טג' הוא משקה דבש. בגלל שיש בו שמרים חיים – הוא ממשיך לתסוס. הכשות נותנת לו ריח של בירה. החווייה הכללית היא משקה בירתי-דבשי, מתוק עם קצת חמצמצות וריח של שמרים. אפשר לשתות קר, אבל נהוג לשתות את המשקה בטמפרטורת החדר.
מצרכים
רבע קילו גֶשוֹ (עלים וענפים, לטג', לא לטָלָה. אפשר לקנות בחנויות תבלינים אתיופיות. במחנה יהודה בירושלים יש שלוש ומסביב יש עוד כמה).
קילו דבש, אפשר גם שני קילו.
3-5 ליטר מים (בכפוף לגודל הצנצנת) – לי היתה צנצנת של 5 ליטר.
היחס הוא בערך קילו דבש על שני ליטר וחצי מים.
להכנת הגשו
- מערבבים את הגֶשוֹ עם המים
- אחרי שבוע מסננים. שומרים את המים וזורקים את העלים.
- מערבבים את הדבש והמים עד להמסה של הדבש. הוא לא צריך להימס לגמרי, הוא יכול ברובו. בכל מקרה הוא יתמוסס במהלך הזמן.
- סוגרים את הצנצנת.
- מדי כמה ימים לערבב. בעיקר בהתחלה, להמסה של הדבש ולפיזור השמרים מהתחתית למעלה. הערבוב נועד לא רק להמסה ולפיזור אלא זאת גם הזדמנות לפתיחת הצנצנת. פתיחת הצנצנת נותנת ללחץ להשתחרר (בכל זאת, שמרים).
- מאחר שהשמרים עוד חיים, ככל שעובר הזמן, הוא נהייה אלכוהולי יותר. גם אחרי צנצון/בקבוק.
- אם יש לך קצף לבן בצנצנת – זה בסדר. זה שמרים.
- יישון: אני יישנתי את הטג' כמעט חודשיים, אפשר גם אחרי חודש.
בהיעדר צנצנת גדולה, אפשר ליישן בבקבוקי זכוכית. כדאי לכסות את הפיה עם בלון שיתנפח עם השמרים
את הטג' כדאי לשמור במקרר כדי להאט את פעולת השמרים, שממשיכים לעבוד.
הגשה
את הטג' שותים בטמפרטורת החדר, בכוס שנקראת בירלי. בארץ קשה מאוד להשיג את הכוסות האלו, אז כל כוס אחרת תתפוס.
כשטיילתי באתיופיה, חיפשתי טג' במשך 11 יום. לא טעמתי אותו אף פעם ורציתי להבין מה זה שיכר הדבש המקומי הזה. לקראת סוף הטיול מצאתי מסעדה שמגישה אותו. חשבתי שלמצוא אותו יהיה כמו למצוא אוזו ביוון. גיליתי שיותר קל למצוא אוזו באתיופיה מאשר טג'.
התלהבתי מהכוסות שהבאתי אותן איתי. ואז לא השתמשתי בהן כמה שנים עד שבסוף מסרתי אותן כשהוצאתי חפצים מהבית. וזה סיפור לפעם אחרת.
חלום שלי להתחיל לראות אותן בברים. אמנם לשטוף אותן ידנית נשמע לי לא כיף, אבל עם מדיח זה נראה לי טוב. הלואי שמישהו ירים את הכפפה.
לצערי, כמו הרבה מנות שוות מהמטבח האתיופי, לא מצאתי טג' בארץ. זה לא אומר שאין, זה רק אומר שלא מצאתי. לחובבי המטבח האתיופי – מנה שקל למצוא במסעדות וקל מאוד להכין בבית היא מיסר ווט, תבשיל עדשים כתומות.