עידן ואני מדברים על הנוודות הזאת כמעט שנה. עוד לפני שהתחתנו. אני רציתי לצאת והוא זרם איתי. אמרנו שנתחיל חודש בחו"ל ומשם נגור בכמה מקומות שונים בארץ.
ההכנות לטיול הן החלק הפחות פוטוגני, אבל הוא מאוד חשוב. זה כולל את כל מה שלא רואים אבל צריך לארגן לפני שמצטלמים ומספרים:
- מתי טסים
- היעד
- מיקום בתוך היעד
- מסמכים
- אריזות
על לקפל את הבית ולארוז לקראת הטיסה אכתוב אנשאללה לקראת הטיסה, בינתיים יש לי פוסט על דיקלאטרינג, סינון חפצים מהבית – בידיעה שהאריזות בוא יבואו.
מועד: מתי נתחיל
מתי לצאת: מה שקבע את יעד הטיול הוא רשיון הנהיגה של עידן. רצינו שעידן יוציא רשיון נהיגה. אחרי שעבר טסט נתנו לבעל הדירה התראה. זה נתן גם לנו זמן להתכונן נפשית. חודש מהטסט יצא דקה לפני פסח, ולשמור כשל"פ בחו"ל זה פחות שווה. אז אמרנו שנטוס מיד אחרי.
יעד: איפה נתחיל את הנוודות שלנו
רצינו לטוס למקום לא שגרתי. מהמקומות שלא עולים באוטומט כששואלים "לאן אתם טסים". בניגוד לחופשה בסנטוריני, שהיא יעד תיירותי סטנדרטי או מקומות באירופה. התכנית המקורית היתה בכלל תאילנד, אבל הבנו -שעם הלחות שתהיה כשטסים לתאילנד במאי, כבר אפשר להישאר בגוש דן. אז תאילנד ירדה מהפרק.
חודשיים לפני שטסנו, הבנתי שגם עידן לא מת על הרעיון של תאילנד. נחמד לו, אבל לא נוצצות לו העינים. אז שאלתי אותו איזה יעד ישמח אותו אקטיבית. לקח לו זמן, אבל בסוף הוא בא עם איסטנבול.
עכשיו כשאמרנו "איסטנבול", אני מחוייבת בטאבו לשים את השיר הזה על איסטנבול (שהיתה קונסטנטינופול ועכשיו היא איסטנבול, לא קונסטנטינופול). אני מזמזמת אותו כבר כמה ימים אז כדאי שגם אתם:
האם אינסטנבול בטוחה לישראלים?
הבטחון היה הדבר הראשון שביררנו. עידן בדק עם קולגה שלו בגלובס, ניל אלמס, אני שאלתי בקבוצה של נוודים דיגיטליים ובדקתי מה אנשים אומרים בעוד אתרים, ועושה רושם שכן. כשאמא שאלה מפורשות חברה שלה שהיתה שם, היא אמרה שזה אחלה, ושהיא לא הרגישה בטחון – זה היה כי היא הלכה ב-11 וחצי בלילה ברחוב חשוך.
רוב מי שטסו איתנו היו ישראלים יהודים. אנחנו שומעים עברית בערך פעם ביום, וכולם פה ידידותיים מאוד. הבסטי החדש שלנו הוא מוכר תבלינים מצרי שאני מפטפטת איתו על אוכל בערבית שבורה וכשחסרות לי מילים אנחנו עוברים לאנגלית. אוכל הוא שפה בינלאומית.
איפה ישנים באיסטנבול?
איסטנבול היא עיר של 15 מליון תושבים. זה יותר מכל ישראל והרש"פ ביחד. לעיר יש חלק שיושב באירופה וחלק באסיה, ויש לה כמה מרכזים.
התכנית היתה לישון בעיר העתיקה, בפתיח, ולחפש דירה עם נוף לים. התגובות בציוץ של עידן (שצירפתי כאן) הורידו אותנו מזה. במקום זה, הציעו לנו לישון באזור של כיכר תקסים (Taksim), בשכונה שנקראת Beyoğlu. סיפרו לנו עליה שזאת "שכונה מגניבה, ידידותית לזרים עם תחבורה נוחה". מה שלא ידענו הוא כמה הכל קרוב ונגיש. אני ממש ממש ממליצה!
איך בחרנו דירה באיסטנבול
אז צמצמנו למדינה מסוימת, לעיר מסוימת ואז לאזור מסוים. עכשיו מה בתוך האזור הזה?
