עשן נוזלי היא דרך טובה לתת טעם מעושן לאוכל, בלי באמת לעשן אותו. עד שהכרתי אותו, הטריק שלי היה פפריקה מעושנת – אבל יש גבול כמה אפשר להשתמש בה.
יש מאכלים שאפשר לעשן בבית, בעיקר מוצקים. אבל זה דורש עבודה. אני מחובבי העישון בסיר עם עלי תה, אבל זה טוב לדברים קטנים. לדברים גדולים יותר יש מעשנה שהיא יקרה ותופסת מקום ומצריכה גם נסורת עישון.
עשן נוזלי הוא פתרון טוב לדברים שלא מתאימים למעשנה כי הם לא מוצקים, לא מתאימים לבישול ארוך או כי אתם לא מעוניינים בבישול ארוך.
לטובת שומרי הכשרות: עשן נוזלי הוא כשר פרווה.
איפה מוצאים עשן נוזלי?
אפשר למצוא עשן נוזלי במעדניות ובמכולות מפונפנות, עם מוצרים שפונים ליוצאי בריה"מ ולפעמים גם בכאלו שמחזיקים מוצרים מהמזרח. הלא בהכרח כי בבריה"מ או במזרח השתמשו בעשן נוזלי, אבל אלו מעדניות שמחזיקות דברים לא טריוויאליים.
המקומות הקלאסיים לחפש הם טיב טעם ומזרח ומערב, אבל ממש לא רק בהם. פשוט להיכנס ולשאול אם יש. ראיתי וקניתי עשן נוזלי בחנות הדגים בכורזין גבעתיים, ב"קנקון" במודיעין וגם בסופר-שוק, בשוק מחנה יהודה בירושלים.
סופר שוק הוא אחד המקומות שמחזיק עשן נוזלי בעקביות, וגם כשלא היה להשיג – היה להם. עשיתי סרטון עם סיור שוק, על המקומות שאני אוהבת במיוחד. אם תלחצו על פליי – זה מתחיל רגע לפני שאני מתחילה לדבר על עשן נוזלי:
יצרני עשן נוזלי
אפשר למצוא בארץ עשן נוזלי של שתי חברות: Wright's בבקבוקון זכוכית שחור, ו-Colgin בבקבוקון פלסטיק לבן ואדום:
העשן של חברת Wright's גם יותר נפוץ וגם הרבה יותר טעים. הטעם שלו יותר עמוק ומרוכז. על הבקבוקון כתוב Concentrated seasoning, כלומר תיבול מרוכז, והוא עומד בהבטחה: זה לא סתם עשן, זה תרכיז עשן.
הטעם של העשן של קולגין יותר מדולל ופחות מעושן, ופחות התחברתי. קניתי אותו כי נגמר לי העשן ולא מצאתי בקבוקים של רייטס בחנויות הרגילות שאני קונה בהן.
הבקבוקון אמנם קטן, אבל הוא מחזיק המון כי משתמשים בכמות קטנטנה. זה חזק! אני שומרת אותו בשקית בתוך המקרר.
לעתים קרובות העשן הנוזלי יהיה ב"טעם" היקורי, כלומר העשן מופק משריפה של חתיכות עץ היקורי. לחובבים, יש גם נסורת עישון מעץ היקורי.
הכנת עשן נוזלי בבית
אפשר להכין עשן נוזלי בבית. הוא יהיה פחות מרוכז, אבל עדיין מעושן.
- לעשן משהו בסיר (אני למדתי לעשן בסיר מהמתכון הזה)
- בחיים לא השתמשתי בנסורת עישון, אלא תמיד משתמש בתיונים.
- בסוף התהליך נשארים נוזלים בתחתית הסיר. נעים מאוד, עשן נוזלי.
- אפשר להקפיא את העשען בתבניות קרח. רצוי לכסות את הנוזל בהקפאה, שהמקפיא שלכם לא יריח כמו שריפה.
רוטב שמנת ועשן נוזלי
הפוסט התחיל מזה שהטריק הקבוע שלי (חוץ מאבקת פטריות) הוא להוסיף עשן נוזלי לרוטב שמנת. בדרך כלל הרטבים האלו יחסית עדינים בטעמים, אבל פתאום לקבל בוסט של עישון לתוך זה – ואו. חווייה.
לצמחונים ושומרי כשרות פתאום יש אפשרות להנות מטעם בשרי, ולאנשים שאוהבים גיוון באוכל – גיוון באחד המתכונים הקלאסיים שיש.
צ'ילי נון-קרנה
לגרסה הטבעונית של צ'ילי קון קרנה. מכינים את המתכון הרגיל שלכם או איזה מתכון טוב שאתם מוצאים ברשת (כרגע באתר שלי אין מתכון כזה).
שני הטיפים שלי לשדרוג צ'ילי קון קרנה טבעוני הם להוסיף משחת מיסו לטעם עמוק יותר (אפשר גם שוקולד מריר אם אין לכם משחת מיסו) ועשן נוזלי.
מרק קטניות
כשנתתי בקבוקון לחבר, נשארתי לארוחת ערב. הוא הוסיף את זה למרק!
במרק הקטניות שהחבר הכין היה כורכום, בצל מטוגן, גזר, סלרי, גריסים עדשים כתומות – ושני טיפים שאני מברכת את דוב מורל עליהם: קינואה שמסמיכה את המרק, ועשן נוזלי שלא חשבתי לשים במרק עד שהוא עשה את זה.
פתיתים
גם אם פתיתים הם אוכל מטומטם וכיפי, להוסיף כפית עשן נוזלי זה רעיון מגניב. הככנתי פתיתים עם בצל, פטריות ועשן נוזלי. אני אהבתי, החברה שהכנתי לה אהבה, הילדה בת השלוש של החברה – פחות התחברה.
דברים בטעם בייקון
לא מכירה טעם של בייקון ובפעמיים שניסיתי לא הבנתי על מה ההתלהבות. אבל אומרים שזה עובד:
תערובת של סויה (למליחות), מייפל (למתיקות), עשן נוזלי (לעישון). קיבלתי המלצה על הכמויות הבאות: רבע כוס סויה; ארבע כפות מייפל; כף עשן נוזלי.
אפשר להשרות בזה דברים, לרבות דפי אורז, ואז לזרוק אותם למחבת עם שמן. טוענים שזאת גרסה טבעונית חביבה לבייקון.