אפשר לגדל פטריות צדף על הרבה מצעים אורגניים. פטריות צדף (שנקראות גם פטריות אויסטר, ובסופטרקט מוכרים אותן תחת השם "פטריות יער") הן פטריות אגרסיביות יחסית. זה אומר אומר שיחסית לפטריות, הן נוחות ופשוטות לגידול.
הפוסט הזה הוא חלק מסדרת גידול פטריות בבית. ניסיתי לגדל פטריות מערכה, ניסיתי להכין להן מצע בעצמי (פוסט בקרוב), לגדל בעציץ – אבל זה בהחלט הדבר הכי לא שגרתי והכי גרילה שעשיתי עם גידול פטריות. אני חובבנית אבל היתרון שלי על מגדלים מנוסים ממני הוא שאני טובה עם אתרים ושאני טורחת לתעד את זה בכתב.
למי שעוד לא גידל פטריות אני מציעה להתחיל מגידול פטריות מערכה. גידול על בגדים זאת שיטה לא סטנדרטית. ביצוע על אחריותכם, אבל הכיף מובטח. בונוס: אפשר לקרוא לזה "ניסוי" או "ניסוי מדעי" ולצרף ילדים סקרנים.
גידול פטריות על בגדים
מצרכים:
- בגדים ישנים מבד אורגני כמו ג'ינס או טריקו, או ספרים ישנים
- מצע לגידול פטריות (אפשר לקנות. אני קניתי מחבוב מקסים בשם דורון דישבק. אפשר ליצור איתו קשר ולהגיד שאתם רוצים לגדל לא מערכה, והוא כבר ידע מה לעשות. למרות שאם זאת הפעם הראשונה שלכם – אני ממליצה על ערכה)
- משהו לגדל בתוכו. קופסה או כמו שאני עשיתי – שקית ניילון. עדיף לשקית סטרילית, למשל שקית זבל או שקית סנדויצ'ים, אבל אפשר גם שקית סופר.
- מזג אויר נעים: סתיו או אביב. בטח שלא שיא הקיץ או שיא החורף.
מה עושים:
כאמור מדובר בבד אורגני. היו לי ג'ינס קרועים וחולצת טריקו שגמרה את הקריירה. השריתי את שניהם במים רותחים לצבירת לחות מחד ולחיטוי מאידך. אפשר גם לבשל בסיר ולקרוא לזה "מרק בגדים". לקחתי את מצע הפטריות והכנתי סוג של לזניה: קיפלתי את הבגדים ובין קיפול לקיפול הנחתי מצע פטריות.
את כל הטוב הזה שמתי בשקית. התפקיד של השקית הוא כפול: לוודא שלא יכנסו מזיקים מחד ושהלחות לא תתייבש.
המתנה, פתיחה וקפה
את השקית שמתי מתחת למיטה לאיזה שבועיים, בחושך מוחלט ובטמפרטורת החדר.
אחרי שבועיים, הוצאתי את השקית, פתחתי בה שני חורים ושמתי על ערימת הקופסאות היותר סטנדרטיות שבהן ניסיתי לגדל פטריות.
ואז בימים הבאים עשיתי משהו אפילו פחות סטנדרטי. בדרך כלל לא נוגעים בשקית, אבל אני נודניקית אז לשקית עם הבגדים הוספתי סוף של קפה שחור ובערך שבוע של פולי קפה שנשארו במקינטה. בדיעבד הייתי צריכה להרתיח אותם שוב (לטובת הנקיון) ולהוסיף אותם לבגדים בשלב הכנת הלזניה.
אפשר לגדל פטריות צדף על קפה. הקפה מהמקינטה והקפה השחור חוממו מספיק כדי להיות מספיק סטריליים. זה גם מזין את הפטריות יותר מהבד. בסרטון הזה למשל יש זוג חבובים שמגדלים פטריות צדף על שאריות קפה:
ההתפשטות של הפטריה בתוך השקית נראית כמו שכבת קרח. זה מגניב, אבל אל תיגעו בה עם הידיים. אמנם עשיתי דברים שיגרמו למגדלי פטריות לתפוס את הראש בזעזוע, אבל השתדלתי לשמור נקי ככל יכולתי. לגעת בזה בידיים יכול להכניס לפטריות תחרות שלא היתה שם קודם.
חודש אחרי שהתחלתי, הופיעו כתמים באפור-כחול כהה על הבגדים. לא ברור מה זה, אבל פטריות זה לא היה.
חודש וחצי אחרי שהתחלתי את התהליך, מהפטריות לא יצא כלום חוץ מזבובונים ולעידן נמאס אז הוא הוציא אותן לחצר, למקום מוצל.
זה היה סוף ינואר, שיא החורף היה מאחורינו והפטריות קיבלו את האויר שהן צריכות ואת הטמפרטורה שטובה להן – והפלא ופלא – חודש וחצי אחרי שהתחלתי ושבוע אחרי שהן יצאו החוצה, פטריות התחילו לצמוח מתערובת הבגדים והקפה!
תוספת, שנה אח"כ
נובמבר 202. שנה אחרי שכתבתי את הפוסט הזה הכנתי עוד נאגלה של פטריות על בגדים ישנים. הפעם רק בגדים, בלי קפה והסחות דעת:
הכנתי "מרק חולצות", העברתי למסננת, שמתי בתוך שקית של רמי לוי, הכנתי את ה"לזניה" עם המזרע ושכבות הבגדים, אטמתי את השקית ושמתי לנוח שבועיים בפינה חשוכה בבית.
פתחתי אחרי שבועיים ושמתי בחוץ במקום מוצל ומאוורר. יצאו שלוש נאגלות. בנאגלה הראשונה, שהיא תמיד הכי טובה, יצאו לי לי מלא פטריות קטנות אבל יפות וטעימות. בנאגלה השנייה פחות ובשלישית פטרייה בודדת.
בתמונה: הפטריות מוכנות לקטיף.
פטריות צדף (אויסטר) הן פטריות שנחשבות קלות לגידול ולא מפונקות במצע. גם ככה אני מייצרת יותר זבל משהייתי רוצה, וכל הקומפוסט, מיחזור ותרומה לא ישנו את זה. אז אם כבר – אני מנסה לגדל גם על דברים כאלה.
החסרון הוא שזה לא מזון אידאלי עבורם. אם המטרה היא כיף, מיחזור ועבודה עם מה שיש – מעולה. אם המטרה היא למקסם תנובת פטריות – יש מצעים טובים יותר.
המצעים האידאליים עשויים מעץ: כופתאות עץ, נסורת ועוד. בין המצעים האורגניים היותר רדיקליים שעליהם אפשר לגדל פטריות יש בגדים שעשויים מבדים טבעיים כמו חולצות טריקו ומכנסי ג'ינס. יש ספרים – שעשויים מנייר שעשוי מעץ. גלילי נייר טואלט ואפשר גם לנסות על קומפוסט. לרשימת מצעים אפשריים לגידול פטריות