ארוחת הבוקר היפנית דומה יותר לארוחת הבוקר הישראלית מאשר ארוחות בוקר של עמים אחרים. ארוחת בוקר ישראלית כוללת ביצה, סלט, לחם וגבינה לבנה (או גבינות לבנות).
ארוחת הבוקר היפנית כוללת מנת אורז בתפקיד הפחמימה; חביתה ותוספת ירק. ארוחות בוקר יפניות הן לא מתוקות, וגם לא כבדות. רק למרק על הבוקר ישראלים צריכים להתרגל – או לוותר לגמרי.
בגלל שיפן היא מדינת איים, מאכלי ים נפוצים בה מאוד. אפשר לוותר עליהם לגמרי ואפשר למצוא להם מקבילות כשרות. מי שרוצה את המקור הלא כשר בטוח יוכל להזמין מהאינטרנט חלק מהמצרכים (המיובשים) או לקנות במעדניות לא כשרות.
אלו רעיונות למנות מהמטבח היפני שיכולות להיות ארוחת בוקר שוברת שגרה:
כדורי אורז (אוניגירי)
כדורי אורז נקראים אוניגירי. הם יכולים להיות עשויים משאריות האורז של אתמול, ואפשר להכין לכתחילה סיר עם אורז עגול וקצת חומץ אורז. מי שאוהב מתוק יכול להוסיף גם מירין.
אורז מכיל עמילן, כך שאפשר לקווצ'צ' אותו לקציצה והוא לא יתפרק, בטח אחרי לילה במקרר.
את כדורי האורז אפשר לשדרג עם חתיכות דג; חתיכות אצות נורי, ווקאמה או קומבו ובצל ירוק. אפשר להכניס פנימה חתיכות גבינה (למרות שאני לא משתגעת על הקומבינציה, אבל עושים את זה).
את כדורי האורז אפשר לטגן קצת במחבת, שלא יתייבש אבל שיהיה טיפה קריספי. אפשר לעשות אותו דבר – בתנור. לגרסה אותנטית יותר כדורי האורז היפניים צריכים להיות עגולים (או משולשים) ושמנמנים.
קערת אורז
כדורים זה אחלה, אבל גם קערת אורז לבן היא אפשרות משמחת. אורז לבן, פירורי בוניטו (אבקת דגים מיובשים, להשיג במזרח ומערב), בצל ירוק, שומשום, טיפה רוטב סויה.
עדיף אורז עגול בגלל שהוא מאוד עמילני, והמהדרין יוסיפו טיפה חומץ אורז ואולי גם מירין. אבל לפשוטי העם העצלנים שרק מחפשים לגוון ולא להיצמד למקור – גם האורז הבסמטי, הודי או פרסי שיש לכם במזווה יעבוד.
חביתה יפנית (טמגו או טמגויאקי)
חביתה יפנית לא תכלול פטריות ועשבי תיבול. לחביתה מפנקת אפשר להוסיף בצל ירוק, מירין ולפעמים גם חתיכות דג או טוגראשי. לגרסה שמתאימה למזווה הישראלי אפשר להמיר בטונה מקופסת שימורים.
השוס בחביתה היפנית הוא טכניקת ההכנה, שהיא אחרת מהחביתה הישראלית.
קודם כל: המחבת מלבנית. אפשר להכין גם עם מחבת עגולה וזה יעבוד אחלה, אבל אפשר רגע להתלהב על המחבת המלבנית. שופכים קצת מהבלילה, ממתינים כמה רגעים ומגלגלים את החביתה כמו בלינצ'ס. שופכים עוד קצת בלילה, ממתינים עוד – ומגלגלים שוב. אפשר לראות את הטכניקה בסרטון הזה:
ביצת עין מביצי שליו
ביצי שליו הן ביצים הרבה יותר קטנות מביצת תרנגולת רגילה. דמיינו ביצת עין על מחבת הרבה יותר גדולה, עם הרבה צהובים קטנים. יש כאלה שזאת ההגדרה שלהם לגן עדן.
אפשר למצוא ביצי שליו בישראל בכל מני מעדניות וגם חנויות של הביוקר.
אוקונומיאקי
אם כבר ביצים לארוחת בוקר, אוקונומיאקי הוא סוג של פנקייק, או פשטידת מחבת. תלוי כמה גדול ועבה הוא. הבסיס הוא ביצים, קמח וכרוב.
יש המון סוגי אוקונומיאקי. לערים שונות ומחוזות שונים יש אוקונומיאקי שונים. בגלל זה גם אני מרשה לעצמי לשחק עם המתכון.
מתכון לאוקונומיאקי
הגרסה הביתית שלנו כוללת:
2 ביצים
חצי כרוב מגורד בפומפיה או חתוך הכי קטן שיש לי כוח
חצי כוס קמח.
על זה אפשר להוסיף מה שבא לכם. תוספות אפשריות לאוקונומיאקי יכולות להיות:
- חתיכות דג (כרגיל: טונה מקופסת שימורים הוא הטייק הישראלי אבל אפשר שאריות דג משבת ואם תשתמשו בדג מלוח אני מבטיחה לא לגלות)
- חתיכות אצות נורי (של סושי)
- חתיכת אצות ווקאמה. אני טוחנת את אצות הווקאמה במטחנת תבלינים ומשתמשת כאבקה
- פטריות (אפילו לא חובה שיטאקי)
- קרעים של דפי אורז שאין לכם רעיון מה לעשות איתם
- גזר
- בצל ירוק
הכנה: מערבבים את המרכיבים ומכינים כמו חביתה, על חום בינוני-נמוך. אני נוהגת לכסות את המחבת כדי שהחום ישמר.
הגשה: נהוג להגיש עם רוטב אוקונומיאקי, שמבוסס בעיקר על מיונז ורוטב ווצ'סטר. אפשר גם להגיש רק עם אחד מהם.
מרק מיסו
יש כל מני דרכים להכין מרק מיסו. הדרך הפשוטה היא משחת מיסו, מים חמים ולערבב.
בארץ נהוג להוסיף למרק אצות ווקמה (להשיג בערך בכל רשתות השיווק), פטריות שיטאקי (כנ"ל) וחתיכות טופו. אני מעדיפה להחליף את השיטרקי בשמפיניון כי הטקסטורה של השיטאקי המיובשות גרועה בעיני.
תוספות נוספות שבאות טוב במרק מיסו הן שומשום, שומשום שחור, כוסברה, מקלוני גזר, אטריות אורז דקות
תפוחי אדמה במיסו
תפוחי אדמה לא נמצאים בטופ המאכלים היפניים שעולים לנו בראש, אבל יש ביפן גם כאלה. חותכים קטן את תפוחי האדמה המבושלים ומערבבים במשחת מיסו עם קצת שום וג'ינג'ר.
לעוד רעיונות
תכירו את הסרטון הסופר חמוד הזה שבו יש שישה רעיונות לארוחות בוקר. בונוס: "כדורי מיסו" למרק מיסו מהיר ואקסטרה מגניב. אהבתי את הרעיון הזה כי הוא עצלנות לחכמים: להכין עכשיו כדי שבהמשך יהיה יותר קל.