תהליך קניית דירה: מדריך מסודר ופשוט לכל מה שצריך לדעת

המדריך לקניית דירה, בשפה פשוטה: איך בוחרים דירה, מה השלבים שצריך לעבור מרגע שהחלטתם ועד שהמפתחות אצלכם ביד. מבוסס על הנסיון האישי שלנו.

תוכן עניינים

במרץ 2023 נשבר לי ולעידן בן הזוג שלי ממגורים בשכירות. למזלנו, יכולנו לעשות עם זה משהו. היה לנו הון עצמי לדירה. אז קנינו דירה למגורים. ככה עשינו את זה.

רוב המדריכים שנתקלתי בהם נכתבו על ידי עורכי דין ולכן היו…. בלתי קריאים. המדריך הזה נועד לבני אדם רגילים. זה מה שאנחנו עשינו – השיקולים שלנו, ומה שלקחנו בחשבון ומה שלמדנו והיינו עושים אחרת. זה מדריך שנותן קווים לא רעים, אבל מן הסתם אי אפשר להקיף כל ניואנס במדריך כתוב.

בתחתית המאמר יש מדריך וידאו אם יותר קל לכם להאזין ולצפות במקום לקרוא. אבל גם שם – אי אפשר להקיף הכל.

ההנחה במדריך היא שיש לכם הון עצמי כלשהו. זה לא מדריך איך לקנות דירה בלי הון עצמי (יגידו לכם לקחת הלוואות. אל. זה רעיון גרוע. אתם חייבים הון עצמי, השאלה היחידה היא כמה).

הפוקוס פה הוא דירת מגורים יד שנייה. עם זאת, זה כן מדריך שיכול לעזור בקניית דירה להשקעה וגם בדירה חדשה מקבלן. בדירה להשקעה התהליך דומה גם אם חלק מהשיקולים אחרים, בדירה מקבלן יש עוד שיקולים ושלבים בתהליך שלא נגעתי בהם. אבל הרבה מהתהליך, במיוחד אחרי שהדירה נבחרה, זהה.

שלב 1: איפה אתם רוצים לגור?

השלב הזה הוא הבדל בין דירה למגורים לדירה להשקעה. כשקונים דירה להשקעה קודם בודקים כמה כסף יש ומה גובה המשכנתא (שאלו שני השלבים הבאים שעליהם אני מדברת). אבל כשזאת דירה למגורים – פה אתם מתחילים.

נקודת ההתחלה היא אזור בארץ, עיר או שכונה. אני מניחה שכשאתם חושבים על לקנות בית מגורים, אתם כבר יודעים פחות או יותר מה אתם רוצים מבחינת מפרט הדירה ואיפה היא תהיה, ומתוך זה מה חובה ברמת הדיל ברייקר ועל מה אפשר להתפשר.

הגבולות האלה עוזרים לכם להבין מה כן ומה לא – ולצמצם את הבחירה; אם יש פיצ'רים שמייקרים את הדירה ולא חשובים לכם – חבל להתאמץ עליהם סתם. כמובן שהכל צריך באמת להיות מתואם אליכם, כי אתם תצטרכו לגור בה בסוף. אז כדאי שתהיו ברורים עם עצמכם מה באמת חשוב לכם ועל מה אתם לא מתפשרים, ועל מה כן.

רשימת הדרישות שלנו

לנו בראש היה ברור מה אנחנו רוצים:

  • איפה: אזור ספציפי בתוך ירושלים – לא היה קריטי איפה בדיוק בתוך האזור, אבל היה אזור כללי.
  • גודל: 4 חדרים – 3.5 יכול לבוא בחשבון, פחות מזה זאת לא אופציה
  • חוץ: מרפסת או חצר – דיל ברייקר
  • שקט: דירה שקטה – דיל ברייקר
  • חניה: אפשרויות חניה קרובות, או רחוב שלא סיוט לחנות בו. חניה בטאבו זה נחמד, אבל זאת לא דרישה.

