצב חייבים עוסק פטור כדי לקבל תשלום.
יתרונות: אפס ביורוקרטיה
חסרונות: אפס הכנסה
עסקת אקראי במע"מ
אם מדובר בפרויקט חד פעמי ואתם שכירים רוב הזמן, אפשר לדווח למע"מ על עסקת אקראי. צריך להיות רשומים למערכת של רשות המיסים בשביל זה, ואפשר להירשם על המקום.
יתרונות: חוסך ביורוקרטיית עוסק
חסרונות: אפשר לעשות פעמיים-שלוש בשנה בד"כ. זה דורש לפנות למע"מ כל פעם.
תיאום מס: שכר סופרים ומרצים
עוד אפשרות היא תיאום מס. אפשר לעשות את זה בין אם הלקוח הוא אדם פרטי או עסק, ובלבד שללקוח יש תיק ניכויים והוא מוציא משכורות.
כדאי להוציא, הולכים למע"מ עם מספר תיק הניכויים של האדם שצריך לשלם לכם, ומע"מ מוציא חשבונית בשבילכם. אגב, רואה חשבון יכול לעשות את זה אוטומטית אבל תהיה לזה עלות.
יתרונות: לא מתעסקים עם הוצאות ביורוקרטיה.
חסרונות: צריך לעשות תיאום מס על כל מעסיק, ולא תמיד זה אפשרי. רק אם עובדים עם עסק שיש לו תיק ניכויים.
חברות שמנפיקות תלוש
יש חברות כמו עצמאי שכיר או איזי תלוש, שמנפיקות עבורך קבלה. הלקוח שלך משלם להן, הן משלמות לך בתלוש כאילו אתה שכיר.
מתוך העסקה הזאת החברות לוקחות עמלה של כמה אחוזים: עצמאי שכיר גובה עמלה של 5%, איזי תלוש גובה 2.5%.
הן גם מוסיפות מע"מ. המע"מ מייקר את העסקה למשקי בית ולעמותות, אבל לעוסקים מורשים ולחברות זה לא קריטי.
מה שעצמאים יכולים לעשות אבל שכירים לא – זה לנכות הוצאות. כלומר לשלם פחות מס עבור הוצאות מוכרות. יש לי שיעורים על זה בקורס. בעצמאי שכיר אומרים שאפשר לנכות גם דרכם, אני רק לא יודעת עד איזו רמה, כמה אכפת להם ומה זה אומר בפועל. לפני שמקבלים החלטה – כדאי לבדוק ישירות מולם.
יתרונות: הרבה פחות ביורוקרטיה. הכי פשוט להתחלה.
חסרונות: משתלם רק בסכומים קטנים.
כמה תרוויחו מהעבודה?
אם רוב הזמן אתה שכיר מדובר בהכנסה צדדית בהיקף קטן (לפי החישוב שנגיע אליו בהמשך – פחות מ-2,500 ש"ח בחודש) – יש מצב שאתה יכול לדלג לעצמך על הווג'ע ראס של להגיש דוחות לרשויות, על ההוצאה על רו"ח (אפשר לבד, אבל רו"ח תמיד יעשה דברים קלים יותר) ולהתחיל להבין מה זאת חשבונית מס ומתי מוציאים אותה. ואז לא בטוח שלפתוח עוסק פטור זה הדבר שהכי חכם עבורך.
אם זה העיסוק המרכזי שלך, כבר כדאי לפתוח עוסק. אולי בהתחלה, בסכומים קטנים, כדאי לעבוד עם חברה שתנפיק עבורך את החשבונית ואז תשלם לך (הרחבה בהמשך), רק כדי לראות שיש לך לקוחות.
לעוסק יש גם יתרונות כמו קרן השתלמות, ניכוי הוצאות מוכרות ולא רק בחודשים שעבדת אצל החברות האלו ועוד. ואני אגיד את זה עכשיו וגם אמשיך להגיד – כשאתה עוסק פטור, השירות יותר זול מהאופציות.
אגב, נקודה נפוצה היא שאלת המיסוי. עצמאים משלמים אותו מס הכנסה כמו שכירים. מבחינת מיסוי, זה כאילו קיבלתם העלאת שכר בתלוש.
אפשר גם להסתכל על זה כלכלית:
חברת עצמאי-שכיר לוקחת 5% עמלה, סיפרו לי גם על 7% ועל 9%.
רואה חשבון לוקח בערך 1,500 ש"ח בשנה.
זה אומר שאם אתם מכניסים יותר מ-30,000 ש"ח בשנה (2,500 ש"ח בממוצע בחודש) – כלכלית כנראה משתלם לכם יותר לפתוח עוסק פטור מלשלם 5% עמלה לחברה. גם 3,000 ש"ח בשנה – לא בטוח שזה שווה לכם את כאב הראש.
מי הלקוחות שלך?
כשמשלמים מס, מן הסתם נשאר לך פחות רווח ביד. כדי שישאר לך יותר רווח – אתה מעלה מחיר. אם אתה צריך להוסיף על זה מע"מ – אתה לא מרגיש את התוספת הזאת כי זה מחיר שעובר דוך למדינה, ולצרכן הביתי זה יקר יותר.
חברות שיוציאו לך תלוש ויגבו את התשלום במקומך – יוסיפו מע"מ. זה ייקר את העסקה לחלק מהצרכנים.
עוסקים פטורים לא גובים מע"מ, ככה שלצרכן הביתי ולעמותה – השירות שלך זול יותר.
אז מתי לפתוח עוסק פטור?
אני חושבת שחכם לפתוח עוסק פטור באחד משלושה מצבים:
- אם אתם מתכוונים להרוויח מהצד באופן יציב בכל חודש
- אם ההכנסות מהעוסק הולכות להיות אפיק ההכנסה העיקרי שלכם
- אם אתם מתכוונים להגדיל את ההכנסות
כדאי לזכור שגם לעוסק פטור יש הוצאות. אמנם לא חובה בחוק להחזיק רו"ח, אבל אני מאוד ממליצה על אחד כי הוא מחזיר את העלות שלו באמצעות לחסוך לכם מס, יכול לייעץ לכם על התנהלות ותמחור וגם מונע מכם לעשות טעויות.
ואתם מוזמנים להציץ בקורס שלי על ניהול עוסק. הוא עולה פחות מדייט זוגי.