יש לי חברה מהצבא בשם שירן. היא גדלה באילת, למדה באולפנה סבירה, היתה היחידה במחזור שלה שהתגייסה, יצאה לקצונה ושם הקשר התנתק. כמה שנים אחר כך פגשתי אותה בספריית האוניברסיטה (עדיין דתייה, תודה ששאלתם). היא למדה כלכלה. משם עשתה קורסי השלמה לניתוח דאטה, התחתנה, עבדה כאנליסטית בכל מני חברות והיום כאמא לשניים היא אנליסטית דאטה בחברת ההייטק שהיא חלמה לעבוד בה. מלכה שכמותה. (פה היא כתבה על איך להתקבל למשרת חלומותיכם)
שירן מדברת על "ליצור את המזל שלכם". הקלפים שחילקו לשירן יכלו להשאיר אותה במקום שבו היא היתה, אבל היא יצרה את המזל שלה.
אני רוצה לתת את הטייק הכלכלי על זה: איך ליצור את המזל שלכם עם כסף ולהביא עוד כסף לחיים שלכם.
תשלמו לעצמכם קודם
קצת פחות עזרה עצמית וקצת יותר תכל'ס: אתם אנשים עובדים. מהמשכורת שלכם אתם משלמים שכירות, קניות, נסיעות. ומה עם עצמכם? לעצמכם אתם משלמים?
חסכון הוא כסף שיוצא לכם מהעו"ש, כלומר כסף שאתם "משלמים" – ואתם משלמים אותו לעצמכם.
בעו"ש הכסף שלכם נשחק, מאבד מהערך שלו, מתבזבז ונעלם, כשאתם שמים אותו בתכנית חסכון אתם
א. לא תבזבזו אותו
ב. בסבירות גבוהה (בטח לאורך זמן) תגדילו אותו.
יש מלא אפשרויות לחסכון. אני מפרטת על זה בפוסט על אסטרטגיית ההשקעות שלנו. אני מפקידה קודם לקרן השתלמות ואח"כ לתיק ההשקעות בשוק ההון. לפני שהיה לי תיק בשוק ההון – היתה לי קופת גמל להשקעה.
מציעה לכם לקרוא על קרן השתלמות וקופת גמל להשקעה; אסטרטגיית ההשקעות שלנו; איך לבחור מניות; לפתוח תיק השקעות;
תחסכו בהוראת קבע
כשתתחילו לחסוך, אמנם יהיה לכם פחות כסף נזיל בעו"ש, אבל כנראה שרמת החיים שלכם תתאים את עצמה די מהר למצב המשתנה. רמת החיים של רובנו תואמת (פחות או יותר) למסגרת התקציב שלנו.
אם מחר בבוקר הייתם מרוויחים עוד 1,500 ש"ח בחודש או עוד 10,000 ש"ח בחודש – רמת החיים שלכם היתה עולה בהתאם, נכון? הייתם מוציאים יותר על הדברים שאתם רוצים.
ואם הייתם מרוויחים 1,500 ש"ח פחות או 10,000 ש"ח פחות בחודש – אז סביר שרמת החיים שלכם הייתה יורדת בהתאם.
אלא אם אתם חיים במינוס כרוני (ואם זה המצב, יש לי פוסט על איך לצאת ממינוס) – להפריש בהוראת קבע יותר כסף לתכנית חסכון ישאיר אצלכם יותר כסף.
כמה כסף לחסוך כל חודש? כל אחד והשיקולים שלו, אבל ההנחה היא שאם יהיה לכם פחות כסף נזיל כל חודש – רמת החיים שלכם תתאים את עצמה די מהר.
למה הוראת קבע? כדי שזה יהיה קל ופשוט, כדי שלא תצטרכו כל חודש מחדש להתלט כמה כסף לחסוך ואיפה לשים אותו.
בטווח הקצר הירידה ברמת החיים יכולה להיות מבאסת, אבל ברגע האמת, כשיהיה לכם מספיק כסף כדי לקנות דירה שתשמח אתכם, או לסגור את המינוס, או כל תכנית אחרת שיש לכם לכסף – זה יהיה שווה את זה.