אפשרויות נוספות שחשובות לאנשים:

  • מרחק: עד X דקות הליכה או נסיעה ממקומות שחשובים לכם (תחנת אוטובוס; גן; בית ספר; משפחה)
  • יחידת הורים: האם אתם רוצים יחידת הורים בילט אין?
  • שירותים: שירוקלחת זה בסדר? שירותים ומקלחת בנפרד? שני שירותים?
  • כיור נטילת ידיים
  • מצב הדירה: אם מצריך שיפוץ או לא
  • נוף
  • קומה נמוכה או בניין עם מעלית (לנו זה לא היה חשוב, ואכן אנחנו גרים בקומה אחרונה בלי מעלית)

לגבי האזור

המיקום הוא אחד הדברים שהכי משפיעים על מחיר הדירה. אם אתם פתוחים "לספוג" את זה, במחיר של כמה דקות נסיעה – אתם יכולים להוזיל עשרות אם לא מאות אלפי ש"ח במחיר הדירה. מעבר ישוב, שכונה או אפילו לזוז כמה רחובות יכול להיות שווה המון כסף.

למשל עליי – אני גרה בקטמונים, ירושלים. זאת שכונה גדולה עם כמה אזורי מחיר. היא זולה משמעותית מקטמון הישנה, שיקרה מאוד. אנחנו קנינו בחלק יחסית זול של השכונה, ויש גם זול יותר.

המוכנות שלכם לזוז בתוך האזור יכול להיות ההבדל בין דירה שאתם יכולים להרשות לעצמכם, לאחת שלא.

שלב 2: כמה כסף יש לכם?

אם אתם קונים דירה להשקעה תתחילו פה ורק אחרי שתבינו כמה כסף יש לכם תחזרו לשלב 1. אם אתם בדירה למגורים – תישארו פה.

אחרי שהגדרתם איפה אתם רוצים לגור ועל מה אתם מוכנים ולא מוכנים להתפשר, השלב הבא, מעשית, הוא להבין כמה כסף יש לכם. כמה יש לכם נזיל, כמה אתם יכולים להנזיל במידת הצורך, האם אתם יכולים לקחת הלוואה.

לא זוכרים הכל? תתחילו בלהסתכל בהר הכסף. הוא יראה לכם איפה יש לכם כסף, ואתם תיכנסו לכל האזורים האישיים באתרים של החברות ותבינו כמה כסף יש לכם בכל מקום.

הכסף הזה הוא ההון העצמי שלכם. את הכסף הזה אתם סוכמים, וזה הבסיס לאיזו דירה אתם יכולים לקנות.

איפה מחפשים כסף?

  • כמה כסף יש לכם בקופות גמל להשקעה שאתם יכולים להנזיל?
  • כמה כסף יש לכם בקרנות השתלמות שאפשר להנזיל? נכון שההמלצה, גם שלי, היא לא לגעת ככל האפשר, אבל דירה בארץ היא סיפור כל כך יקר, שמה שנכון ומומלץ ומה שקורה בפועל – זה סיפור אחר.
  • כמה יש לכם בתיק השקעות?
  • כמה אתם תקבלו מהמשפחה? והאם כמענק או כהלוואה?
  • האם יש לכם כסף שאתם יכולים לקחת הלוואה על חשבונו? זה סכום שכדאי להכיר, ולא בטוח שכדאי להשתמש בו. השאלה היא על יתר הסכום שלכם.

בחסכונות לפנסיה ממש ממש ממש עדיף שלא לגעת. לא לקחת הלוואה על חשבונם ובטח לא להנזיל.

כדאי לזכור שיש מס רווחי הון. אם יש לכם 150,000 ש"ח בקופת גמל, אין לכם 150,000 ש"ח לכיס. בדרך תצטרכו לשלם מס רווחי הון.

הנה עוד כמה מקומות לחפש בהם כסף, אולי תגלו שיש לכם עוד כסף שאתם יכולים להשיג.

קחו בחשבון תשלומים לאנשי מקצוע

מתוך הסכום הזה, כדאי להשאיר בצד עלות לאנשי מקצוע וכניסה לדירה (אני מרחיבה על זה בשלב 8).

