פוטוס הוא אחד מצמחי הבית הכי פופולריים וצמח שקל לגדל במים. הסיבה העיקרית היא שקשה מאוד להרוג אותו. כמה קשה? סבתא שלי מגדלת את הפוטוס שהיה של דודה שלי כשהיא היתה רווקה בתל אביב. זה היה בתחילת שנות התשעים(!). 30 שנה והפוטוס הזה איתנו:
אגב, באנגלית הוא נקרא Devil's Ivy, "קיסוס השטן", כנראה בגלל ההתעקשות שלו לחיות.
לגידול פוטוס במים יש כמה יתרונות:
- תחזוקה נמוכה: לא צריך להשקות. יש לו מים.
- קל למצוא לו מקום. בקבוק תופס פחות מקום מעציץ.
- בניגוד לצמחים עם אדמה, פוטוס במים לא מושך ברחשים.
איך לייחר פוטוס?
צמחי פוטוס מגיעים בעציצים. אין סיבה לשלם אם אתם צריכים ענף יפה שיכנס לכם במים. ולא בטוח שיש מה לשלם על צמח פוטוס שלם.
לגדל פוטוס משלכם מפוטוס קיים זה הכי קל בעולם. פוטוס הוא טופ צמחים שקל לייחר. חותכים ייחור (חתיכת ענף), משאירים את העלים למעלה, מסירים את העלים מהתחתית ותוקעים את הענף במים. מכאן – הפוטוס יודע לבד מה לעשות.
בפוטוס יש את הענפים הקטנים האלה בצבע חום. בתוך המים או האדמה הם מתפתחים לשורשים בצבע לבן. לי בכל הפעמים אחרי שבועיים היתה התחלה של שורש.
אבל כל כלי עם מים יתפוס. יש לי חברה שמגדלת פוטוסים בצנצנת. אני התחלתי עם הייחורים הראשונים שלי בבקבוקוני סודה. זכוכית עדיפה על פלסטיק כי פלסטיק מתחמצן, נעכר וחבל.
באיזה כלי לגדל פוטוס?
אני מחבבת בקבוקי יין כי הם מגיעים בנפח סטנדרטי וכי הם יפים בעיני. יש בקבוקים סטנדרטיים של יין, אבל יש כאלה עם עיטורים בבקבוק. יש לי גם פוטוס בבקבוק וויסקי. שוב: כי הם יפים.
אני ממליצה על כלי זכוכית בצבע כהה כי זאת תוספת צבע, וכי זה מסנן את השמש ובכך מפחית התפתחות ירוקת במים.
איפה לשים את הפוטוס
יש לי 6 פוטוסים בבית: במטבח, בסלון, בחדר העבודה ומחוץ לדלת של הבית. חמישה מתוכם בבקבוקי מים. אז יש לי ניסוי טבעי בכמה מיקומים שונים שנותנים צמיחה שונה.
אפשר לשים אותו והוא יסתדר בכל מקום חוץ משמש ישירה.
הפוטוס הכי-הכי אוהב מקום מואר מאוד – אבל לא עם שמש ישירות עליו. הפוטוס הכי גדול שלי הוא בחדר המדרגות, עם חלון גדול אבל השמש אף פעם לא נוגעת בו ישירות. אפשר לדעת שהוא הכי שמח כי הוא גדל הכי מהר.
בתוך הבית הוא גדל יותר לאט למרות שאני מדשנת אותו עם קמצוץ דשן אחת לחודש. לגדל אותו בתוך הבית נחשב מקום מוצל, כי אין שמש ישירה. גם הפוטוס שליד החלון – גדל לאט יחסית לאחיו התאום שבחוץ.
ירוקת במים של צמח
ירוקת מתפתחת במים שלא מחליפים, ובשמש. בשביל לטפל בירוקת צריך לשטוף טוב את הכלי, ובעדיפות – להחליף אותו. כדאי שלא יחזור – כדאי למקם מחדש, ולשים בקבוק כהה ולא בהיר.
וביותר מילים:
המים של הפוטוס מחוץ לדלת התחילו לגדל ירוקת. זה קורה במים שלא מחליפים, עם חשיפה גבוהה לשמש. המיקום המואר של הפוטוס, והבקבוק השקוף, גרמו לירוקת לחגוג. אפשר לראות פה לא מעט ירוקת, ומים עכורים:
הבעיה היא שהרבה דברים שיהרגו את הירוקת – פחדתי שיהרגו גם את הפוטוס, וחבל.
בדרך כלל הפתרון הוא להכניס חתיכת נחושת, אבל מטבע של עשר אגורות לא ממש נכנס בפיה. במקום זה לקחנו כבל טעינה ישן שהאיירובוט אכל (אין מצב שאין לכם כבל אכול, או שלא בשימוש כי הראש לא מתאים או שהוא מטעין לאט או שיש לכם טובים ממנו).
כבלי טעינה מכילים כמה חוטים, אחד מהם הוא נחושת.
עם סכין חיתוך פשוטה, הסרנו את הפלסטיק שעוטף אותו, יש עוד מעטפת פנימית של אלומיניום בתוך הפלסטיק שהיה צריך לקלף, ושחררנו את החוטים. אחד מהם הוא נחושת.
זאת תמונה בדיוק שבוע אח"כ. פחות ירוקת והמים יותר צלולים:
לא מחייב שבבקבוק שקוף תגדל ירוקת. זאת הפעם הראשונה שראיתי את זה קורה, כנראה בגלל השמש. בפוטוס השני שלי בבקבוק שקוף, זה שבתמונה הראשית של המאמר – זה לא קורה.