בצהרי ה-23.1 קיבלתי טלפון מהבנק. על הקו: נציג חסר סבלנות שאמר לי "יש לך זכויות במניית מגוריט*. זה יום המסחר, זה יום הניצול. תוספת הניצול היא 8.83 ש"ח ליחידה, זה יוצא בסך הכל 731 ש"ח".
ניסיתי להבין מה הוא רוצה מחיי. בחיים לא שמעתי על זכויות במניה או על מימוש זכויות במניה. כששאלתי אותו מה הכוונה, הוא ענה לי תשובה מאוד לא ברורה. כשניסיתי להבין עוד, הוא לא היה מאוד קואופרטיבי: אם את רוצה לנצל את הזכויות שלך – תגידי לנו עד ה-30 לחודש בשעה 1 בצהרים כי אז המוקד נסגר". "אני יכולה לעשות את זה בעצמי בלאומי טרייד?" שאלתי. "לא. רק בטלפון" הוא ענה.
כתבתי את תקציר השיחה תוך כדי, כי הבנק לא התכוונו להפנות אותי לחומר כתוב.
קניתי את המנייה קצת פחות משנה לפני כן ואם הבחור מהבנק לא התכוון לעזור לי, אני התכוונתי לעזור לעצמי.
*אני כותבת פה את שם המניה וסומכת עליכם שאתם מבינים שזה לא יעוץ, המלצה או עידוד לביצוע או אי ביצוע פעולה. שם המניה מצוין כדי שאני אוכל לתת לכם את כל הנתונים המלואים, כולל שווי וקישורים, כדי לעזור לכם ללמוד יותר טוב. אם הייתי מצנזרת מתוך רצון לכסת"ח – הייתם מקבלים מידע פחות טוב.
1. מה זה זכויות במניה
שלחתי ווצאפ לג'רמי קוטנר, חבר ומנהל השקעות לשעבר בבנק שגם כתב כאן על איך לנהל תיק השקעות. ושאלתי אותו:
היי, אני יכולה לשאול אותך מה הסיפור עם זכויות במניה?
התקשר אלי נציג של בנק לאומי שלא נשמע שממש בא לו להסביר לי. אמר שיש לי זכויות במניית מגוריט: "82.75 זכויות של המניה; תוספת הניצול – 8.83 ש"ח ליחידה, זה בטוטאל 731 ש"ח"אין לי מושג מה עושה עם המידע ואם רוכשת או לא, ומתוסכלת שכששאלתי מה זה "זכויות "הוא אמר בעיקר "זכויות זה כשיש לך זכויות במניה ואת יכולה לקנות"
זאת תשובה שקיבלתי מג'רמי:
אז את מחזיקה ניירות ערך בשם החברה או של חברה קשורה והיא הנפיקה (מתישהו) זכויות.
ממה שכתבת, נראה שעכשיו הגיע מועד מימוש הזכויות ולכן התקשר היועץ.תוספת הניצול היא הסכום שאת צריכה להוסיף כדי לקבל את הזכויות.
הזכויות יכולות להיות פשוט מניות או (וזה לעתים קרובות המצב) חבילה כלשהי של ניירות ערך של החברה (דוגמת מניה + כתבי אופציות למימוש עתידי).
חשוב להבין ממה מורכבות הזכויות. יש להן מספר נייר בדיוק כמו שיש לכל נייר ערך.
זכויות אפשר לממש/לנצל (את יכולה גם חלק – לא חייבת את כל הכמות שיש לך), לנסות למכור אותן ביום מסחר הזכויות (בד"כ יום-יומיים לפני תום המועד למימוש) או פשוט לתת להן לפקוע.
מחיר מניית מגוריט היום עומד (לאחר ירידה של כ-2.6% על) על 862.3, כך שיותר זול לך לקנות מניה בבורסה ולא דרך הזכויות (שם התוספת היא 8.83 ש"ח) אלא אם הזכויות כוללות כאמור עוד ניירות.אני לא מכיר את החברה אבל בגדול, אם את לא מעוניינת ב(עוד) מניות שלה, אפשר לומר ליועץ שינסה למכור את הזכויות – אולי תקבלי כמה גרושים, אבל סיכוי נמוך – הרי לכולם זול יותר לקנות דרך הבורסה (שוב, תלוי מה עוד יש שם בחבילה).
במילים אחרות: "זכות במניה" היא הזכות לקנות מניות נוספות של החברה – במחיר ידוע מראש. המחיר יכול להיות מחיר גבוה יותר מהמחיר שיהיה ביום המסחר הרלוונטי בבורסה והוא יכול להיות נמוך יותר, אבל אני לא צריכה לנחש מה יהיה המחיר.
2. מחיר מניה מצוין באגורות
אחת הסיבות שלא הבנתי על מה הנציג מדבר היה שהוא אמר שיש לי 82.75 זכויות של מגוריט, כל זכות ניתנת למימוש ב-8.83 ש"ח ליחידה. בסך הכל זה יוצא 731 ש"ח.