זה קצת טריקי ומעגלי כי התשלום לאנשי מקצוע נגזר ממחיר הדירה, ומחיר הדירה נגזר מכמה כסף יש לכם. אחרי שאתם מבררים את הסכום – תפחיתו תשלום משוער עבור אנשי המקצוע האלה:

יש שלושה אנשי מקצוע מרכזיים:

  • יועצת משכנתא: בין 6 ל-10 אלף ש"ח
  • עו"ד: 0.5% ממחיר הדירה+מע"מ
  • מתווך: 2% ממחיר הדירה

בנוסף יש מס רכישה על החלק של מחיר הדירה שמעל מעל 1.98M (נכון ל-2025). וגם את זה כדאי לקחת בחשבון.

שלב 3: אישור עקרוני למשכנתא

זה לא כתוב בכל מקום, וזה גם לא חובה-חובה, אבל זה עוזר. זה קצת תת-סעיף של 2, אבל אני מפרידה אותו.

תוציאו אישור עקרוני למשכנתא.

חפשו בגוגל "אישור עקרוני למשכנתא", תבחרו בנק (אנחנו עשינו בבנק לאומי). תזינו את הפרטים שלכם לרבות גובה שכר והתחייבויות כלכליות אחרות. בשאלה מה גובה המשכנתא הרצויה – ציינו סכום שהוא לכל היותר פי 3 מההון העצמי שלכם.

למה פי 3? כי על פי החוק ניתן לקבל עד 75% הלוואה ממחיר הנכס, כלומר המשכנתא המקסימלית היא 3 פעמים גובה ההון העצמי.
למה לכל היותר? כי אל תחנקו את עצמכם. בסוף תצטרכו להחזיר אותה. ואם יש לכם יכולת החזר נמוכה מדי, לא בטוח שיאשרו לכם.
מה שכן – אם לא מאשרים, נסו גובה משכנתא נמוך יותר.

לפרטים נוספים, מציעה לכם לקרוא את המדריך הקצר הזה שכתב יועץ משכנתא: האם אני יכול לקחת משכנתא?

אחרי יומיים אתם מקבלים 16 עמודים ארוכים. זה מסמך סטנדרטי כדי שתוכלו להשוות תפוחים לתפוחים בין כל הבנקים השונים. חלק מהתוכן הוא תנאים מוצעים למשכנתא שלכם. באישור העקרוני יציעו לכם תנאים גרועים למשכנתא. אל תקחו אותם. חכו עם זה.

האישור העקרוני בתוקף לכחודש. אבל תוודאו אותי על מספר הימים המדויק.

חשוב חשוב חשוב: אישור עקרוני למשכנתא הוא אישור עקרוני. יעני אף אחד לא מבטיח לכם כלום. אם אתם מקבלים את האישור הזה, הבנק אומר לכם "תכלס מה שהזנתם נשמע בסדר, אבל בואו נראה עוד פרטים".

בעברי עבדתי עם זוכי מחיר למשתכן, ונתקלתי בסיפורים על אנשים שחתמו על דירה על סמך אישור עקרוני, ואז ברגע האמת לא קיבלו את האישור מהבנק. הבנק לא התחייב אליכם, וגם אתם אל תתחייבו על כלום.

שלב 4: להרים טלפונים ולראות דירות

עד כה הכל מהיר מאוד. מהשלב הראשון עד לתחילת השלב הזה יכול לעבור גם יום אחד. וגם את השלב הזה אפשר לדחוס לשבוע.

כנסו לאתרי דירות – יד2 ומדלן – ותתחילו לחפש לפי הקריטריונים שלכם: מגבלת התקציב (בהתאם לאישור העקרוני למשכנתא), מספר החדרים, האזור.

כמה שתהיו יותר ספציפיים וממוקדים – החיפוש יהיה קל יותר.

פרו-טיפ: תנהלו טבלת אקסל. דירה | לינק למודעה | מחיר | טלפון של אשת קשר (מתווכת או בעלים) | האם ראיתם | מה דעתכם

למשל:

דירהלינקמחיראשת קשר (טלפון)ראינו?דעתנו
הזית 1[לינק למודעה]1.55חווה (מתווכת) 050-000000028.12 17:00רועשת. ביי.
הגלבוע 17[לינק למודעה]1.4עמוס (בעלים) 052-22222221.1מעניין. עוברת שלב.