רצינו לחוות את העיר, ומלון זאת חוויה מנוכרת מאוד אז הלכנו על איירבנב. כשמכניסים את האזור – האתר כבר יודע למצוא לנו לבד מקומות באזור כיכר טקסים.
כשהזמנו דירה לפרקי זמן ארוכים, גילינו שיש הנחה. יש דירות שהיו בהנחה של כמה מאות שקלים ויש דירות שהיו בחצי מחיר. זה יצא יותר יקר מהשכירות שלנו לדירת שלושה חדרים בגבעתיים, אבל כשמוסיפים לזה חשבונות וארנונה, ההבדל הוא מאות בודדות של שקלים.
אחרי שהגדרנו את התקציב המקסימלי, עידן סימן לב ליד 10 דירות שנראו לו. משם הוא העביר אלי לעוד סינון. אל תפחדו לפסול. אתם צריכים רק דירה אחת. כמה שתהיו יותר בררנים – סיכוי יותר גבוה שתמצאו משהו שמתאים לכם.
יש לי חוק: זוג צריך דלת. בטח זוג שלא הולך לישון באותה שעה. אז כל דירה שהיא חלל אחד או חדר וחצי – ירדה מהפרק.
פסלתי דירה כי הכל בה היה שחור ואדום. פסלתי דירות שלא היתה דלת. בגלל שאנחנו באים לעבוד, פסלתי מהר מאוד דירות שלא היה שולחן נוח לעבודה עם שני לפטופים. מאחר שעדיין היו יותר מדי אופציות, פסלתי דירות שהיה בהן חלון אחד מוזר.
עידן גם חובב מרפסות. לא מצאנו אף דירה עם מרפסת אבל מצאנו דירה עם מרפסת משותפת. שלחנו הודעה לבעלי הדירה כדי לוודא מולם:
- האם בחדר השינה יש דלת (מהתמונות זה לא היה מאוד ברור)
- האם יש שקע חשמלי במרפסת
הדירה שנבחרה, אגב, היא זאת.
טיפ לבחירת דירה: אותה דירה דרך פלטפורמות שונות
באיירבנב יש גם מארחים ביתיים אבל גם מלונות בוטיק. אם המארח שלכם הוא מלון או ריזורט, הייתי מחפשת בגוגל את השם. בדקתי אפשרות להזמין את אותו בחדר בדיוק גם בבוקינג.קום – ובבוקינג.קום לא היתה הנחה בכלל. כלומר היינו משלמים איזה 2,500 ש"ח יותר אם היינו מזמינים אותו דבר דרך בוקינג.
ככה נראה חלק מתוצאות החיפוש בגוגל כשמחפשים את שם חברת האירוח אפשר לראות עוד דירוגים, השוואות, מחירים וכו'.
הבעיה שמתישהו צריך להחליט. לפומו אין סוף. יותר חשוב להחליט מלא להחליט.
התחלנו כבר לחפש את היעד הבא, סאבלט בירוחם. אם נצטרך כמה ימי גישור בין דירות – נהיה אצל ההורים שלי. אבל בינתיים – איסטנבול.
תוקף דרכון
כדי להיכנס לטורקיה, הדרכון שלכם צריך להיות בתוקף לחצי שנה לפחות. אצלי זה לא היה המצב, ושמנו לב לזה שבועיים לפני הטיסה אז נסענו לנתב"ג להוציא לי דרכון זמני.
הדרכון הזמני בתוקף לשנה. אפשר להוציא אותו רק פעם אחת בחיים.
איך מוציאים דרכון זמני בנתב"ג
מוציאים דרכון ברשות האוכלוסין בנתב"ג. רשות האוכלוסין נמצאת בטרמינל 3 (לא טרמינל 1, שהוא הטרמינג "הרגיל"), בקומה 2. כל העובדים ידעו להכווין אתכם לשם.
אפשר להוציא דרכון זמני עד 48 שעות לפני הטיסה. כדאי לא להגיע ביום הטיסה אלא יום קודם, כי זה לוקח זמן. לנו לקח שעה וחצי, יש כאלה שחיכו גם יותר.
צריך להצהיר שטסים תוך 48 שעות, ומי שנוסע לסיני ולא עולה על מטוס – שיראה הזמנה של מלון או משהו. מאיתנו לא ביקשו מאיתנו להראות כרטיס טיסה, אבל אלו ההנחיות שהעובד מאחורי הדלפק נתן למישהו שהיה רק שאלה.
