מכל הדברים הרבים שאכלנו באיסטנבול (כולל אוכל רחוב), באליק אקמק היה הכי מוצלח. "באליק" זה דג, "אקמק" זה לחם, אבל בנמלים מכינים בדרך כלל באליק פידסי – דג בפיתה. אחרי שטעמתי את שניהם, אני מעדיפה את גרסת הפידסי על האקמק.
הפיתה היא לאפה דקיקה על הגריל, עם דג טרי וסלט שמבוסס על בצל, חסה ועגבניה עם לימון. והמחיר? 35 לירה טורקית למנה. אני אחדד: מנת דג טרי בלאפה בפחות מעשרה שקלים. אבל אלו מחירי איסטנבול ולא מחירי ישראל.
חידודים על המתכון
הדג
לכו על פילה דג לבן, אני מבקשת שיורידו לו את כל העור משני הצדדים. לאכול את העור מגעיל אותי.
מכל פילה אפשר להכין שני באליק אקמקים. כלומר דג אחד (שני פילה) מספיקים לארבעה אנשים. יש כאלה ששמו אותו ככה, אחרים תיבלו אותו בתבלין גריל.
הלאפה
הלאפה בטורקיה דקה ממש, ככה שהדג מורגש ולא הולך לאיבוד בתוך הפחמימה (בניגוד לגרסת הלחם). הלחם האידאלי הוא שרק, לאפה ערבית דקה (הלאפה הדקיקה עם לאבנה בכל דוכן אוכל דרוזי? שרק). בהיעדרו אפשר להשתמש בטורטיה דקה (אם אתם לא תגידו בעצמכם שזאת טורטיה, אף אחד לא ישים לב), עוד אופציה היא לבש, לאפה ארמנית דקיקה.
הסלט
בדוכנים בנמל שאפשר להעביר ממקום למקום הסלט היה בעיקר ערימה של חסה ובצל. במסעדות ודוכנים, לפעמים שמו עליו גם עגבניה. התיבול: לימון, מלח ורכז רימונים. הרימונים נתנו לי רעיון להכין אותו לארוחת צהרים של ראש השנה, ולהוסיף רימונים לסלט. אני נגד לקנות מצרכים למתכון אחד ספציפי כי אז הם סתם שוכבים ואף אחד לא משתמש בהם. אם אין לכם רכז רימונים בבית לא יקרה שום דבר אם תחליפו אותם בדבש או סילאן שנפוצים פה יותר.
אם תוסיפו לסלט ירקות שאתם אוהבים כמו פלפל, פלפל חריף או מלפפון (רחמנא ליצלן) – אף אחד לא ישפוט אתכם.
הגריל: אפשר לעשות על הגריל, אבל אם אתם לא מתכוונים להעמיד גריל גם ככה, אפשר ללכת על גריל בתנור (אני עוד לא הצלחתי להכין ככה דגים בלי לייבש אותם) או במחבת.
ההרכבה: דג על הגריל, אחרי שמוכן מכניסים אותו ללאפה יחד עם הסלט, ואז עוד על הגריל.
באליק אקמק, הגרסה הקצרה
כמות: 4 אנשים | זמן הכנה: 20 דקות
מצרכים:
2 פילטים של דג לבן
2 לאפות דקות
לסלט:
חסה
עגבניה
רבע בצל
לימון
מלח
סומאק (לא חובה, אם משתמשים אפשר להפחית בלימון)
רכז רימונים (לא חובה, ואפשר להמיר בסילאן)
הכנה
צולים את הדג. אם אתם לא משתמשים בגריל אבל רוצים לתת לו טעם מעושן, אפשר לרמות ולשפוך על הדג כמה טיפות עשן נוזלי.
אפשר לשים עליו מראש תבלינים. ראס אל חנות עובד יופי.
אפשר לחצות כל פילה לשניים לפני שמכינים את הדג או אחרי.
אם אתם יודעים להכין פילה דג, דלגו לשלב הבא. זה מה שאני עושה:
על מחבת: עדיף מחבת נונסטיק עם קצת שמן, כ-3 דקות מכל צד על אש גבוהה.
באייר פרייר, מטגן אוויר ללא שמן: לפי מה שכתוב בהוראות מטגן האוויר.
בגריל: לא יודעת, בחיים לא עשיתי. מניחה ש 2-3 דקות מכל צד יספיקו.
בתנור: או, אם יש לכם את האופציה – על הגריל או במצב גריל בתנור, 10-15 דקות).
בזמן שהדג נצלה, נכין את הסלט.
כשהדג מוכן נחצה כל פילה לשניים, נרכיב את הלאפה (דג וסלט).
נשים את הלאפה על המחבת או הגריל דקה שתיים מכל צד כדי שתהיה שחומה וקריספית.
שדרוגים:
עידן מחבב פלפלים קלויים, אז כשהוא מכין – הוא מטגן פלפלים. הוא מוסיף גם בצל מטוגן (במקום חי).
וכמובן, החסה. אפשר ללכת על עלי חסה במקום סלט.