רגע על מתווכים

כל הדירות שראינו, חוץ מאחת, היו דרך מתווכים. מתווכים הם לא האוייב. הם מעצבנים לא פעם, והם שולטים בשוק, וזה עוד כסף על הדירה – אבל אפשר לבקש מהם הפניות לעוד דירות רלוונטיות.

כדאי לזכור שלפני שהם יראו לכם דירה, הם יחתימו אתכם על מסמך בלעדיות שאומר שאם אתם קונים את הדירה – אתם תשלמו להם. אין איך להתחמק מזה.

דמי התיווך הם 2% ממחיר עסקה+מע"מ.

לא פעם מתווכים הראו לנו דברים לא רלוונטיים, כמו מרפסת סגורה (שאפשר לפתוח. אולי. ואולי לא), או כאלה שדרשו שיפוץ או היו רועשות. במיוחד בדירה למגורים אם זה לא "זה" ואתם לא רגועים – אל תקנו. כאמור, אתם צריכים לגור בדירה הזאת.

כמה דירות לראות

אנחנו גרנו בירוחם ורצינו לקנות בירושלים. אז דחסנו הכל לשבוע אחד מאוד אינטנסיבי, שכלל 2-3 דירות ביום. ישנו אצל חברה, הכנו רשימת דירות מסודרת ופסלנו המון מראש (יבורכו הקריטריונים).

כן, זה היה מתיש. אבל אלה היו האילוצים. יכולנו לראות אם משהו נכנס לשוק אחרי חודש או חודשיים, אבל קנינו כשהשוק יחסית רגוע, ודברים עמדו על המדף.

לא חייבים להיות משוגעים כמונו, למרות שזה קיצר מאוד תהליכים. דירות הן לא לחמניות, ובדרך כלל הן עומדות על המדף כמה חודשים.

יש לנו חברים שקנו דירה שנה אחרינו. כשבאנו לבקר אותם בדירה החדשה, קלטנו שזאת דירה שגם אנחנו ראינו, ופסלנו. כמובן שהעמידה על המדף גולמה במחיר והם קנו אותה בפחות משהציעו לנו.

שלב 5: חוזה

השלב הזה קצת טריקי כי אלו שני דברים שאחד תלוי בשני והם קצת מאתגרים: אי אפשר לקחת משכנתא בלי שיש חוזה חתום ביד. ולכן חייבים קודם לחתום חוזה.

חוץ ממתווכת, עסקאות נדל"ן כוללות עוד שני בעלי מקצוע משמעותיים: עורכת דין ויועצת משכנתא. אחרי שמצאתם את הבית המבוקש, זמן למצוא עורכת דין. אם מישהו סביבכם קנה והיה מרוצה – לכו על ההמלצה שלו. עורך דין טוב מתכלל את קניית הדירה, דואג שהכל כתוב ומסודר, דואג לתשלום אגרות ומיסים, מוודא ששום דבר לא נשאר מחוץ לחוזה ועוזר לכם לעמוד בלוח הזמנים.

זה גם השלב לנהל משא ומתן על מחיר הדירה. פתאום כל ירידת של 10,000 ש"ח נראית כמו כסף קטן מאוד, אבל כל כסף הוא כסף.

גם זה – שלב מהיר.

סעיפים חשובים בחוזה הם מתי אתם משלמים להם. בדרך כלל אלו שלוש פעימות של תשלומים, כשהאחרונה לפני מסירת המפתח. כדאי לזכור שגם המוכרים לחוצים בזמנים כי בדרך כלל גם להם יש דירה שהם קנו, והם צריכים את הכסף. אז שימו לב מתי מועדי התשלום ותקפידו שהכסף יהיה אצלכם בחשבון בזמן הזה, זמין להעברה אליהם.

עוד דבר שיהיה בחוזה הוא מועד מסירת הדירה: מתי אתם נכנסים לגור בה והיא שלכם. אצלנו למשל ההסכמה שהם ישארו בדירה עד ספטמבר נתנה לנו הנחה במחיר שבו קנינו את הדירה.
סעיפים נוספים שכדאי להכיר יכולים לכלול תקינות של דברים, ושוכרים – אם הדירה מושכרת.

