השיטה הנפוצה לגידול צמחים במים בלי אדמה נקראת "הידרופוניקה". היא יכולה להיות טכנולוגית ומתוחכמת אבל יכולה גם להיות לואו-טק לגמרי. אבל עוד לפני שיטות מתוחכמות, יש שיטות ביתיות לגידול צמחי נוי:
- לוקחים צמח שפשוט לגידול
- שמים אותו במים
- מחכים שיצמיח שורש
- הוא מצמיח (עוד) עלים
- שלום על ישראל
זה פשוט לביצוע וחסכוני לגידול.
שמים במקום מואר בתוך הבית, רצוי כזה שיש עליו כמה שעות שמש ביום. אם אין מקום מואר, אם אין כזה – הם בסדר גם בצל.
צמחים שקל לגדל במים
פוטוס
הצמח הכי עמיד בעולם וכנראה צמח הבית הכי נפוץ בארץ. למטה שמתי תמונה של הפוטוס הלבן שלי בתוך בקבוק וויסקי ריק, אבל רוב הפוטוסים עם עלים ירוקים וקצת פסים צהובים.
איך מתחילים לגדל: חותכים ענף (ייחור של פוטוס), מוודאים שיש שם לפחות שורש אוויר אחד. שורש אוויר הוא "זנבנב" חום שיוצא מהענף הירוק, באורך כמה מילימטרים. במפגש עם מים או אדמה, הוא יתארך, ילבין ויהפוך לשורש.
איך לייחר פוטוס? הזנבנב בצד ימין של הצומת – זה מה שיהפוך לשורש. חפשו כזה, שימו אותו במים – והוא יהפוך לכם לשורש.
בטטה
עם כל הכבוד למתכוני בטטה, בטטה היא אחת המלכות של צמחי הבית. זה צמח מטפס עם חיים מאוד ארוכים. כדאי לשים את הבטטה במיכל גדול כדי שהיא תוציא הרבה שורשים (שהם יפים!) והרבה ענפים.
איך מתחילים לגדל: קונים בטטה בסופר. שמים חלק ממנה בתוך מים וחלק בחוץ. אפשר עם קיסמים, אפשר צנצנת עם פיה בגודל שמאפשר להכניס רק חלק מהבטטה (צנצנות קפה הן מועמדות טובות).
אבוקדו
אבוקדו הוא אחד הצמחים שהכי קל ונפוץ להנביט במים. תוך כמה שבועות הוא מוציא שורש ועלים ומהר יש עץ קטן בבית. אין מה לבנות על פירות, אבל אפשר להשתמש בעלים שלו לבישול! בכל מתכון שמצריך עלי דפנה – שימו עלי אבוקדו. זה לא אני אמרתי, זה עז תלם אמר.
איך מתחילים לגדל: לוקחים גלעין, תוקעים בו 3-4 קיסמים שייצבו אותו על המים, בערך שליש ממנו צריך להיות במים והשאר בחוץ. אחרי כמה שבועות הוא נפתח ומתחיל להוציא ראש ועלים.
המינוס: מתישהו הוא נהיה גדול מדי, ולכי תעבירי אותו לאדמה.
לאקי במבוק
מלך צמחי המשרד. אני לא משתגעת עליו כי זה צמח חנויות סטוק בלי נשמה, אבל הוא כן יפה ומשמח ועדיף על בלי צמחיה בכלל. לאקי במבוק הוא תכלס ענף במבוק ירוק ששמים בכלי (בדרך כלל זכוכית עבה ומלבנית) עם אבנים קטנות כדי שלא יזוז (בדרך כלל חצץ ומעליו חלוקי נחל).
עוד יתרון שלו: בגלל שהוא צומח לגובה ולא מתפרש לרוחב, קל מאוד לגדל אותו על שולחן עבודה.
הוא בסדר בסך הכל ופעם ירשתי כזה ממי שהחלפתי בעבודה (הצמח שבתמונה, ספציפית), מה ששימח אותי מאוד. היתרון: הוא מגדל את עצמו, והוא נותן קצת ירוק וקצת טאצ' אישי לפינת עבודה במשרד.
איך מתחילים לגדל: קונים בחנות פרחים, בחנות מתנות או בחנות סטוק.
