הרבה עצמאים, ואני הייתי ביניהם, פוחדים לעבור מעוסק פטור לעוסק מורשה. קצת לפני שהפכתי לעוסקת מורשית, חבר אמר לי "הדבר הכי טוב שקורה כשאת הופכת לעוסק מורשה הוא שאת מפסיקה לפחד להפוך לעוסק מורשה".
אלו דברים שהסביר לי רואה החשבון שלי ושלמדתי בעצמי כשהפכתי מעוסק פטור לעוסק מורשה, אי שם בספטמבר 2020.
מתי הופכים לעוסק מורשה
לעוסק מורשה הופכים כשמגיעים לתקרת המחזור של עוסק פטור. זה משהו באזור ה-100,000 ש"ח (הסכום עולה עם הזמן בגלל שהוא צמוד למדד המחירים לצרכן). ב-2023 זה 107,692 ש"ח.
אתם לא הופכים לעוסק מורשה אוטומטית, אלא צריכים לדווח לרשות המיסים ולמע"מ שהפכתם לעוסק מורשה כשאתם מגיעים לתקרה הזאת.
אני לא יצרתי איתם קשר בעצמי אלא 2,000 ש"ח לפני שהגעתי ליעד, אמרתי לרואה החשבון שלי שיהפוך אותי לעוסק מורשה.
כשרואה החשבון עדכן אותי שהוא הפך אותי לעוסק מורשה, הבאים שעדכנתי היו החברה שדרכה אני מוציאה קבלות. זה חשוב כדי שיתחילו להוסיף לי מע"מ בקבלות, ויתנו לי להוציא חשבוניות מס.
לא גובים מע"מ בדיעבד
ההבדל היחיד בין עוסק פטור לעוסק מורשה מבחינת מיסוי הוא שעוסק מורשה גובה מע"מ, שעוסק פטור לא גובה. זה ההבדל היחיד מבחינת מיסוי. אם ההכנסה מספיק גבוהה כדי לעבור את מדרגת המס – גם משלמים יותר מס הכנסה וביטוח לאומי, אבל זה כבר קשור לגובה ההכנסה ולא לעוסק פטור או מורשה.
הפכתי לעוסק מורשה בספטמבר. את המע"מ מוסיפים רק על כסף שנכנס מאז שהופכים לעוסק מורשה. אתם לא צריכים להוסיף מע"מ בדיעבד. כל הכסף שקיבלתי בינואר עד אוגוסט – נשאר כמו שהוא. התחלתי להוסיף מע"מ רק על תשלומים שקיבלתי בספטמבר.
ניהול עוסק לעצמאים מתחילים
מה צריך כדי לפתוח עוסק; דרכים חוקיות לשלם פחות מס; תמחור כמו מקצוענים; למקסם את רואה החשבון; ועוד
סדר תשלומים
בשלב שאתם יודעים שאתם צריכים לקבל כסף מלקוחות אבל לא בטוחים אם תצטרכו לגבות מהם מע"מ, כמה עצות טובות שקיבלתי:
מה לכתוב בדרישת תשלום
בדרישות התשלום ובהסכמי העבודה תוסיפו משפט על זה שמע"מ יתווסף לפי הצורך. הנוסח שלי היה "מע"מ יתווסף במידת הצורך (הערכה: 1.9)"
ממי לבקש כסף קודם
לעמותות, אנשים פרטיים ועוסקים פטורים – מע"מ מייקר את העבודה. לעוסקים מורשים ולעסקים זה לא משנה, ויש מצב שזה אפילו יותר טוב להם.
ללקוחות שהיו לי שהם עמותות אמרתי שאני בדרך להפוך לעוסק מורשה, ואם הם רוצים את העסקה בלי מע"מ – הצעתי שישלמו לי לפני תאריך מסוים, גם אם זה אומר לשלם לפני שהעבודה גמורה.
ללקוחות שהם חברות או עוסקים מורשים גם אמרתי את זה, וביקשתי מהם, אם זה מקובל עליהם, שידחו את התשלום לאחרי שאהפוך לעוסק מורשה כדי שלעמותות יהיה זול יותר. זאת בקשה לגיטימית, בטח כשאתם מנמקים את זה. מי שלא יתאים לו – לא ידחה את התשלום.
דרישת תשלום מול חשבונית מס
עוסקים מורשים מתחילים להתעסק עם סוג נוסף של מסמך: חשבונית מס.
כשהייתי עוסקת פטורה ולקוחות ביקשו ממני חשבונית מס, אמרתי להם שעוסקים פטורים מוציאים דרישת תשלום ושאין חשבונית מס אצל עוסק פטור.
גם בתור עוסק מורשה, כשלקוחות מבקשים ממני חשבונית מס – אני מוציאה להם דרישת תשלום (אלא אם ממש חשוב להם שאוציא דווקא חשבונית מס).
הסיבה היא שכשאני מוציאה חשבונית מס – אני מתחייבת לשלם מס על העסקה, גם אם עוד לא קיבלתי את הכסף. אם הוצאתי חשבונית מס, אני משלמת מיסים על כסף שעוד לא קיבלתי. לא מגניב.
כשאני מוציאה דרישת תשלום" – אני לא משלמת מס, ולמעט מקרים חריגים – להנהלת החשבונות לא אכפת, העיקר שיש להם מסמך שאומר שהם חייבים לי כסף.
מתי אני כן מוציאה חשבונית מס?
אחרי קבלת התשלום. עוסק פטור מוציא קבלה, עוסק מורשה, אם לא הוציא חשבונית מס קודם – מוציא חשבונית מס/קבלה זה מסמך אחד שהוא גם חשבונית מס וגם קבלה. אין לי בעיה לשלם מס על כסף שכבר קיבלתי.
יש הרבה תוכנות לניהול חשבונות, אני משתמשת בסטמיט. הם נורא נורא נוחים, ויש להם 10 מסמכים חשבונאיים בחינם בחודש. אם תירשמו דרך הקישור שלי זה יעזור לי מאוד, ולכם זה לא עולה שקל אקסטרה.
לעבור מעוסק מורשה לעוסק פטור
טכנית זה אפשרי, אבל זה לוקח יותר זמן. צריך במשך שנתיים לא לעבור את תקרת ההכנסות של העוסק הפטור. כלומר אם הפכתם לעוסק מורשה ב-2022, אתם תצטרכו ב-2023 ו-2024 לא לעבור את תקרת ההכנסות של העוסק הפטור, ואז ב-2025 תוכלו להיות עוסקים פטורים שוב.
לסיכום, או: למה להפוך לעוסק מורשה
אתם הופכים לעוסקים מורשים כי החוק מחייב אתכם להפוך לעוסקים מורשים, כי העסק שלכם הרוויח מספיק כסף בשביל זה. זה דבר נפלא. פתחתם עסק בשביל להתפרנס, תהנו מזה.
ואני מציעה גם באופן אובייקטיבי ומאוד לא משוחד להציץ בסילבוס של קורס ניהול העוסק שלי. כל הטפסים שצריך, איך לשלם פחות מס, והקורס גם במחיר סופר נמוך עכשיו:
ניהול עוסק לעצמאים מתחילים
מה צריך כדי לפתוח עוסק; דרכים חוקיות לשלם פחות מס; תמחור כמו מקצוענים; למקסם את רואה החשבון; ועוד
לקריאה נוספת
- מתי לפתוח עוסק? פטור (ואם לא עוסק פטור – מה כן?)
- למה אני מעדיפה להעסיק פרילנסרים?