שלב 6: משכנתא

כאמור החתימה על החוזה ולקיחת המשכנתא כרוכים זה בזה. אי אפשר לקחת משכנתא בלי חוזה חתום, ורעיון רע מאוד לחתום על חוזה על דירה שאתם לא יכולים לשלם עבורה, כשמשכנתא היא חלק מהתשלום.

מזכירה שהאישור העקרוני למשכנתא לא מחייב לא אותנו ולא את הבנק, וגם שהתנאים בו הם תנאים גרועים ולכן אף פעם אל תסכימו להם ככה.

שלב המשכנתא הוא שלב מהיר ולוקח פחות מחודש (התוקף של אישור עקרוני). זה יכול לקחת גם שבועיים בלבד.

אנחנו לקחנו יועץ משכנתא פרטי (לא של הבנק! תתרחקו מהם, הם אנשי מכירות ולא יועצים) שיעשה עבורנו שלושה דברים:

1. לבנות איתנו את תמהיל המשכנתא הטוב ביותר עבורנו

משכנתא היא מוצר בהתאמה אישית ואין משכנתא אחת שמתאימה לכולם.

העלות של יועץ משכנתא היא בין 6,000 ל-10,000 ש"ח, אבל יועץ טוב יחסוך לכם יותר כסף מזה על ידי בניית התמהיל המתאים לפרק הזמן המתאים. וגם במשא ומתן יכול להיות שהוא יעזור.

יועץ משכנתא הוא אדם בעל הכשרה כלכלית שיכול לעשות לנו איזו הערכת מצב כלכלי על בסיס כושר השתכרות, עלות מחיה, יכולת החזר ותכניות לעתיד שישפיעו על מצבנו הכלכלי לטוב ולרע.

הטריידאוף פה הוא גובה החזר לעומת עלות המשכנתא. ככל שהמשכנתא קצרה יותר – היא תעלה פחות בטוטאל, אבל ההחזר החודשי יהיה גבוה יותר.

ליועץ טוב יש גם פרספקטיבה על המשק שיכולה לקחת בחשבון גם את האינפלציה (עבור מסלולים שצמודים למדד, הלא הוא מדד המחירים לצרכן, ה-מדד לאינפלציה בישראל) ואת הריבית (הלא היא ריבית בנק ישראל, עבור מסלולים שצמודים לפריים).

מתוך זה נגיע לגובה החזר חודשי שסביר לנו, ובשלב הבא נפרק את זה למסלולים. "אוסף המסלולים במשכנתא" נקרא "תמהיל"
המטרה: שניקח את המשכנתא הכי קצרה שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו, במסלולים הכי מתאימים, עם הריביות הכי נמוכות.

2. להביא לנו את ההצעות הכי טובות מהבנקים

בשלב הבא יועץ המשכנתא מדבר בשבילנו עם הבנקים השונים ומבקש מהם הצעות. אבל זה לא חייב להיות רק הוא.

יש שני טיפים למשא ומתן מול הבנקים:

הראשון: תפנו ליותר מבנק אחד, וגם תגידו להם את זה. הבנקים רוצים את הכסף שלכם, תמנפו את זה לטובתכם. זאת עסקה מאוד גדולה ויקרה וכל הנחה שאתם יכולים לקבל טובה לכם. אין שום סיבה לבקש רק הצעה אחת, גם אם זה הבנק שלכם ושכל המשפחה נמצאת בו. מה אכפת לכם לנסות?

השני: זה הזמן להפעיל משפחה. החברה הכי טובה של דודה שלך עובדת בסניף בנק? מעולה. דברו איתה. אמא שלך כבר 30 שנה באותו סניף ויש לה בנקאית אישית? פצצה. כל קישור שיכול לתת לכם תנאים טובים יכול לעבוד.

