יש שני סוגים של זעפרן: זעפרן אירני, שהוא הזעפרן האיכותי והיקר, וזעפרן אזרי (או טורקי, או איך שלא תקראו לו). חוטי הזעפרן האדומים והשווים עולים הרבה (25-35 ש"ח לגרם) אבל צריך מעט מעם לטעם חזק.
אם אתם חסים על ממונכם או רוצים לעשות ניסויים בחומר הגלם הזול יותר – הזעפרן האזרי עולה הרבה פחות, ונמכר באזור ה-50 ש"ח לקילו. לשם השוואה, כורכרום, קרוב משפחה של הזעפרן, נמכר באזור 40 ש"ח לקילו. אפשר למצוא אותו בחנויות תבלינים.
אז קודם: מה הופך זעפרן ליקר כל כך, ומה ההבדלים בין שני סוגי הזעפרן (עמדתי עם שניהם והשוויתי). אח"כ: מה אפשר להכין עם זעפרן?
מנות
פאייה
פאייה היא המאכל הלאומי של ספרד. בדרך כלל מדובר באורז עם פירות ים, שמבושל בזעפרן. אפשר להחליף את פירות הים בדג.
מכינים ריזוטו כרגיל: אורז (אני משתמשת באורז עגול, נראה לי שהספרדים לא); פלפלים אדומים שמדגישים את הטעם של הזעפרן ואנחנו רגילים לאכול אותם עם דג בגלל הדג המרוקאי
לעוד רעיונות למתכוני דגים
מתכון לפאייה דג לעצלנים (3-4 מנות תלוי ברמת הרעב)
הערה חשובה: אם זאת פעם ראשונה שלכם פה, אני כותבת הכל בערך. האג'נדה שלי היא מתכונים לאנשים שלא טורחים להיצמד למתכון ולא מתייחסים לבישול כאל מדע מדוייק. הפרופורציות של הכל תמיד תלויות בכמה אתם אוהבים את חומרי הגלם הרלוונטיים ואת הטעמים.
אני לא יודעת אם זה המתכון הכי ספרדי שיש. אם יש לכם מתכון יותר טוב – תחגגו. לי המתכון הזה טעים וזה מה שחשוב.
תצטרכו:
- כוס אורז, זעפרן, פלפל אדום או שניים (תלוי כמה אתם אוהבים וכמה גדול הפלפל), פטרוזיליה, 2 פילטים של דג לבן בלי עור. אפשר להוסיף עוד דג אם אתם ממש אוהבים.
- אפשר להוסיף: עגבניות; גזר
- נטגן קצת את הפלפלים האדומים (חתוכים קטן) על מחבת.
- נוסיף את האורז ונבשל אותו. אם יש לכם (ציר דגים או ירקות) – עדיף על מים. אני מחזיקה ציר במקפיא, מציעה גם לכם.
- מוסיפים זעפרן למי הבישול. כמה זעפרן? תלוי אם זה זעפרן איכותי אז קומץ (יעני מה שנכנס לכם בין שתי אצבות). אם זה זעפרן טורקי – כף גדושה בכיף.
- מבשלים הכל ביחד עשר דקות
- אחרי רבע שעה שמים פטרוזיליה, מוסיפים את הדג עד לסוף הבישול.
- אפשר לכסות את הדג בעוד פטרוזיליה או פלפלים. זה לא חובה, אבל נחמד שיש עליו משהו שנותן לו עוד קצת טעם.
ריזוטו זעפרן
תקראו לו ריזוטו איראני או ריזוטו ספרדי או אל תקראו לו בכלל, אבל גם ריזוטו אפשר להכין עם זעפרן.
הריזוטו הכי נפוץ בארץ הוא ריזוטו פטריות. אני מציעה לוותר על הפטריות בריזוטו הפעם. פטריות הן חומר גלם שנותן טעם חזק, ואני מציעה לפחות לפעם הראשונה – לתת לזעפרן לדבר. אם בכל זאת רוצים פטריות – הייתי צולה אותן קצת על מחבת ומוסיפה בהגשה. אם רוצים ירקות – פלפלים אדומים הולכים
פסטה שמנת-זעפרן
מנה שאכלתי במסעדה כשרה במילאנו. לא נכנסו ירקות לרוטב, רק ספגטי, שמנת, זעפרן ומלח. אולי גם פרמזן היה, אני כבר לא זוכרת. מאז בימים של PMS קשה כשאני בקרייב לפחמימות, מדי פעם אני מחליפה את מנת ההורמונים הקבועה שלי (פסטה שמנת פטריות עם עשן נוזלי) בפסטה זעפרן. אף אחד לא מתלונן.
קינוחים
כאמור, זעפרן הולך נפלא עם מתוק ואפשר להשתמש בו כדי לשדרג קינוחים.
גלידת זעפרן
לגלידריית מוסלין הירושלמית יש גלידת זעפרן במחזור הטעמים שלה. אם אתם בירושלים – ממליצה לקפוץ לסניף של מוסלין שנמצא ליד השוק ולטעום.
אם אתם מכינים גלידה בבית, גלידת זעפרן ביתית היא רעיון ששווה לנסות.
פודינג טפיוקה עם זעפרן
במשפחה שלי פודינג טפיוקה הוא קינוח לגיטימי. אפשר למצוא פניני טפיוקה בכל סופר, באגף של החומרים לסושי.
אני מכניסה גם זעפרן לתוך נוזלי הבישול (מים וקרם קוקוס)
עוגיית מחבת עם זעפרן
כשנחה עלי הרוח אני מכינה עוגיית מחבת עם זעפרן. מכינים כמו במתכון פה, אני מוסיפה כפית זעפרן טורקי כבר בשלב החמאה.
(אפשר למצוא את המתכון שלי לעוגיית מחבת פה). אפשר להוסיף למתכון גם שוקולד, אני חושבת שזה גונב את ההצגה.
מלבי זעפרן
נכון שמלבי צחור עם פס אדום למעלה שמנוקד בלבן וירוק זה המלבי הכי יפה. אבל אפשר לשחק עם הצבעים והטעם. קחו את המלבי הרגיל שלכם, תוסיפו לו כף זעפרן ותראו ישועות. וגם צבע כתום.