איך להיפטר מדברים בבית ולהקל על הבלגן

כמה דרכים יעילות לסנן חפצים ולהקל על עומס החפצים והבלגן בבית: מאיפה להתחיל לסנן, מה אפשר להוציא, טיפים למיון, ומה לעשות עם זה אחר כך.

תוכן עניינים

נכתב במקור ב-17.11.21. עודכן ב-19.7.24

נובמבר, ועזיבת הבית מעבר לפינה. כבר מדברים קונקרטית על היעד הראשון (רציתי תאילנד, עידן פחות התלהב; הדליקו אותנו על ויאטנם, מסתבר שלא מכניסים תיירים. עדכון 2024: בסוף טסנו לאיסטנבול).

עידן בדירה כבר שלוש שנים, ואני שמורגלת במעברים בכל זאת ביליתי פה מלא. אני מרגישה שלקחתי את עידן המיושב וסיפחתי אותו לסיפור הנודד שלי, שהוא סיפור פחות טוב, לצערי. ואיכשהו אני פוחדת להתיישב ישוב קבע (עדכון 2024: קנינו דירה. אמ-אמא של המיושבות).

יש לי נטיה שאני לא יודעת מה דעתי עליה: דברים שמלחיצים אותי אני אעשה הרבה מראש. אני אצלול ראש לתוכם כדי שברגע האמת הם לא יפחידו ואני אהיה מוכנה לקראתם. את העבודה הראשונה בתואר התחלתי להכין כבר באמצע הסמסטר. אני בת 30 מאז שאני בת 27. את מלאכת סינון החפצים התחלתי חודשי וחצי לפני שהתחלנו לארוז. קודם בראש ואחר כך בפועל.

למה לפנות חפצים מהבית?

כי חפצים יוצרים בלגן

רוב הזמן, המון מבעיות הבלגן בבית נגרמות מריבוי החפצים בבית. תחשבו על הבית שלכם ועל איך שהוא נראה: בלגן יכול להיגרם מדברים שאין להם מקום, מכל כך הרבה דברים שכבר נגמר המקום או מריבוי דברים שבסוף היום צריך להחזיר למקום. אתם תצליחו להסתדר עם פחות מהדברים האלה?

בתורו, הבלגן יוצר סטרס, והסידור גוזל לכם זמן. יש דברים שאי אפשר להימנע מהם – כמו סידור צעצועים אחרי ילדים קטנים בסוף יום – אבל אפשר להפחית את כמות הדברים שצריך לסדר בסוף כל יום על ידי הפחתת החפצים שיש בבית.

כי חפצים צריך לנהל

חוץ מלהוציא מהמקום ולהחזיר למקום (וככל שיש יותר חפצים – יש יותר דברים כאלה כל יום) כל מה שאנחנו קונים – מצטבר אצלנו וצריך לנהל את זה. למצוא לזה מקום; להזיז הצידה כדי למצוא מקום לדברים חדשים בזמן שזה מסתכל עלייך בהאשמה; להשתמש בזה; לנקות סביב זה; או להשקות את זה. וכו' וכו'.

כדי להקל על מעברי דירה

בעשור מאז שיצאתי מהבית של ההורים (2013) עד כתיבת שורות אלה (יולי 2024) – זמן המגורים הממוצע שלי בדירה הוא פחות משנה. משהו כמו פעמיים בשלוש שנים. זה אומר שכל הציוד שלי צריך להיות פשוט להכנסה לארגזים.

בדירה עם עידן הייתי כמעט שנתיים. זה הכי הרבה זמן בדירה. רק בשלוש דירות הארכתי חוזה, ותמיד עזבתי באמצע השנה. זה גרם לי לצבור לא מעט.