טיפים לגידול צמחים במים
שימו אותם במיקום הכי טוב להם (אם הוא טוב גם לכם)
כמות האור שצמח מקבל היא אחד הגורמים שהכי ישפיעו על גודל וקצב הצמיחה שלו. צמחים שצומחים לאט מהמצופה – יכול להיות שלא מקבלים מספיק אור.
שמים במקום מואר בתוך הבית, רצוי כזה שיש עליו כמה שעות שמש ביום. אם אין מקום מואר, פוטוס בסדר גם בצל.
אם המיקום הנוכחי הוא הכי טוב שהבית שלכם יכול לספק (או המיקום שהכי משמח אתכם. בסוף זאת הרי המטרה של הצמח) – אחלה.
אבל אם יש אלטרנטיבה – כדאי לבדוק מה התנאים המיטביים לו ולהעביר את הצמח לשם.
לא מספיק אור – הצמח לא יגדל.
יותר מדי אור – הצמח יכול להתייבש.
יש טווח גדול בין "לא צומחים" ל"נשרפים". יתרון בצמחי הבית שהמלצתי עליהם הוא שהם מאוד עמידים.
אל תזיזו את הצמחים
צמחים מוציאים עלים ביחס למיקום השמש. לכן כדאי לא להזיז אותם ולהשתדל לא להעביר אותם ממקום למקום ולסובב להם את העציץ. זה יכול לפגוע בצמיחה שלהם.
אם יש לי צמח בית (במקרה שלי, בעיקר פוטוס) שאני מייעדת למקום מוצל, אני יכולה לשים אותו בשמש כמה שבועות/חודשים כדי לתת לו בוסט של גדילה, עד שיגיע לגודל שישמח אותי. כשזה קורה – אני מעבירה אותו למקום מוצל בידיעה שיקח לו עוד מלא זמן לגדול כמו שצריך. זה הכי הרבה שאני מרשה לעצמי להזיז אותם.
גודל המיכל ישפיע על גודל הצמח
צמחים יגדלו ככל שהמיכל מאפשר להם. מיכל קטן ישאיר את הצמח קטן, מיכל גדול יאפשר לו לגדול.
לקנות מבחנות קטנות זה נורא יפה וחמוד, וזה יתן צמחים קטנים. זה טוב אם יש לכם מעט מקום.
אם אתם רוצים גדול ומרשים – עדיף כלי גדול יותר. אגרטל, עציץ, צנצנת או בקבוק זכוכית גדול.
זה לא שאחד טוב ואחד לא, זאת שאלה של המקום שיש לכם ושל העדפות אסתטיות. וכן, אפשר להעביר צמח כשהוא גדל.
צבע המיכל – שקוף או אטום
רוב המיכלים הם שקופים, כי רואים את השורשים וזה יפה. מיכל שקוף זה אחלה אם אין שמש ישירה על הצמח. בשמש ישירה יכולה להתפתח ירוקת ואז בעיה כי צריך להחליף את המיכל או לנקות ממש טוב, וגם אז הירוקת כנראה תחזור. זאת תמונה של פוטוס שלי בבקבוק ששמתי בחדר מדרגות, עם שמש ישירה. הוא התמלא בירוקת. ניסיתי לנקות, אבל הפתרון היה להחליף את המיכל. עברתי לגדל אותו בעציץ.
הפתרון הכי טוב שאני מצאתי לזה הוא שצמחים ששמים בשמש – לשים במיכל אטום, למשל בקבוק יין בצבע כהה. לא רואים את השורשים, אבל גם ירוקת אין.
תשתמשו בדשן
צמחים מקבלים מאדמה הרבה נוטריינטים שהם צריכים. כשמגדלים אותם במים, בלי אדמה, הנוטריינטים חסרים והצמח יכול לגדול יותר לאט או יותר קטן. הפתרון לזה הוא דישון.
אפשר למצוא דשן כזה בכל משתלה, ולחפש דשן שקוף או כמעט שקוף שלא ישפיע על צבע המים.
יש דשנים שמיועדים לגידול צמחים במים. בדרך כלל הכוונה היא למערכות הידרופוניות רציניות, אבל גם אם יש לך רק בטטה ופוטוס – טיפונת דשן (לפי ההנחיות, לפי כמות המים) פעם בכמה חודשים – יכולה להגדיל את הצמחים ולשמח אותם. חשוב לשים כמות קטנה. יותר מדי יכול להרוס את השורשים של הצמח, וחבל.