אבל תסתכלו על המספרים! השער הוא 862.3, השער וכל המספרים הם סביב ה-850-860. איך יכול להיות שכל המניות שאני זכאית לקנות, ביחד, הן 731 ש"ח – כשמניה אחת עולה היום, אחרי ירידות, 862.3 ש"ח?
ובכן, זה כי זה מחיר המניה באגורות. מחיר מניה בארץ יופיע ("יצוטט" בשפה מקצועית) באגורות. מחיר המניה הוא לא 862.3 ש"ח, אלא 8.623 ש"ח!
חדי אבחניה ישימו לב שאם מחיר המניה הוא 8.623 ש"ח, ולי מציעים לקנות אותה או במחיר הזה או לממש זכאות ב-8.83 ש"ח – מימוש הזכאות יהיה יקר יותר מסתם לקנות אותה.
3. מתי משתלם לממש את הזכות ולקנות מניה?
יש מצבים שבהם המחיר שאני כבעלת זכויות יכולה לקנות את המנייה יכול להיות יקר יותר מהמחיר שסתם אנשים בבורסה יקנו. זה קורה כי מחיר המימוש נקבע בעת הנפקת הזכויות – לפעמים חודשים או יותר לפני תום המועד לניצול. בינתיים המניה כבר עושה כמה סיבובים והשווי שלה משתנה.
לעתים קרובות, הזכויות כוללות עוד ניירות ערך של החברה מלבד המניה. ואז אולי כן כדאי – כל מקרה לגופו.
ג'רמי הציע לשאול את היועץ מה כלול בחבילת הזכויות: האם אלו עוד מניות, או דברים נוספים, אבל בסוף הוא מצא את כתב הזכויות בעצמו, באתר הבורסה. ממה שראינו, מדובר רק במניות נוספות.
השאלה האם לקנות במחיר המימוש או לקנות בבורסה תלויה בשני דברים:
- האם אני בכלל רוצה לקנות עוד מניות. אם כן – מתקדמים לשאלה הבאה.
- האם אני חושבת שמחיר המימוש (כלומר קניית המניה באמצעות הזכות שלי) יהיה יותר נמוך מהמחיר שלה בבורסה. אם כן – מימוש הזכויות, אם לא – לא לממש.
4. ברירת המחדל היא לא לממש את הזכויות במניה
"המועד האחרון למימוש" ו"המועד האחרון שאת יכולה להודיע לבית ההשקעות שאת רוצה לממש" הם שני מועדים שונים.
אני צריכה להודיע לבנק בשיחת טלפון, עד ה-30.1 בשעה 1 (כי אחר כך המוקד נסגר, ולא בא להם לאפשר לי לעשות את זה בלאומי טרייד).
ברירת המחדל היא לא לממש את הזכות, כלומר למכור את הזכות. הכסף מהמכירה עובר דוך לעו"ש שלי.
כשאני מוכרת, אני מקבלת כסף לפי מחיר המניה ביום המסחר.
אני לא מוכרת במחיר "רגיל", מחיר הזכויות.
5. למה הנציג של לאומי היה כל כך קצר ולא נחמד
אפשר להשמיץ את שירות הלקוחות הישראלי, אבל זה לא היה שירות לקוחות. זאת היתה שיחה יזומה של הבנק, לא נסיון לפתור או לדפדף הלאה בעיה שלי כלקוחה.
ההנחה הסבירה היא שאם לבנק זה היה משתלם – הייתי מקבלת מייל, סמס והודעה באזור האישי בבנק. הייתי מקבלת חומר כתוב ונגיש (או חצי-נגיש, בכל זאת בנק). והפעולה שהבנק היה רוצה שאבצע (לקנות או למכור) – היתה ברירת המחדל והפעולה הקלה לביצוע.
זה לא היה המצב. הנציג התקשר, הוא לא יכל לשלוח לי מייל, ולא היה שום דבר כתוב. חוסר הנוחות והשירותיות הזה מריח כמו משהו שהכריחו את הבנק לעשות. ואכן בדקתי, והעדכון הוא משהו שהרגולטור מחייב את הבנק לעשות. מבחינתם זה ניג'וס. עשר נקודות לי בזיהוי רגולציה, ועשר נקודות לרגולטור.
מה עשיתי:
המתנתי כמה ימים ולראות מה מצב המניה. התכנית היתה שאם היא תישאר נמוכה – אני לא אקנה. אם היא תעלה – הייתי עשויה לקנות במחיר המימוש.
זה לא חלק מתכנית ההשקעות של עידן ושלי. התכנית היא קודם כל למלא את קרן ההשתלמות ורק אז לחזור לשוק ההון. זה שזה לא חלק מהתכנית – זאת נקודה נגד המימוש.
בגלל שעד ה-30.1 המניה לא ירדה מתחת ל-8.83 ש"ח, לא השתלם לי לקנות עוד מניות.
ביום מימוש הניירות הזכויות שלי נמכרו וקיבלתי לחשבון סכום עתק עבור מכירת הזכויות שלי: שני קלים ותשעים אגורות. הלכתי לקנות לעצמי משהו יפה.