במקרה שלי, כדי להתחיל להקל את המעבר והאריזות, התחלתי כבר עכשיו לפנות את החפצים שצברתי ושאין לי בהם חפץ. זרקתי לפח פנקס שקיבלתי כשסיימתי טירונות ומילאתי בו בקושי 10 דפים אבל עבר איתי דירות כי הוא התחבא במגירה; הוצאתי ארבע חולצות שלא אלבש יותר (הנה עוד דברים שאפשר לעשות עם בגדים ישנים); פרסמתי למסירה חפצים שיושבים אצלי וישמחו יותר אנשים אחרים.

אשקר אם אגיד שלא היו קוועטשים בלב, ולפעמים גם קצת דמעות. אבל אני חושבת על ליאור ועידן העתידיים שיצטרכו למצוא קרטונים לכל הדברים האלו, לארוז אותם, לאחסן אותם ואז לפרוק אותם שוב – ואני חומלת עליהם וחוסכת להם את זה. אנחנו של ההווה גם בלגניסטים, ולכן להיות הבעלים של הרבה חפצים רק מגדיל את פוטנציאל הבלגן.

רגע של עברית

אחד המונחים הבסיסיים במינימליזם הוא קלאטר (clutter). זה מונח שלא ממש קיים בעברית. התרגום הכי קרוב הוא "גיבוב". בגלל הביטוי "גיבוב של שטויות", שהוא בערך הפעם היחידה בה אנשים משתמשים בשורש "ג.ב.ב", הדברים שב"גיבוב" נתפסים כזבל. אבל זה לא חייב להיות המצב.

"קלאטרינג" זה יותר מגיבוב: לפי מילון אוקספורד, שם העצם קלאטר הוא "מקבץ של חפצים שמונחים בחוסר סדר". באנגלית זה נשמע יותר טוב: a collection of things lying about in an untidy mass. ב"קלאטר" יש את העקרון שזאת לא ערימה או אוסף מסודר, אלא חפצים שמגובבים בבלגן.

דיקלאטר, או דיקלאטרינג (decluttering) בהתאם הוא הפועל של לעשות סדר בחפצים האלו, כולל להיפטר מחלק מהם. ההיפטרות חיונית לעשיית הסדר.

אפשר אולי לקרוא לזה בעברית "לדגבב", זה אפילו פועל משעשע.

מאיפה מתחילים לפנות חפצים מהבית

מינימליזם הוא לא רק פורמט לעיצוב הבית, או דרך להימנע מאגרנות. זאת גם קצת דת שקשה לי להצהיר השתייכות אליה למרות שאני חולקת איתה עקרונות. הראשון שבהם: להיות הבעלים של כמה שפחות חפצים.

מינימליזם הוא לא תחרות מי יותר סגפן או למי יש פחות חפצים. היעד הסופי במינימליזם (כשדיקלאטרינג הוא שלב בדרך אליו), הוא לפנות דברים שמעמיסים עליכם ותופסים לכם מקום בבית או בנפש. למינימליזם יש גם יתרונות כלכליים, אבל זה להרחבה בפעם אחרת.

סינון הוא בעיקר עניין סנטימנטלי ועניין של מצב רוח. לסנטימנטליות אין לי מה להגיד חוץ מזה שלהודות לחפץ על כל הטוב שעברתם ביחד – זה דבר אמיתי שמקל מאוד, ושמותר לבכות קצת. אני הזלתי קצת דמעות אחרי שזרקתי לפח משהו שלעולם לא אלבש שוב וקניתי בעבר ברגע שהיה מרגש, סימבולי ומלא תקווה עבורי.

אחרי ערב של דיקלאטרינג, כל כך יותר קליל לי בנפש.

השיטה הרצינית: לפי אזורים בבית

אנשים רציניים מסננים לפי חדרים או אזורים בבית. לסנן חפצים ארון אחד כל פעם, או חדר אחד בכל פעם. פעולת הסינון קצת מעייפת נפשית ופיזית, וטוב לא להעמיס על עצמכם. זה יעיל גם כי קל אחר כך להבין איפה עברתם ואיפה עוד לא.

השיטה הפחות רצינית אבל יותר קלה: איפה אתם כרגע?