יש במקום מכונה שמצלמת תמונות פספורט, לא צריך ללכת להצטלם מראש. מה שכן: המכונה לא נגישה. יש גם מכונה נגישה במקום אחר בטרמינל, בקומת הכניסה לדעתי. יש פרטים נוספים בשרשור המלא בטוויטר.
ביטוח בריאות
לא היה לי כוח לשאול את כל האינטרנט ואחותו איפה עושים ביטוח בריאות לחודש בחו"ל. נכנסתי ל-wobi, הזנתי את הפרטים של שנינו וקיבלתי הצעות מחיר. ליתר בטחון ביקשתי הצעה גם מחברת כרטיסי האשראי (מקס), שנתנו את ההצעה הכי יקרה, שמקיפה כמו כל ההצעות פה:
חבילת שיחות
חבילת שיחות לחו"ל אפשר לעשות מהארץ. החבילות זולות מאוד והאינטרנט בישראל באופן כללי לא יקר. באיסטנבול יש וייפיי בכל מקום, אז אם לא עשיתם חבילה – אפשר להסתדר. אני בחרתי לעשות חבילה בשביל לנווט בתחב"צ בעיר.
רשיון נהיגה בינלאומי
בסנטוריני אפשר היה לשכור טרקטורונים, אבל רק אם יש לך רשיון נהיגה שתקף גם בחו"ל. לא היה לי והתבאסתי על זה, וזה הגביל את התנועה שלנו באי. חלק מהפקת הלקחים היא לעשות אחד, ליתר בטחון.
או לפחות זה מה שרציתי לעשות, אבל גיליתי שאין דרך לעשות את זה אונליין, וללכת לעשות רשיון, פיזית, היה קדר רציני מדי. במקום זה אני סומכת על התחב"צ. בחרנו את המיקום גם לפי הנגישות בתחבורה ציבורית, וזה לא מאכזב.
כסף מקומי
למי שאין כוח ללכת לצ'יינג', ויודע שהצ'יינג בנתב"ג יקר פיצוצים, אפשר להזמין מראש מט"ח לבנק הפועלים שבשדה. הבנק נמצא בדיוטי פרי. זה פתוח ללקוחות כל הבנקים, שזה אחלה כי אנחנו לא לקוחות של בנק הפועלים. אפשר להזמין כאן.
זה כרוך בעמלה, אבל זה נוח.
אם בכרטיס האשראי שלכם אין צ'יפ (ווייפיי) – הוא לא יעבור פה. בדקתי. בהתחלה חשבתי שזה בגלל שיש לי ויזה של מקס, ולאיש שלי (שהכרטיס שלו עבר) יש ויזה של כאל, אבל הסיפור הוא באמת רק הצ'יפ של הוייפיי.
שקע חשמלי בטורקיה
שקעי חשמל בטורקיה דומים מאוד לאלו בארץ, רק שבארץ יש 3 חורים לכניסה ובטורקיה שניים. לרוב מכשירי החשמל שלוקחים במזוודה (בעיקר מטענים לטלפונים) זה לא משנה, אבל יש מטעני לפטופים שיש להם תקע של שלושה חורים. במצב הזה – תתארגנו על מתאם. כדאי לעשות את זה לפני שמכניסים דברים למזוודה.
מזג האוויר באיסטנבול
כמובן שכדאי לבדוק בתחזית. אנחנו חשבנו שזה יהיה כמו בארץ – וטעינו. קריר פה יותר. לא קר ברמה של מערב אירופה, אבל עד אמצע מאי היינו עם סוודר (וסנדלים). ולפחות כשאנחנו היינו, לא סבלנו מהלחות פה. אולי כי אנחנו לא בקיץ.
זאת תחזית מזג האוויר באיסטנבול לשבוע הקרוב:
איסטנבול תחזיתעוד דברים לדעת לפני שטסים לטורקיה
וייפיי: יש בכל מקום והוא ממש אחלה.
אנגלית: פחחח. הצחקתם אותם. גם אנשים שעובדים עם תיירים בקושי מדברים אנגלית. אפשר להסתדר עם גוגל טרנסלייט ופנטומימה אבל קשה לנהל שיחה מעניינת.
ויש גם דברים לדעת כשמגיעים לאיסטנבול.