צמצמו הוצאות
שתי דרכים שיהיה יותר כסף פנוי: להגדיל הכנסות ולהקטין הוצאות. היתרון בהגדלת הכנסות הוא שהשמיים הם הגבול. היתרון בהקטנת הוצאות הוא שזה תלוי רק בכם.
אני לא יודעת איך אתם חיים, אבל אם אתם מצליחים לצמצם הוצאות – יש לכם יותר כסף פנוי.
תכניסו עוד כסף מהעבודה שלכם
מי יכול היה לחשוב על זה. מזל שאתם קוראים אותי בשביל העצות המתוחכמות האלה. אבל עם כמה שזה טריוויאלי, זה מהפתרונות הכי הגיוניים וזמינים לרוב האנשים.
אבל ברצינות רגע: מה הדרך לקבל יותר כסף מהעבודה שלכם?
- לבקש העלאה ולקבל אותה: למשל אחרי שאתם סוגרים שנה במקום העבודה או סביב סוף השנה או תחילת השנה הבאה?
- להחליף מקום עבודה לחברה אחרת שתשלם לכם יותר כסף על אותה עבודה?
- לעשות שעות נוספות?
- לעבוד במקצוע שלכם בעוד מסגרת: זה נפוץ אצל לא מעט מכרות שלי שעובדות במערכת החינוך ואנשים שעובדים במשרה חלקית: בבוקר חינוך, בצהריים/אחה"צ/ערב אותו דבר באופן פרטי.
- עבודה נוספת: קלינאות תקשורת ביום והדרכת קיר טיפוס בערב. מכירות ביום ואבטחה אחה"צ.
צרו אפיקי הכנסה נוספים
אני לא מכירה אתכם, לא יודעת כמה זמן יש לכם ומה הכישורים שלכם. לא יודעת אם אתם סופר-עסוקים או שאתם מובטלים, אם יש לכם תואר או שאתם תיכוניסטים. אבל אני חובבת גדולה של אפיקי הכנסה נוספים, כולל במאמץ נמוך או פסיביים.
יש לי פוסט שלם על רעיונות להכנסה נוספת. הייתי מתחילה ממנו.
וגם פה, אם אתם יכולים להרשות לעצמכם (וזה לא מובן מאליו) – את הכסף הפנוי שימו בסגירת חוב או בחסכון.
תמשיכו להשתפר במה שאתם עושים
בערך חודשיים אחרי שפתחתי את הבלוג הזה, שאלתי מישהו איך לקנות מדד ספציפי. הוא ענה לי "מי שיש לה בלוג על כסף לא אמורה לשאול שאלות כאלה". עניתי "דווקא בגלל שיש לי בלוג על כסף אני אמורה לשאול שאלות כאלה".
גם אחרי הבלוג אני לא מפסיקה להתעמק ולגלות דרכים חדשות שלא הכרתי ולא חשבתי עליהן על הגדלת הכנסות, הקטנת הוצאות, הרגלים כלכליים בריאים ויזמות; לכתוב פוסטים חדשים לאתר; לצלם סרטונים חדשים לערוץ היוטיוב שלי; למצוא דרכים חדשות להגדיל את פוטנציאל ההכנסות שלי מהבלוג הזה.
כל תחום ומקצוע מורכב מכישורים רכים וקישורים קשים. "כישורים קשים" הם הידע המקצועי הרלוונטי. למשל בתחום שלי, SEO, כל מה שקשור למשל לתוכן, קישורים, מהירות אתרים, הגדלת המרות ועוד. מה אדם צריך לדעת בתחום שלכם כדי להיות טוב בו?
להגדיל את הידע המקצועי שלכם מגדיל את השווי שלכם ומאפשר לכם לעבוד בדברים שיכניסו לכם יותר כסל – בין אם בארגון שלכם ובין אם בארגון אחר; או לתת ללקוחות שירותים יקרים יותר.
תבינו איפה דברים קורים ותהיו שם
כמו שכתבתי בנקודה הקודמת, כל תחום מורכב מכישורים רכים וקישורים קשים. כמו שאמרתי בסרטון שלי על נטוורקינג, יש חשיבות להיות בחדר שבו דברים קורים.