אנשים פחות רציניים, כמוני, עושים דיקלאטרינג איפה שהם נמצאים כרגע. אם אני גם ככה במטבח ובא לי לסנן – אני אעבור רגע על התבלינים ועל קופסאות הפלסטיק ואראה מה אני יכולה לסנן. יש לי פה חברה וסינג'רתי אותה לעזור לי לסדר את הארון? התחלה טובה לדיקלאטרינג.

השיטה הזאת הרבה פחות יסודית, אבל זה הכי טוב שאני רוצה כרגע. יותר קרוב למעבר סביר שיהיה דיקלאטרינג רציני יותר, וכרגע אני מקלה על עצמי. גם זה סופר חשוב.

מצב רוח – מוזיקה, פודקאסט או חברה עוזרים לי מאוד בדברים האלה. לחברה גם יוצאים מזה דברים אחר כך. עוד לא יצא לי לעזור לחברה או שחברה תעזור לי, בלי שאני אחזור הביתה עם משהו.

4 שיטות להתחיל לסנן חפצים להוצאה מהבית

הרעיון של מארי קונדו, להודות לחפצים על השימוש ועל הרגעים הטובים שלכם, עוזרת להיפטר מחפצים שהיו לכם רגעים יפים איתם אבל לא ישמשו אתכם יותר.

חוק השנה

האם השתמשתי בפריט הזה בשנה האחרונה? האם אני צפויה להשתמש בו בשנה הבאה?
כן – אחלה. לא – ביי בלי לחשוב פעמיים.
השנה כוללת בתוכה חגים, מזג אוויר משתנה, מצבי רוח.

שלוש ערימות

לוקחים את החפצים שאתם רוצים לסנן וממיינים לשלוש ערימות. ערימת להשאיר, ערימת להוציא וערימת אולי.

כדאי שערימת ה"כן" לא תהיה ערימת "נראה לי שסבבה" אלא ערימת "כן!" (עם סימן קריאה). אחרת – יש מצב שמקומם ב"אולי".

את ערימת ה"אולי" אפשר להעביר אחר כך לקופסא ולחשוב על זה בהמשך, או בסוף הדיקלאטרינג. זה יתן לכם זמן לחשוב האם אתם צריכים אותם והם חסרים לכם.

נסו בעצמכם

זאת שיטה שעובדת עם דברים כמו בגדים, אקססוריז וכלי מטבח. תשתמשו בדברים האלו: לכו עם הנעליים, תלבשו את השמלה, תאכלו בכלים האלו. הם משמחים אתכם? להשאיר. הם סתמיים לכם או לא באמת עובדים? אפשר להיפרד.

יעדי דיקלאטרינג

תציבו יעד: לכל סוג קלאטר תגדירו מספרית או אחוזית כמה אתם הולכים לסנן. למשל "אני הולכת להוציא 3 חולצות" או "אני הולכת לסנן 20% מהכוסות".

למרות חיבתי ליעדים מדידים, אני פחות מתחברת לגישה הזאת. זאת גישה קצת קיצונית ומבחינתי שאלת הנפח יותר משמעותית משאלת הכמות. אני כן עושה כבר שנים משהו דומה עם בגדים כשעל כל בגד שאני מכניסה – אני מוציאה בגד מאותה קטגוריה.

דברים שקל לסנן

אם אתם רוצים להתחיל להוציא דברים חפצים מהבית ולא בטוחים מאיפה להתחיל או שאתם כשירים לזה, כמה דברים שיחסית פשוט לסנן החוצה בלי להתלבט:

דברים שתאריך התפוגה שלהם עבר מזמן: שימורים, איפור, מוצרי קוסמטיקה. לפעמים זה כסת"ח משפטי, לפעמים זה באמת פחות טוב. פעם מצאנו אצל סבתא שלי פופקורן שתוקפו פג קצת לפני שאחותי נולדה. היא היתה אז בערך בת 10.

