הלימונים הם גאוות תושבי סורנטו, עיירה במחוז קמפניה בדרום איטליה, שעה וחצי דרומית מנאפולי וחצי שעה מפומפיי.
אחד הדברים הטעימים שהם מכינים ממנו בבית, ושלא בטוח שתמצאו בחנויות, הוא פסטו לימון.
הפסטו הקלאסי הוא אמנם פסטו בזיליקום, אבל אפשר להכין פסטו מכל מני דברים. לא מצאתי את הקשר האטימולוגי בין Pesto האיטלקי ל-Paste (ממרח או משחה) באנגלית, אם אחד מגיע מהשני או שיש להם אבא משותף – אבל אי אפשר להתעלם מהקשר.
זה מתכון לפסטו לימון מהמטבח של פיונה וברברה שהעבירו לחמותי ולי סדנת בישול של 5 שעות אצלן בבית:
לצנצנת קטנה של פסטו לימון:
100 גרם שקדים (עדיף קלופים אבל אף אחד לא יתלונן)
גרידה מרבע לימון
מיץ מלימון שלם
פרמזן לפי הטעם (לגרסה טבעונית הייתי מחליפה בשמרי בירה)
שמן זית לפי הטעם
לערבב ביחד במעבד מזון. אפשר להתחיל מכמות קטנה של שקדים וכמות גדולה של נוזל ולאט לאט להוסיף עוד מוצקים (שקדים ופרמזן).
המרקם של הפסטו הזה הוא פירורי ומוצק. למי שמעדיף דליל – אפשר להוסיף יותר לימון ושמן זית.
אופציה לא איטלקית ולא אורתודוקסית שאני מקווה שאיש לא יגלה להן לעולם: למרקם קרמי וחלק, תוסיפו טופו ותנו לממרח לישון לילה במקרר.