אצלנו ההצעה הכי טובה הגיעה בזכות קשרים של אמא של בן הזוג, וכשהבאנו את ההצעה ליועץ ושאלנו אם יש דרך לשפר עוד יותר – הוא חזר אלינו ואמר שלא. בקיצור – נסו כל דרך שאתם יכולים. אתם צריכים את הכסף שלכם יותר מהבנק וכל ירידה של 0.01% בריבית – זה כסף שאתם מעדיפים בכיס שלכם ולא בכיס של הבנק.

3. ללוות אותנו בתהליך

לפני החתימה אתם צריכים רשימת מסמכים. יועץ המשכנתא עוזר לכם לוודא שהכל שם ולא פספסתם כלום.

רק אל תשכחו להביא את כל המסמכים המקוריים לבנק ביום החתימה, במיוחד אישור הנוטריון. אל תשאלו איך אני יודעת.

שלב 7: שלב הביניים והפרטים הבלתי נגמרים

במשכנתא הכל קורה בתוך הכל. אצלנו גם התהליך היה מהיר במיוחד: במאי החלטנו לקנות, ביוני ראינו דירות, ביולי חתמנו חוזה ובתחילת ספטמבר נכנסנו לדירה. תהליך קניית הדירה יקח כמה שתקדישו לו.

איך כתב עידן? "אחרי שחתמנו על החוזה לרכישת הדירה, המוכרים שאלו אותי אם אני רוצה להצטרף לקבוצת וואטסאפ משותפת. "בשביל מה?" שאלתי "הרי כבר חתמנו על החוזה. מה עוד נשאר?". כמה מעט ידעתי."

כי בין החתימה על החוזה לכניסה לדירה יש עוד המון המון פרטים.

יש גם את העברת הכספים מאיתנו אליהם במועדים ובפעימות. המשכנתא שלנו היא "כסף אחרון" ככה שכל תשלום למוכרים לפני שהכסף של המשכנתא נכנס – כן צריך להיות מהכסף שלנו. אנחנו צריכים להיות על זה מבחינת לו"ז ולארגן את הכסף לפני.

אם התשלום עובר מהחשבון של ההורים – צריך להפעיל את ההורים מספיק זמן מראש.

אחרי החתימה על החוזה הקונים צריכים לסלק את המשכנתא שלהם, והם עושים את זה מהתשלום שלנו עבורם. בשביל זה אנחנו צריכים למסור לבנק שבו הם לקחו משכנתא צ'ק בנקאי, דרך עורך הדין שלנו.

יש העברות רישומים – שזה תפקיד של עורך הדין.

שלב 8: הוצאות בכניסה לדירה

אחרי כלללל סאגת קניית הדירה, עכשיו צריך להיכנס לדירה.

כל דירה שונה ומצריכה דברים שונים עם עלויות שונות. אלו כמה הוצאות נפוצות בכניסה לדירה. כשמחשבים תקציב לקניית דירה, כדאי לזכור אותם ולשים עבורם כסף בצד. כמה כסף? זה משתנה. זה כמו לשאול כמה עולה ספה. ספה מאתר אגורה לא תעלה כלום, אולי רק את ההובלה. ספה של נטוצי לעומת זאת תעלה חמש ספרות.

בכל מקרה, רשימת הוצאות נפוצות ברכישת דירה שכדאי לקחת בחשבון, להשאיר עבורן כסף בצד ולחשב בהתאם:

  1. אנשי מקצוע:
    • יועצת משכנתא: בין 6 ל-10 אלף ש"ח
    • עו"ד: 0.5% ממחיר הדירה+מע"מ
    • מתווך: 2% ממחיר הדירה
    • שמאי
    • מעצבת פנים
    • בודק (במיוחד בדירות קבלן חדשות)
  2. מס רכישה: אנשים שוכחים את החלק הזה, אבל מדובר בחמש ספרות (הנה לינק לסימולטור מס רכישה). וכן, זה מעל ל-1.978M ש"ח. אבל המון דירות זה כבר המחיר שלהן.
  3. שיפוץ: משיפוץ קל של צביעת קירות בלבד (כמו שאנחנו עשינו) ועד לשיפוץ של כל הדירה כולה כולל החלפת מטבח. לנו לא היה צורך. כן לקחנו מעצבת פנים לפגישת יעוץ אחת כי רצינו בית יפה והחוש העיצובי שלנו לא קיים. ידעתי מה הסגנון שאני אוהבת, ידעתי מה אני ממש לא רוצה – ועם זה ישבתי איתה שעה וחצי ויצאתי עם בדיוק איזה צבעים לקירות ומאיפה, 3 שולחנות אוכל אופציונליים ומאיפה לקנות אותם, סידור הגיוני יותר לסלון, וכמה טוויקים שלא הייתי יודעת בלעדיה אבל משמחים אותי מאוד עד היום.
  4. רהיטים: סעיף שאני שמה בנפרד. העלות משתנה כי זה תלוי מה אתם רוצים ומה כבר יש לכם.
  5. צביעת קירות בדירה שעוזבים. אפשר לעשות את זה לבד ואז זה יעלה רק את הצבע ואפשר עם אנשי מקצוע.
  6. הובלה
  7. הסכמים: גם זה אנשי מקצוע, אבל בסעיף אחר. בגלל שזה הרבה כסף, הרבה משפחות רוצות חתימה על הסכם, במיוחד אם מדובר בהלוואה גדולה מהמשפחה או אם צד אחד מביא יותר כסף לעסקה מהצד השני.
  8. תקופת חפיפה שבה אתם משלמים שכירות ומשכנתא ביחד.

לסיכום

תהליך רכישת הדירה הוא תהליך עם לא מעט שלבים ופרטים, ופוטנציאל למתיחות בתוך הזוגיות או המשפחה. אם זה נראה לכם מפחיד – אל. אתם עטופים באנשי מקצוע. ובסוף יש לכם בית.

* כל האמור באתר הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ. אנחנו לא יועצי השקעות, סוכני ביטוח או יועצי פנסיה, אנחנו כן אוהבים שלאנשים יש יותר כסף פנוי ושמחים לעזור בזה.

תמונה של ליאור שפירא

ליאור שפירא

מקדמת אתרים בגוגל (SEO), קוראת עיתונות כלכלית מגיל 14, מנהלת עסק ומשק בית. מאמינה בתכנון קדימה, בעצלנות מתוכננת מראש ושעבודה נועדה לשרת את אורח החיים שאנחנו רוצים. שמחה שיש לאנשים יותר כסף פנוי ודברים טובים לעשות עם הזמן שלהם.

לקריאה נוספת

מם השקעות
כסף

אסטרטגיית ההשקעות שלנו

כל משקיע עם פז"ם של שבוע יגיד לכם שכדי להשקיע צריכה להיות לכם "אסטרטגיית השקעה", ושצריך "להיצמד לאסטרטגיה". אבל מה זה אומר בכלל ואיך מגבשים אחת?

קריאה נוספת >>

המלצה מסחרית לעזרה הדדית

לפתיחת חשבון מסחר באקסלנס טרייד שדורשים את ההון הכי נמוך לפתיחת תיק (20K). אני אשמח שתפתחו אותו דרך הקישור שלי. כשנרשמים דרכי מקבלים, חוץ מכל ההטבות למצטרפים חדשים, גם 100 ש"ח מתנה. להצטרפות

הצטרפו לניוזטר

ותקבלו המלצות קריאה שישפרו לכם את החיים, הבטן והכיס. תדירות נמוכה וקארמה טובה מובטחים.

המלצות קריאה

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר. גלו משהו חדש!

להגדיל חסכון ב-5 צעדים פשוטים

1. מלאו את הפרטים
2. פתחו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות עם הטבה בדמי הניהול
3. בנו את התמהיל המתאים לכם ביותר בעזרת היועצים של טרפז פיננסים
4. הפקידו כסף עד סוף השנה
5. הגדילו את החסכון שלכם.

ימים
שעות
דקות
שניות

עד סוף השנה

* ההטבה גם לשכירים וגם לעצמאים
** ההטבה ללא עלות מעבר לדמי הניהול

ב-31.12 נגמרת שנת המס וההפקדה מתאפסת. חבל לפספס שנה.

עוסקים פטורים? חושבים על פתיחת עוסק?

ניהול עוסק לעצמאים מתחילים