תבלינים: לתבלינים יש תאריכי תפוגה, בדרך כלל שנתיים-שלוש, ויש מצב שהם יאבדו את הארומה גם קודם, תלוי בתנאי האחסון. אם יש לכם תבלינים שאתם בקושי נוגעים בהם כי אין לכם מושג מה הם – תעיפו אותם. אותו דבר תבלינים שלא בתוקף.

דברים בלויים: בגדים שכבר מעליב לתרום אבל יש להם קרעים, הבד נשחק מרוב כביסות, התפרים של הנעל כבר פרומים.

כפילויות: יש דברים שיש לנו פעמיים. למשל שני מספריים זהים שאנחנו משתמשים רק באחד. להיפטר מאחד ולהשאיר את הטוב ביניהם. וגם: למה אתם צריכים שני עותקים של הספר ימי ציקלג? או שלוש צלליות בגוון ממש דומה?

כבלים: שלושה כבלים של אינטרנט קווי? באמת? מתי הפעם האחרונה שהשתמשם באחד כזה? יאללה ביי. אותו דבר מטענים לטלפונים שאתם כבר לא משתמשים בהם. וטלפונים שלא תשתמשו בהם שוב, למשל כי הדבר הכי מתקדם שיש בהם הוא סנייק. מה הסיכוי שתעזבו את הסמארטפון שלכם לטובתם עוד 5 שנים? גם מהכבל שכבר נקרע מרוב שהוא איתכם בתיק ויש לכם עוד שניים בבית.

קופסאות בלי מכסה, מכסים בלי קופסה: עורכים מפקד ובודקים שלכל קופסה יש מכסה ושלכל מכסה יש קופסה. אין? ביי. אפשר לשים בצד את כל הבודדים ולעשות את זה שוב בפער של כמה ימים, לוודא שלא התחברו קופסאות או מכסים בשטיפת הכלים.

גרביים בודדים: מה אגיד ומה אומר. כמו הקופסאות, אפשר להשאיר את שקית הבודדים עוד כמה ימים כדי לוודא שהבאשערט של אף אחת מהן לא נמצא בכביסה.

מה עושים עם החפצים אחר כך?

מסירה

יש דברים שמסרתי דרך קבוצות פייסבוק ייעודיות, קבוצת ווצאפ שכונתית, או העליתי להעלות לאתר אגורה (לפעמים הכל ביחד וכל הקודם זוכה). הכל שאלה של כמה מהר אתם רוצים להיפטר מהם, כמה הם שווים מבחינתכם וכמה אתם רוצים עוד כסף.

יש דברים שהיה לי חשוב לפרסם בקבוצות ספציפיות, למשל חמש כוסות שהבאתי מאתיופיה. לא רציתי שמישהו יהפוך את הכוסות השוות האלה לעציץ לפרח בודד לפני שאני מנסה למסור אותן בקבוצה של אנשים שיעריכו.

חפצים למסירה
מודעת מסירה שפרסמתי בקבוצה שתעריך את החפצים האלה יותר ממני

ככה מסרתי גם כמעט 20 כוסות צ'ייסר חזקות שעידן קיבל מחברים שלו שסגרו בר (שמרנו שתיים למזכרת) ומסגרות של תמונות שאמנם הגיעו ממקס סטוק אבל שימשו לסימון השולחנות בחתונה שלנו ולכן לא רצינו שילכו לפח.

אפשר לשים במרכזים לתרומה כמובן. לי לא קריטי אם אני תורמת את זה דרך אגורה, קבוצת פייסבוק או עמותה, אבל יש כאלה שלהעביר לעמותה יהיה להם יותר קל מאשר להתחיל לנהל פניות ולתאם איסופים.

לזרוק לפח

דברים אחרים לעומת זאת – כן הלכו לפח. דברים כמו זבל שהצטבר וגם ניירת אבל בעיקר דברים שכבר לא במצב למסירה, כמו בגדים בלויים או תבלינים שלא נשארה בהם טיפת ארומה.