אם המרכז של התחום שלכם נמצא באזור מסוים בארץ – יהיה לכם יותר קל אם תגורו שם. אם מי שבתחום שייכים לקליקה מסוימת – כדאי להבין איך אתם מכניסים רגל לקליקה הזאת. אם אנשים מהתחום שאתם רוצים להיכנס אליו או להתבסס או חברים ברשת חברתית מסויימת – תהיו בה.
זה לוקח זמן. לבנות רשת קשרים אנושית לא קורית מהיום למחר. אבל קשרים הם קיצורי דרך ומפתחות לכל מני מקומות שווים. וכן, גם מקומות עבודה.
חשוב לי להדגיש: אתם מוכרחים לתת בחזרה. ברשתות חברתיות – להגיב ולכתוב. במעגלים חברתיים להגיע לאירועים ולתרום משהו לדינמיקה החברתית. לא חייבים לכוון אוטומטית למי שבמרכז המעגל, אלא להתחבר למי שקצת יותר בחוץ ושהם יעזרו לכם להיכנס פנימה.
הטיפ הכי טוב שלי הוא שכולם רוצים שיראו אותם. תראו אנשים. תגידו תודה, תזכרו מה מעניין אותם, במה הם מתעסקים ומה חשוב להם. זאת דרך טובה למשוך תשומת לב חיובית אליכם.
והכי חשוב: לא באינטרסנטיות אלא מתוך רצון אמיתי להיות חלק שנותן כמו שהוא מקבל.
לא לפחד להציע
שני הסעיפים הקודמים – להיות טובים במשהו, וכישורי אנוש טובים, מובילים לנקודה הבאה.
"תסמונת סינדרלה" זאת האמונה שאם תהיו טובים, יגלו אתכם. ממש כמו סינדרלה שהיתה הכי טובה ויפה ומשכה את תשומת ליבו של הנסיך שחיפש אותה ורק אותה ולמרות הקשיים שהוערמו על שניהם – בסוף הוא מצא אותה והם חיו באושר ועושר.
בחיים זה לא המצב. להיות טובים זה מצוין, אבל אל תחכו שישימו לב אליכם, תפנו מיוזמתכם. צרו את ההזדמנויות שלכם.
יש דרכים לעשות את זה, ולא לכולם זה פשוט באותה מידה. המזל שלא צריך להיות אגרסיביים. למעשה, אפילו רצוי לפתוח את הדלתות במוח ולא בכוח. ובכל זאת, לצד רכיב המזל – חייב להיות רכיב של עשייה. ולפעמים לצערנו גם של סבלנות.
רווחה נפשית
גם זה נכנס תחת ה"מעצבנים" ו"הפריווילגית הזאת". ובכל זאת: כשאנחנו ברווחה נפשית וגופנית יותר קל לנו לקהל החלטות טובות, הביצועים שלנו טובים יותר. גם התחושה שאנחנו שווים את הערך שלנו בכסף עולה.
מה אתם יכולים לעשות שישפר את הרווחה הגופנית והנפשית שלכם? לצאת החוצה להסתובב יותר? לאמץ תחביב? לישון עוד חצי שעה? לפגוש אנשים? לקבוע עם פסיכיאטר לראות האם המצב מצריך ציפרלקס? כמו בחסכון: כל דבר שתעשו – ישפר את מצבכם ויהיה יותר טוב מכלום.
גם להוציא מהחיים שלנו דברים שעושים לנו רע היא דרך לשפר את הבריאות הנפשית שלנו.
כשאני קולטת שאני מתחפרת בתוך הבור הרגשי של עצמי אני מזכירה לעצמי שהבריאות הנפשית שלי היא לא רק מותרות. היא כלי עבודה. המוטיבציה הזאת אמנם לא נשמעת בריאה מאוד, אבל היא עובדת לי. אני מקפידה לדאוג לבריאות הנפשית שלי (ככל יכולתי) גם כי זה מיתרגם לכסף.