למכור

אני כאמור בעיקר מסרתי את החפצים שלי, אבל מכירת חפצים יד שנייה היא דרך לגיטימית להכנסה נוספת (או לפחות לקבל בחזרה חלק מהכסף שהוצאתם עם השנים).
אפשר למכור דרך מרקטפלייס בפייסבוק , אתר יד2, או קבוצה כלשהי.

מריסה היא יוטיוברית מינימליזם מצליחה מאוד, וזה סרטון יחסית מוקדם שלה. היא מספרת שהיא היתה אגרנית סנטימנטלית: אמא שלה נפטרה בילדותה ואבא שלה נפטר במהלך הקולג' שלה. היא נשארה עם בית ומלא חפצים וזכרונות. בשלב כלשהו, היא היתה צריכה למכור את הבית, והרבה מהחפצים עברו לדירה הקטנה שלה.

כמה שנים אחר כך היא עברה עם בעלה (הסיני, במקור) ושני ילדיהם מארה"ב לברלין, שם גרה המשפחה שלו היום. כמשפחה של ארבע נפשות, הם עשו את זה עם שמונה מזוודות בלבד. היא מתארת את עצמה כ"אגרנית שהחלימה והפכה למינימליסטית". הסרטונים הראשונים שלה מוקדשים לקלאטר שהיא מכרה, בכמה אלפי דולרים בסך הכל. זה אחד תכליתי יותר על איך למכור את הקלאטר:

מה זה דיקלאטר?

אין לזה ממש מילה בעברית, אבל המשמעות הכי קרובה היא לקחת את החפצים שלנו, לסדר ולסנן אותם- באלו מהם אנחנו עדין מעוניינים ולהפטר מאלו שאנחנו לא מעוניינים בהם.

אני רוצה להוציא חפצים מהבית אבל לא יודעת- ממה כדאי להתחיל?

כדאי להתחיל מדברים שיחסית פשוט לסנן החוצה בלי להתלבט כמו למשל מוצרים פגי תוקף, דברים שיש לכם פעמיים וגרביים בלי זוג. אחר כך אפשר להתקדם לדברים שלא השתמשתם בהם.

* כל האמור באתר הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ. אנחנו לא יועצי השקעות, סוכני ביטוח או יועצי פנסיה, אנחנו כן אוהבים שלאנשים יש יותר כסף פנוי ושמחים לעזור בזה.

תמונה של ליאור שפירא

ליאור שפירא

מקדמת אתרים בגוגל (SEO), קוראת עיתונות כלכלית מגיל 14, מנהלת עסק ומשק בית. מאמינה בתכנון קדימה, בעצלנות מתוכננת מראש ושעבודה נועדה לשרת את אורח החיים שאנחנו רוצים. שמחה שיש לאנשים יותר כסף פנוי ודברים טובים לעשות עם הזמן שלהם.

המלצה מסחרית לעזרה הדדית

לפתיחת חשבון מסחר באקסלנס טרייד שדורשים את ההון הכי נמוך לפתיחת תיק (20K). אני אשמח שתפתחו אותו דרך הקישור שלי. כשנרשמים דרכי מקבלים, חוץ מכל ההטבות למצטרפים חדשים, גם 100 ש"ח מתנה. להצטרפות

המלצות קריאה

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר. גלו משהו חדש!

לקריאה נוספת

להגדיל חסכון ב-5 צעדים פשוטים

1. מלאו את הפרטים
2. פתחו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות עם הטבה בדמי הניהול
3. בנו את התמהיל המתאים לכם ביותר בעזרת היועצים של טרפז פיננסים
4. הפקידו כסף עד סוף השנה
5. הגדילו את החסכון שלכם.

ימים
שעות
דקות
שניות

עד סוף השנה

* ההטבה גם לשכירים וגם לעצמאים
** ההטבה ללא עלות מעבר לדמי הניהול

ב-31.12 נגמרת שנת המס וההפקדה מתאפסת. חבל לפספס שנה.

עוסקים פטורים? חושבים על פתיחת עוסק?

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים